A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Felhős víruskeresést kapott a Chrome böngésző

Vágólapra másolva!
Képes kicsomagolni és átnézetni a jelszóval védett letöltéseket.
Vágólapra másolva!

Az interneten kártevőket terjesztők gyakori taktikája, hogy a vírusokat telepítő állományokat jelszóval védett ZIP, 7z, vagy éppen RAR archívumokba tömörítik be, így a letöltésüket követően a potenciális áldozatoknak ki kell csomagolniuk azokat a kapott jelszó használatával. A manőver oka, hogy így el lehet rejteni a kártevőket a vírusirtók szemei elől, bár azok jobb esetben a kicsomagoláskor azonnal felismerik és karanténba helyezik a bennük lapuló kártevőket.

google chrome
Meg lehet majd adni a Chrome számára a letöltött ZIP / 7z / RAR állományok jelszavait, hogy felhős víruskeresést tudjon futtatni a tartalmukon
Fotó: Google

A jelszavazós taktikával a böngészők beépített védelmi mechanizmusai eddig nem tudtak mit kezdeni, azonban a Google Chrome legújabb változatában már elérhető egy funkció a probléma megoldására. Amennyiben a Chrome jelszavas ZIP / 7z / RAR letöltését detektálja, akkor megjelenít egy felugró felületet, amely szerint kártevő lehet a letöltésben, de ha megkapja a hozzá tartozó jelszót, akkor képes elküldeni az állományt egy felhőben történő víruskeresésre.

Aki megadja a jelszót és feltölti a fájlt, az röviddel később visszajelzést kap, hogy talált-e benne kártevőt a Google Biztonságos Böngészés.

A netezők persze dönthetnek úgy, hogy nem töltik fel az állományt a felhős víruskeresésre, hanem a lehetséges veszélyeket elfogadva jóváhagyják a letöltését. Az olyan esetekben teljesen szükségtelen lehet a feltöltés, mikor tudni lehet, hogy a jelszavazás ellenére nincs kártevő a letöltött állományban.

A felhős víruskeresés elméletileg máris elérhető a Chrome éppen legújabb kiadásában, bár a tapasztalatok szerint ténylegesen hullámokban aktiválódik, így nagyon sokaknál csak a következő napokban válik ténylegesen aktívvá.

Kapcsolódó érdekességként a héten már tettek nagy bejelentést a Chrome fejlesztői, egyelőre mégsem tiltják le a böngészőben a harmadik felektől származó sütik fogadását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!