Elegük lett az embereknek a robottaxikból

waymo robottaxi önvezető autó
Balra a régi, jobbra az újabb típusú Waymo robottaxi
Fotó: Waymo
Vágólapra másolva!
Képtelenek leállni az éjszaka közepén való dudálással. Egy robottaxit már felgyújtottak, de ha így megy tovább lesznek még itt károk.
Vágólapra másolva!

Folytatják San Francisco lakóinak bosszantását a robottaxik, nem mintha azok nem lennének enélkül is éppen elég feszültek például a rendkívül magas lakbérek miatt. Most épp a Google tulajdonában lévő Waymo kocsijai okoznak feszültséget, a cég nemrég kibérelt egy parkolót az önvezető taxiflottája számára, oda vonulnak vissza éjszakára a járművek, rendszeresen tömeges dudálással felverve a parkoló körüli társasházak lakóit.

robottaxi égő autó
Gyújtottak már fel robottaxikat, és ha ez így megy tovább, félő, hogy lesz még ilyen. Képünk illusztráció.

Az egyik házban élő Sofia Tung élőben közvetíti a parkolót a YouTube-on, közben pedig több videoklipet is megosztott az érdekesebb helyzetekről a csatornáján; az egyik reggel például komikus fejetlenség alakult ki, mikor tömegesen próbáltak távozni a kocsik. Ettől függetlenül a lakók számára a dudálás jelenti a gondot, ez a parkoló használatba vételét követő első napon megtörtént, reggel 4 órakor gyakorlatilag mindenkit felvertek a környéken a kocsik, parkolás közben dudálgattak egymásra.

A problémát egy új biztonsági funkció jelentette, a Waymo kocsijai egy feléjük tolató autó detektálása esetén dudálnak egyet és maguk is tolatni kezdenek, állítólag a városi közlekedés során ez nagyon hasznosnak bizonyult koccanásos balesetek elkerülésében. 

Viszont a parkolóban való teszetosza manőverezéseikkel láncreakciót indítottak el, dudafesztivál lett az egymás felé való tolatásból, felverték az egész környéket.

A programozók megpróbálták meghekkelni a robottaxikat

A lakók számára áldatlan állapotról szóló beszámolókat gyorsan felkapta a média, a Waymo programozói pedig sebtiben meghackelték a vezérlőszoftvert, hogy a parkolási manőverek során ne dudáljanak egymásra a parkolóban lévő kocsijai. Ez látszólag megszüntette a gondot, bár a javítás kiadásának a napján három kocsi is eltévesztette a parkoló bejáratát, behajtottak a mellette lévő zsákutcába, a feltorlódásuknak pedig éktelen dudafesztivál lett a vége.

Erre a Waymo megoldotta, hogy véletlenül se menjenek be a zsákutcába a kocsik, mire néhány napig végre csend volt a parkolóban. Most viszont jött az újabb menet, a kocsik szokatlan módon pont libasorban egymás után érkeztek vissza a parkolóba, úgyhogy megint kiújult az egymás felé tolatás miatti tömeges dudálási helyzet.

A Waymo aktívan foglalkozik a parkolóban való dudálás megszüntetésével, és bizony jobban is teszi, még mielőtt elfogy a lakók türelme, idén már felgyújtották az egyik kocsiját a városban.

És íme a videó a robottaxik dudálással kísért bohóckodásáról:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!