A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tecno Spark 20 Pro+ teszt. Középkategóriás telefon Kínából remek áron

Vágólapra másolva!
Mostanában kezdte meg a terjeszkedést Magyarországon az egyik legnagyobb kínai telefongyártó. Megnéztük, hogy mire képes a Tecno Spark 20 Pro+ típusú telefonjuk.
Vágólapra másolva!

A Tecno egyike azon hatalmas kínai telefongyártó cégeknek, amelyek középkategóriás telefonokat gyártanak és globálisan már komoly tényezőnek számítanak, ám a terjeszkedést még csak mostanában kezdték meg Magyarországon. A vállalatnak nagyon fontos hazánk, amit jól mutat, hogy a cég rögtön több modellel is színre lépett. Ezek egyike a Tecno Spark 20 Pro+ nevű készülék, amely jelenleg a legnagyobb tudású, elérhető készülék nálunk. Mindenképp szerettük volna kipróbálni, hogy mit tud, hiszen az előzetes információk alapján olyannak tűnt, amely a magyar vásárlók számára is vonzó lehet. 

Tecno Spark 20 Pro+
A hajlított képernyőnek köszönhetően a dizájn remek.

Külső: Mindent beleadtak

A cég hazai képviselete korábban már felhívta a figyelmünket arra, hogy a dizájnra óriási figyelmet fordítanak. A terméket kézbe véve pedig kiderül, hogy ebben bizony semmi túlzás nem volt. A Spark 20 Pro+ ugyanis meglehetősen jól néz ki, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy megjelenésében az ultra prémium készülékeket idézi. A kávái ugyanis rettenetesen vékonyak, ráadásul a képernyője a széleinél hajlított, és szinte ráfolyik a fémes keretre. 
A mai trendeknek megfelelően a hátlapon helyet kapó, több lencsét is tartalmazó kamerasziget kifejezetten hangsúlyos. Erre ráadásul egy különleges, márványos textúrájú díszcsíkkal is felhívták a figyelmet. A modell figyelemreméltóan vékony, hiszen csupán 7,6 mm vastag, a súlya pedig csupán 179 gramm, amivel a mai okostelefonok között igen könnyűnek számít. 
A készülék IP53 minősítésű, azaz hivatalosan is ellenáll a pornak, illetve a freccsenő víznek, azaz nem lesz baja, ha megázik. Ez remek, azt viszont szomorúan láttuk, hogy a mai divathoz igazodóan a hagyományos fejhallgató csatlakozót lehagyták róla. 

Képernyő

A Tecno háza táján a jelek szerint tudják, hogy a képminőség ma már extrémen fontos. Ennek megfelelően egy 6,78 hüvelykes OLED kijelzővel látták el, amelynek színei éppúgy kifogástalanok, mint a kontrasztja. Az 1080 x 2436 képpontos felbontása is megfelelő, bár világrengetőnek azért nem neveznénk. Ez mindenesetre elég ahhoz, hogy a kép kellően éles legyen. 

Tecno Spark 20 Pro+
Tecno Spark 20 Pro+ kijelzője erős fényben is jól látható.


A képfrissítési rátája 120 Hz, és ennek köszönhetően a görgetés kellően folyamatos. A fényerő pedig kellően nagy ahhoz, hogy nappal is látható maradjon a kép, valamint az úgynevezett nagy dinamikatartományú videók és játékok kezelése is megoldott. A mozgások visszaadása során anomáliákba nem futottunk bele, tehát idegesítő döcögés vagy szellemképesedés nem jelentkezett. 

Kamerák: ez bizony egy középkategóriás telefon

108 megapixeles főkamerát kapott, ami ebben az árkategóriában egészen jónak számít. És ezzel nem csak nappal, hanem sötétben is lőhetőek jó fotók. Azonban az is tény, hogy a zoomkamera és az ultraszéles egység is hiányzik, ami kis csalódást okozott.

Tecno Spark 20 Pro+ középkategóriás mobiltelefon teszt
A kevés fény sem okoz neki problémát.

Elhelyeztek rajta egy 2 megapixeles makró egységet, amely csak jó fényviszonyok mellett vethető be. Valamint kapott egy úgynevezett mélységkamerát is, amelynek köszönhetően portré hatású képek elkészítésére is módot ad a telefon. Tehát elmosható a háttér az éles téma mögött egyetlen érintéssel, ami hasznos lehet. A videós tulajdonságai viszont gyengék, hiszen az 1440p mód a csúcs, és a lassítás opcióról is le kell mondani. 

Milyen használni?

A legfrissebb, Android 14 operációs rendszert használja, ami szuper. Az viszont hiányérzetet okoz, hogy a Tecno nem kínál saját, extrákkal kiegészített rendszert, ellentétben a közvetlen riválisai jó részével. 
A hardvertől sem voltunk különösebben elájulva, ugyanis a Mediatek Helio G99 Ultimate rendszerchipnél már vannak jobbak ezen az árszinten is. Ez az oka annak, hogy bár a webolalakkal nincs gond, de az alkalmazásokat bizony olykor kicsit lassan tölti be. Valamint az is tény, hogy médiaszerkesztésre csak korlátozottan használható, illetve, hogy a játékoknál vissza kell venni a grafikai részletességből. 
Az 5000 mAh-s akkumulátort kapott, ami remek kapacitásnak minősül, és ebből fakadóan az üzemideje is egészen jó. Egyetlen töltéssel akár 14 órán át is működőképes maradhat, de persze, ha valaki teljesítményigényes appokat futtat, például játékokat, akkor be kell érnie ennél lényegesen kevesebbel. Ilyenkor olyan 8-9 órával számolhatunk, ami még mindig remek érték. A maximális töltési sebesség csak 33 watt, és emiatt a méréseink alapján durván 80 perc alatt töltődik fel az akkumulátor. Ez pedig ma már karcsú. A mikrofonja remek, a hangszórói viszont átlagosak: A hangerő karcsú, sztereó nincs, a basszusok hiányoznak. De ezt nem lehet igazán hátránynak felróni, ugyanis a legtöbb mai telefon ugyanilyen problémákkal küzd. 

Tecno Spark 20 Pro+ ár, összegzés

A Tecno Spark 20 Pro+ teszt összességében kielégítő szolgáltatásokkal megtűzdelt telefont mutatott, melyek ára durván 95 000 forint. A külseje abszolút első osztályú, de a többi tulajdonságáról mindez nem mondható el. Ennyiért vannak olyan modellek, amelyek erősebbek, jobb a képernyőjük vagy a kamerájuk, igaz másban pedig gyengébbek. Szóval szerintünk van helye a terméknek jelenleg a magyar piacon, de mielőtt valaki megvásárolná, érdemes nagyon átgonoldnia, hogy mire és hogyan akarja használni. Mindenesetre kezdésnek ígéretes!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!