Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

A személyes adatok védelme sosem volt ilyen fontos

Vágólapra másolva!
Még egy olyan nagy cég, mint az Apple ügyfelei sincsenek biztonságban. A személyes adatok védelme nagyon fontos, ezt a közelmúlt eseményei is megerősítették.
Vágólapra másolva!

A modern technológia világában a mobiltelefonok a mindennapi élet szerves részévé váltak. Az okostelefonok nemcsak kommunikációs eszközként szolgálnak, hanem banki tranzakciókat is végrehajtunk rajtuk, személyes és üzleti adatokat tárolunk bennük, és számos alkalmazást használunk rajtuk. Ezzel együtt azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap a személyes adatok védelme. Az adataink és pénzünk védelme érdekében fontos, hogy tisztában legyünk a mobilbiztonság alapvető elemeivel, és alkalmazzuk a megfelelő védelmi intézkedéseket.

A személyes adatok védelme egyre fontosabb!
A személyes adatok védelme egyre fontosabb!
Fotó: Shutterstock/Brian A Jackson  / Shutterstock/Brian A Jackson 

Miért fontos a személyes adatok védelme?

A mobiltelefonok érzékeny adatokat tartalmaznak, például bankkártyaadatokat, személyes információkat, fényképeket, e-maileket és egyéb bizalmas adatokat. Az ilyen adatok ellopása súlyos következményekkel járhat, beleértve a pénzügyi veszteségeket és a személyazonosság-lopást. A kiberbűnözők folyamatosan fejlesztik módszereiket, hogy hozzáférjenek ezekhez az adatokhoz, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően védjük mobiltelefonjainkat. A következőkben bemutatunk pár olyan eszközt, amelyek segítségével hatékonyabban védhetjük meg adatainkat és akár pénzünket is.

Mobil vírusirtók

A mobiltelefonoknak, akárcsak a számítógépeknek, szükségük van vírusirtókra a rosszindulatú szoftverek elleni védelem érdekében. A mobil vírusirtók több funkciót kínálnak:

  • Valós idejű védelem: Folyamatosan figyelik a telefonunkat, és azonnal értesítenek, ha gyanús tevékenységet észlelnek.
  • Alkalmazások szkennelése: Ellenőrzik az alkalmazásokat telepítés előtt és után, hogy biztosítsák azok biztonságát.
  • Adathalászat elleni védelem: Védelmet nyújtanak az adathalász támadások ellen, amelyek célja a személyes adatok ellopása.

Népszerű mobil vírusirtók közé tartozik az Avast, a McAfee és a Kaspersky. Ezek az alkalmazások segítenek megőrizni a telefonunk biztonságát, és védelmet nyújtanak a legújabb fenyegetések ellen.

Tűzfalak

A tűzfalak a mobiltelefon biztonságának alapvető elemei. Segítenek megakadályozni a nem kívánt forgalom bejutását a telefonunkra, és figyelik az alkalmazások hálózati tevékenységét. A tűzfalak használata különösen fontos nyilvános Wi-Fi hálózatok használatakor, mivel ezek gyakran nem biztonságosak, és könnyű célpontot jelentenek a kiberbűnözők számára.

VPN (Virtuális Magánhálózat)

A VPN egy olyan eszköz, amely titkosítja az internetkapcsolatunkat, és anonimitást biztosít az online tevékenységeink számára. A VPN használata különösen ajánlott nyilvános Wi-Fi hálózatok használatakor, mivel ezek könnyen sebezhetőek a támadásokkal szemben. A VPN segítségével biztonságosan böngészhetünk, és megvédhetjük személyes adatainkat az illetéktelen hozzáféréstől. Népszerű VPN szolgáltatások közé tartozik a NordVPN, az ExpressVPN és a CyberGhost.

