Szinte izzanak a Balatonnál a mobilhálózatok

mobilozás okostelefon nyaralás közösségi média böngészés internet mobilnet
Fotó: Carol Magalhães / Unsplash
Vágólapra másolva!
Siófok a mobilnet-bajnok, a Balaton-átúszás idején kilő a hanghívások száma.
Vágólapra másolva!

Ahogy nyáron az M7-es autópályán gyakoribb a sűrű forgalom, és a vendéglátás számára is csúcsszezont jelent ez az időszak a Balaton térségében, úgy a mobilhálózat kihasználtsága is kiugró ezekben a hónapokban: augusztusban pörög a legtöbb mobiladat, ezen belül is a legnagyobb forgalmat Siófokon bonyolítják. A Balaton-átúszás idején, amire idén július 21-én kerül sor 42. Lidl Balaton-átúszás néven, elsősorban a hanghívások száma emelkedik meg egy hasonló nyári naphoz képest, egy átlagos téli naphoz képest pedig ilyenkor jóval hosszabban, négy-kilencszer annyi ideig telefonálnak az emberek – derül ki a Yettel friss balatoni mobilforgalmi elemzéséből.

Több hanghívás, kevesebb SMS a Balaton-átúszás idején
A várakozásoknak megfelelően nyáron megugrik a mobilhasználat a Balaton környéki településeken. Adatforgalomban Siófok a bajnok, de egy-egy tömegrendezvény képes kiemelkedő eredményeket hozni más helyszíneken is, például az egyik legnagyobb sportesemény, a Balaton-átúszás idején Révfülöpön és Balatonbogláron. A Yettel elemzése szerint az előző évi verseny alatt több mint 50%-kal többet beszéltek a felhasználók, mint a versenyt megelőző hétvégén. Révfülöpön, a rajt helyszínén 58%-kal, Balatonbogláron, a célban pedig 62%-kal több percet jelentett ez a versenynapon.

yettel
Fotó: Yettel

A mobiladat-forgalomban ugyanakkor kisebb változás volt megfigyelhető, és SMS-t is kevesebbet küldtek – feltételezhetően a verseny kapcsán inkább telefonon beszéltek egymással a résztvevők és a nekik szurkoló szeretteik. A szezonalitás egy átlagos téli naphoz képest viszonyítva még inkább szembetűnő: a két településen a tavalyi Balaton-átúszás napján (2023. július 23-án) 4x-9x annyi ideig telefonáltak, mint egy átlagos januári vasárnapon (2024. január 14.).

Teljes Balaton: szöveges június, beszédes július, adatgazdag augusztus
A mobilforgalmi adatokat vizsgálva a 16 legnagyobb Balaton-parti településen az látszik, hogy a teljes szezonban az adatforgalmat tekintve 5 millió gigabájtot forgalmaztak a mobiltársaság ügyfelei, a csúcsot pedig az augusztus hozta közel 2 millió GB-tal. A beszélt percek számában a rekordhónap a július volt, míg SMS-ből éppen júniusban küldték a legtöbbet a szolgáltató ügyfelei, több mint 20%-kal többet, mint augusztusban.

yettel
Fotó: Yettel

Érdekesség, hogy a vizsgált települések közül a legkisebb forgalmat mindhárom mutatót tekintve a Balaton-átúszás rajtjának is helyet adó Révfülöpön, a legnagyobbat pedig Siófokon mérték: az elemzett hónapokban az utóbbi városban bonyolódott a 16 település hangforgalmának (22-24%), SMS-forgalmának (20-26%), és adatforgalmának (29-35%) több mint ötöde. A Yettel ügyfelei a szolgáltató folyamatosan bővülő 5G-hálózatán a Balaton környékén is számos üdülőhelyen elérhetik az 5G-szolgáltatást.

Kiemelt mobilhálózati minőség a Balaton-átúszás idején
Július 21-én 42. alkalommal kerül sor a LIDL Balaton-átúszásra. A Yettel egész évben fejleszti Balaton-környéki hálózatát, a verseny idején pedig kiemelt készültséggel biztosítja a megfelelő mobilhálózatot, hogy mindenki azonnal elérhesse szeretteit, amint teljesítette a versenytávot. A szolgáltató a Balaton-átúszáson egyéb kényelmi szolgáltatásokkal is segít: a révfülöpi és a balatonboglári oldalon is 5G MobilPontokkal készül, ahol a biztosított telefonokról a versenyzők indulás előtt és a táv teljesítése után egyből fel tudják hívni családtagjaikat, barátaikat.

Nem csak mobil: SUP-port és AI a Balatonnál
A rendezvény kiemelt partnereként a Yettel 5G-n, hálózaton, mobilokon túl Révfülöpön a SUP-ok felfújásában is segíti a versenyzőket, hogy ők a táv teljesítésére tudjanak fókuszálni. A váratlan helyzetekre SUP-port standján javító készlettel, a sorbanállóknak pedig árnyékolókkal készül. Balatonbogláron a “Töltődj fel” chill zónában kellemes, árnyékolt környezetben, mobiltöltési lehetőséggel és WiFi-vel várják a kísérőket és az átúszást vagy áthúzást teljesítőket. Ezen kívül izgalmas aktivitással és ajándékokkal is várják az érdeklődőket: a Yettel AI fotó-sátorban mesterséges intelligencia segítségével egyedi képek készítésére lesz lehetőségük a versenyzőknek és szurkolóknak egyaránt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!