Internetes linkek milliói válnak hamarosan elérhetetlenné

Vágólapra másolva!
Végleg lekapcsolja a linkrövidítő szolgáltatását a Google. Megszűnik minden oldal linkje, amelyik ezt használja.
Vágólapra másolva!

A hosszú internetes hivatkozások nem csak hogy nem esztétikusak, de egyes esetekben nem célszerűek, emiatt a kétezres évek második felében elkezdtek feltűnni a linkrövidítő internetes szolgáltatások. A használóik képesek a hosszú és csúnya linkjeikhez hozzárendelni egy nagyon rövid linket, aki pedig betölti a rövid linket a böngészőjében, az át lesz irányítva a hozzá tartozó hosszú linkre.

laptop notebook számítógép chromebook internetezés böngészés home office távmunka link
Van bő egy évük újracsomagolnia a régi hivatkozásaikat azoknak, akik még használnak goo.gl rövid linkeket
Fotó: Andrew Neel / Unsplash

A linkrövidítést jellemzően akkor használják, ha például szórólapon kell megosztani egy hosszú és csúnya linket, vagy ha mérni szeretné valaki, hogy hány alkalommal kattintottak rá az általa megosztott internetes hivatkozásra. Ezeken túlmenően a kiberbűnözők is előszeretettel használják a linkrövidítőket, hogy elmaszkolják a már ránézésre is gyanús internetes hivatkozásaikat.

Annak idején természetesen a Google sem maradhatott ki a mókából, 2009 decembere és 2019 márciusa között maga is üzemeltetett egy linkrövidítő szolgáltatást. Ugyan a goo.gl webcímet használt rövidítővel már jó öt éve nem lehet új linkeket rövidíteni, azonban a leállításáig benne létrehozott rövid linkek a mai napig működőképesek.

A cég most frissítést adott az ügyben, állítása szerint bő egy év múlva teljesen leállítja a goo.gl linkrövidítőt. Emiatt a vele rövidített linkeket betöltők 2024. augusztus 23-tól kezdve egy figyelmeztetést látnak majd a szolgáltatás teljes és végleges megszűnéséről, majd 2025. augusztus 25-től nem működnek majd tovább a rövid linkek, a rájuk kattintók 404-es hibaüzenetet kapnak majd.

Ez azt jelenti, hogy jövő augusztus végén rövidített linkek millió fognak használhatatlanná válni.

Ennek megfelelően aki valamiért még mindig rendelkezik a goo.gl szolgáltatással rövidített nyilvános linkekkel, annak lassan vennie kell a fáradtságot, hogy „újracsomagolja” azokat egy másik szolgáltatással, a legnépszerűbbeket említve ilyen például a TinyURL és a Bitly.

Az eltűnő dolgoknál tartva a Google nagytakarítást fog tartani a Play Áruházban, megpróbál majd minél több értelmetlen és szükségtelen mobilappot kisöpörni az Android hivatalos programboltjából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!