Nagy baj van a Teslák önvezető rendszerével

tesla model 3 önvezető autó kocsi
Fotó: Pontus Jerand Wernhammar / Unsplash
Vágólapra másolva!
A legutóbbi frissítés óta figyelmen kívül hagyhatják a piros lámpát. Ezt azért még korai lenne önvezető rendszernek nevezni.
Vágólapra másolva!

Aggasztó beszámolók kezdtek csordogálni a Tesla kocsik teljesen önvezető funkcióját használóktól, gyűlnek a panaszok, miszerint a 12.5.1.3-as szoftverfrissítés óta a járművek néha figyelmen kívül hagyják a piros lámpát.

Tesla Model 3 Performance önvezető
Simán átszáguldhat a piros lámpán, ha a sofőr nem figyel és az önvezető rendszerre bízza az irányítást.
Fotó: Tesla

Az eddigi hírek szerint a probléma az önvezető szoftver korábbi verziójával nem állt fenn, a problémás frissítés óta pedig csak nagy néha és kiszámíthatatlanul fordul elő a hiba. Egyelőre nem sikerült nyilvánvaló magyarázatot találni a jelenségre, teljes rejtély, hogy miféle körülmények válthatják ki az üzemzavart.

Elméleti síkon az önvezető módban autózó Tesla-tulajoknak folyamatosan felügyelniük kell az autó mozgását, bármely pillanatban készen kell állniuk a manuális irányítás visszavételére, amennyiben hibázik az önvezető rendszer. A valóság ezzel szemben az, hogy éppen elegen vannak köztük olyanok, akik a robotpilótájukban túlságosan megbízva félvállról veszik ezt a kötelességet, így különösen aggasztóan hangzik a piroson való véletlenszerű áthajtási probléma, remélhetően a hibajelentések alapján sikerül minél előbb javítani.

Augusztusban már a hírekbe került az önvezető rendszerének hibás működése kapcsán Tesla, egy közúti balesetben meghalt motoros szülei a sofőr mellett az autógyártót is beperelték.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!