Nem sietik el a rászorulók kisegítését az amerikai mobilcégek

mobilozás okostelefon közösségi média mobilnet
Fotó: Brooke Cagle / Unsplash
Vágólapra másolva!
Két év után sem telepítették az 5G adóvevőket New York új köztéri tornyaira.
Vágólapra másolva!

A koronavírusos időkben elrendelt távoktatás során New York városvezetése is szembesült a hátrányos helyzetűek hétköznapi problémáival, a legalacsonyabb jövedelmű közösségekben élők 40%-a számára továbbra sem érhető el megbízható és gyors internetkapcsolat. Emiatt a becslések szerint egymillió diák számára jelentett műszaki okból problémát a távoktatásba való bekapcsolódás a 8,34 milliós lakosságú metropoliszban.

A helyzet javítása érdekében New York városvezetése partnerségre lépett egy CityBridge nevű vállalattal, amely végül kétszáz darab Link5G tornyot épített ki a hátrányos helyzetű közösségek kiszolgálása érdekében. Ezek wifit és mobiltöltési lehetőséget kínálnak a járókelők számára, a beépített tableteiken át elérhetőek a város egyes online szolgáltatásai.

Mindezek ellenére a legfontosabb céljuk, hogy a mobilszolgáltatók képesek telepíteni rájuk az 5G adóvevőiket, hogy használható sebességű mobilnetet tudjanak szolgáltatni a hatósugarukon belül.

A projekt egyelőre nem elsöprő siker, a legújabb hírek szerint a körülbelül tíz méter magas Link5G tornyok csupán 1 százalékára kerültek fel az 5G adóvevők az elmúlt két évben. Ezeket a T-Mobile és Verizon szolgáltatóknak kellett volna felszerelniük, azonban ezt még nem tették meg.

A cégek közvetlenül nem kívánták kommentálni az ügyet, azonban Alphonso Jenkins, a város korábbi informatikáért és távközlésért felelős biztosa részben a CityBridge által elkért toronyhasználati díjat hibáztatta a késlekedésért, állítása szerint a távközlési cégek például háztetőkön és hirdetőtáblákon olcsóbban tudják elhelyezni a berendezéseiket.

A CityBridge szerint az 5G szórásában való késlekedés szerencsétlen helyzet, azonban nincs veszve az ügy, a legújabb ígéret szerint „nagyon hamarosan” az összes Link5G toronyra felkerülnek majd a szolgáltatók bázisállomásai. A korábbi ígéret az volt, hogy 2023 végére sikerül majd tető alá hozni velük a bérléssel kapcsolatos megállapodásokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről