Gyerekek szexuális zaklatását ábrázoló képek terjednek a WhatsApp-on

Vágólapra másolva!
A WhatsApp tulajdonosa, a Meta azzal védekezik, hogy pont a végpontok közti titkosítás a csevegőszolgáltatás legnagyobb előnye. Sajnos a pont ez teszi lehetővé a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek terjedését is.
Vágólapra másolva!

A Internet Watch Foundation (IWF) nemrégiben figyelmeztetett arra, hogy a WhatsApp platformján semmi sem akadályozza meg a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek terjedését. Az IWF felszólította a Meta-t, a WhatsApp tulajdonosát, hogy tegyen többet a gyermekek védelme érdekében, és vezessen be olyan mechanizmusokat, amelyek megakadályozzák az ilyen tartalmak terjedését.

whatsapp chatelés csevegés sms rcs texting gyermekek szexuális zaklatás
Az IWF felszólította a Meta-t, a WhatsApp tulajdonosát, hogy tegyen többet  a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek terjedése ellen.
Fotó: Asterfolio / Unsplash / https://unsplash.com/photos/person-holding-black-iphone-4-PjoJga8EovQ

A probléma gyökerei

A WhatsApp, mint az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás, több milliárd felhasználóval rendelkezik világszerte. Az alkalmazás titkosított üzenetküldési rendszere biztosítja a felhasználók adatainak védelmét, de egyben megnehezíti a hatóságok és a biztonsági csoportok számára az illegális tartalmak felderítését és eltávolítását. Az IWF szerint ez a titkosítás lehetővé teszi, hogy a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek szabadon terjedjenek a platformon.

A Meta válasza a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képek problémájára

A WhatsApp szóvivője szerint a felhasználók közvetlenül jelenthetik az ilyen tartalmakat, és a platform azonnal kitiltja azokat, akik ilyen anyagokat osztanak meg. Emellett jelentést tesznek a National Centre for Missing and Exploited Children-nek. Azonban az IWF technológiai igazgatója, Dan Sexton azt állítja, hogy a Meta nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza az ilyen képek terjedését.

Technológiai megoldások

A cikkben említik, hogy a technológia rendelkezésre áll az ilyen képek azonosítására, de sok vállalat úgy tervezi meg platformjait, hogy ezek a technológiák nem használhatók ki teljes mértékben. Az IWF szerint a Meta-nak be kellene vezetnie olyan fejlett algoritmusokat és mesterséges intelligencia rendszereket, amelyek képesek azonosítani és blokkolni az ilyen tartalmakat még azelőtt, hogy azok elérnék a felhasználókat.

Kormányzati nyomás

Már több kormányzati szerv, köztük a brit kormány is felszólította a közösségi média cégeket, hogy vezessenek be hatékonyabb és szigorúbb ellenőrzési intézkedéseket. A kormány szerint a gyermekek védelme elsődleges fontosságú, és a technológiai cégeknek felelősséget kell vállalniuk a platformjaikon terjedő tartalmakért.

Záró gondolatok

Az IWF figyelmeztetése rávilágít arra, hogy a technológiai fejlődés és a felhasználói adatvédelem közötti egyensúly megtalálása nem könnyű feladat. A Meta és más közösségi média cégek számára kihívást jelent, hogy hogyan védjék meg a felhasználók magánéletét, miközben biztosítják, hogy platformjaik ne váljanak az illegális és káros tartalmak terjedésének eszközévé. Az IWF és más biztonsági csoportok továbbra is nyomást gyakorolnak a vállalatokra, hogy tegyenek meg mindent a gyermekek védelme érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!