Beépített biztonsági rendszerek

Az okostelefonok gyártói egyre több beépített biztonsági funkcióval látják el készülékeiket, hogy védjék a felhasználók adatait. Vannak gyártók akik teljes saját biztonsági rendszert fejlesztettek ki, amelyet ráadásul nem csak az okostelefonjaikra, de a például az okostévéikre is képesek vigyázni, ami azért is fontos, mert egy mai Smart TV már ugyanúgy képes papokat futtatni és online vásárlásokat kezelni, mint egy okostelefon. A beépített biztonsági rendszerek a következő funkciókkal segítenek a rosszindulatú személyek vagy szoftverek elleni védekezésben:

  • Biometrikus azonosítás: Az ujjlenyomat-olvasók és az arcfelismerés lehetővé teszik a telefonunk gyors és biztonságos feloldását.
  • Kétfaktoros hitelesítés (2FA): Ez a biztonsági funkció további védelmi réteget nyújt a fiókjaink számára, megkövetelve egy második hitelesítési lépést a bejelentkezés során.
  • Titkosítás: Az adatok titkosítása biztosítja, hogy a telefonon tárolt információk csak a megfelelő hozzáférési jogosultságokkal rendelkező személyek számára legyenek elérhetőek.

További biztonsági tippek

Amellett, hogy a gyártók is mindent megtesznek a személyes adatok védelme érdekében mi magunk és sokat tehetünk ezért. Ez azért is nagyon fontos, mert a legutolsó védelmi vonal mindig mi magunk vagyunk. Jó példa erre a legutóbbi elhíresült eset, amikor az Apple alkalmazásboltjába regisztrált ügyfeleitől vont le kisebb nagyobb összegeket. A terhelések jellemzően kisebb, pár száz vagy pár ezer forintos tételek voltak, ugyanakkor folyamatosan ismétlődtek, így fordulhatott elő, hogy volt, akitől több ezer, vagy akár több tízezer forintnyi összeget vontak le rövid idő alatt.

A levonások ezúttal nem hackerek művei voltak, hanem az Apple belső hibája okozta tévedés, és a levont pénzek fokozatosan vissza is kerültek a számlákra, de azért biztos sokan megijedtek első körben.

Itt például az állíthatta meg a levont összeg növekedését, ha valaki limitált számú vásárlást engedélyez a kártyáján, vagy egy virtuális bankkártyát használ, amire mindig csak annyi pénzt tesz, amennyi ahhoz kell, hogy az ezzel fizetett szolgáltatásokat kiegyenlítse. De emellett léteznek egyéb módszerek, hogy biztonságban tudjuk személyes adatainkat és pénzünket. Össze is szedtünk 5 fontos dolgot, amire mindenképpen érdemes figyelni, ha nem szeretnénk, hogy a csalók könnyen hozzáférjenek az adatainkhoz:

  1. Alkalmazások frissítése: Mindig frissítsük az alkalmazásokat és az operációs rendszert a legújabb verziókra, hogy védelmet nyújtsanak a legújabb biztonsági fenyegetések ellen.
  2. Erős jelszavak használata: Használjunk erős, egyedi jelszavakat a fiókjainkhoz, és kerüljük a könnyen kitalálható kombinációkat.
  3. Adatmentés: Rendszeresen készítsünk biztonsági mentést a fontos adatainkról, hogy elkerüljük azok elvesztését.
  4. Figyelmes alkalmazástelepítés: Csak megbízható forrásból származó alkalmazásokat telepítsünk, és figyeljünk az alkalmazások által kért engedélyekre.
  5. Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hálózatokat: Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatát érzékeny adatok megosztása vagy pénzügyi tranzakciók végrehajtása során.

Összegzés

A személyes adatok védelme és a mobiltelefon biztonsága elengedhetetlen a digitális korban. A megfelelő védelmi intézkedések alkalmazásával megóvhatjuk adatainkat és pénzünket a kiberbűnözőktől. A mobil vírusirtók, tűzfalak, VPN-ek és a beépített biztonsági rendszerek mind hozzájárulnak a telefonunk biztonságához. Emellett a jó szokások és a tudatosság is kulcsfontosságú a hatékony védelem érdekében. Vigyázzunk értékeinkre és adatainkra, hogy biztonságosan és nyugodtan használhassuk mobiltelefonunkat a mindennapokban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről