Ezek a legegyszerűbb megoldások, ha túl lassú lenne a gépünkön a Windows

windows 11 microsoft laptop notebook számítógép
Fotó: Windows / Unsplash
Vágólapra másolva!
A Windows 11 is ugyanúgy igényli a karbantartást és a frissítéseket, mint az elődei. Mutatunk pár örök trükköt, amivel felgyorsíthatjuk ezt a legújabb Windowst is.
Vágólapra másolva!

A Windows 11 megjelenése új lehetőségeket és funkciókat hozott a felhasználók számára, azonban mint minden operációs rendszer esetében, itt is előfordulhatnak teljesítményproblémák. Szerencsére számos egyszerű módszer létezik ezek orvoslására. Íme az legegyszerűbb módszerek a Windows 11 teljesítményének javítására.

windows update laptop notebook számítógép frissítés
A Windows 11 folyamatos frissítése is nagyon fontos!
Fotó: Clint Patterson / Unsplash / https://unsplash.com/photos/black-and-white-laptop-computer--jCY4oEMA3o

Felesleges programok eltávolítása

Az egyik legegyszerűbb megoldás a felesleges programok eltávolítása. Az idő múlásával rengeteg program halmozódhat fel a számítógépen, amelyeket ritkán vagy soha nem használunk. Ezek a programok nemcsak tárhelyet foglalnak, hanem a háttérben futva lassíthatják is a rendszert. A felesleges programok eltávolításához nyissuk meg a Beállításokat a Start menüben, navigáljunk az Alkalmazások menüpontra, majd válasszuk az Alkalmazások és szolgáltatások lehetőséget. Itt görgessünk végig az alkalmazások listáján, és távolítsuk el azokat, amelyeket már nem használunk.

Automatikusan induló programok letiltása

Egy másik gyakori probléma, hogy számos program automatikusan elindul a Windows rendszerrel együtt, ami lassíthatja a számítógép indítási idejét és csökkentheti az általános teljesítményt. Ezeknek az indítási programoknak a letiltása is hozzájárulhat a rendszer gyorsabb működéséhez. Ehhez nyissuk meg a Feladatkezelőt a Ctrl + Shift + Esc billentyűkombinációval, majd kattintsunk az Indítás fülre. Itt láthatjuk az összes indításkor futó programot. Jobb kattintással tiltsuk le azokat, amelyek nem szükségesek azonnal a rendszer indításakor.

Lemezkarbantartás és -töredezettségmentesítés

A rendszerlemez karbantartása és töredezettségmentesítése is segíthet a fájlok gyorsabb elérésében és a rendszer teljesítményének javításában. Nyissuk meg a Lemezkarbantartót a Start menüben, válasszuk ki a rendszermeghajtót (általában C:), majd kattintsunk az OK gombra. Jelöljük be a törölni kívánt fájlokat, majd kattintsunk az OK gombra. A töredezettségmentesítéshez nyissuk meg a Lemezoptimalizálót, válasszuk ki a meghajtót, és kattintsunk az Optimalizálás gombra.

Windows-frissítések telepítése

A Windows rendszeres frissítései javítják a teljesítményt, biztonságot és stabilitást. Fontos, hogy mindig telepítsük a legújabb frissítéseket. Ehhez nyissuk meg a Beállításokat a Start menüben, navigáljunk a Windows Update menüpontra, és kattintsunk a Frissítések keresése gombra, majd telepítsük a rendelkezésre álló frissítéseket.

windows update
Egyetlen hiba kapott kritikus minősítést a júniusban, de azért érdemes minden alkalommal azonnal frissíteni, amikor lehet.
Fotó: Origo

Vírusirtás és rosszindulatú programok eltávolítása

Végül, de nem utolsósorban, a vírusok és rosszindulatú programok jelentősen lassíthatják a rendszert. Használjunk megbízható vírusirtót a rendszer rendszeres ellenőrzéséhez és tisztításához. Telepítsünk egy megbízható vírusirtó programot, ha még nem rendelkezünk ilyennel, futtassunk teljes rendszervizsgálatot, és távolítsuk el a talált fenyegetéseket. Ütemezzünk rendszeres ellenőrzéseket a folyamatos védelem érdekében.

+1 Újraindítás

Szinte minden rendszergazda ezzel kezdi a filmekben, amikor felhasználók fordulnak hozzá: „Próbálta már újraindítani?” Tényleg nem is gondolnánk, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint az újraindítás  mennyi problémát képes megoldani, hiszen leállítja a háttérben esetleg feleslegesen futó appokat, de a lefagyott feladatok is újraindulnak. Tehát, ha úgy érzi, nem a megfelelő móron működik a Windows, először mindig ezzel kezdje!

Csak könnyedén!

A Windows 11 teljesítményproblémáinak megoldása nem kell, hogy bonyolult legyen. A felesleges programok eltávolítása, az indítási programok letiltása, a lemezkarbantartás, a rendszeres frissítések telepítése és a vírusok eltávolítása mind hozzájárulhatnak a rendszer gyorsabb és hatékonyabb működéséhez. Ezen egyszerű lépések rendszeres végrehajtása segíthet abban, hogy a Windows 11 mindig a legjobb teljesítményt nyújtsa.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről