A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Száz lakóházat készít 3D-nyomtatással egy kivitelező

lennar icon 3d-nyomtatás lakóház
A 3D-nyomtatott Wolf Ranch közösség egyik elkészült mintaháza
Fotó: Lennar
Vágólapra másolva!
Olcsóbbak a klasszikus építésűeknél, némelyikbe már a lakók is beköltözhettek.
Vágólapra másolva!

Újból hallatott magáról a házak 3D-nyomtatással való építését forradalmasítani kívánó ICON startup. A Lennar építőipari kivitelezőcég jóvoltából lehetőséget kapott a bizonyításra, Texas államban már előrehaladott készültségi fokban van az Egyesült Államok első ilyen technológiával készült lakóövezetének építése.

A projekt keretében a Wolf Ranch közösségben összesen száz lakóházat húznak fel a felek, a nyomtatási folyamat várhatóan a nyár végére zárul le, de néhány már teljesen elkészült épületbe beköltözhettek a lakók. A házak teherhordó és elválasztó falai gyakorlatilag betonból vannak, azonban nem egyben kiöntött betonelemekből állnak, hanem egy gigantikus 3D-nyomtató rétegenként húzza fel azokat az alaprajznak megfelelően.

A Wolf Ranch közösség házai típustól függően 140-186 négyzetméter alapterületűek, a vevők pedig 450-600 ezer dollár közti árakon juthatnak hozzájuk, ami 162-217 millió forintot jelent.

Az összegek sokként hathatnak a magyarok számára, azonban a kérdéses területen a 3D-nyomtatott házak még így is olcsóbbak a tradicionális módszerrel felépített új házaknál. Ráadásul azokhoz képest időtállóbbak, energiahatékonyabbak, jobban kizárják a külvilág zajait. Az első beköltözők a megfelelő wifihálózat kialakításának a nehézségét hozták fel negatívumként, a beton falak remek jelblokkoló képességgel rendelkeznek.

Az ICON nyomtatásos építési eljárása iránt a NASA is érdeklődik, kilövőállomások megépítése mellett az idegen bolygókon való építkezéshez is felhasználható lehet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!