Már megint komplikálják az androidosok életét

apple magsafe vezeték nélküli töltő wireless charger
Szó szerint az Apple MagSafe rendszer jön el a Wireless Qi2 szabvánnyal Androidra
Fotó: Studio Proper / Unsplash
Vágólapra másolva!
Most az új vezeték nélküli töltési szabványról derült ki egy turpisság.
Vágólapra másolva!

Végre szintet lép Androidon a vezeték nélküli akkutöltés, a HMD Skyline képében piacra került az első olyan mobil, amely támogatja a Wireless Qi2 töltési szabványt. Ez két nagy előrelépést hoz: 5W helyett 15W teljesítményű töltést kínál, továbbá egy mágneses tartórendszer jóvoltából precízen egymáshoz illeszthető a tölteni kívánt eszköz és a töltőpad. Ezeken túl a mágnesekkel persze egyéb kiegészítők is ráaggathatóak a mobilok hátlapjára. 

Most Mishaal Rahman fejlesztő felhívta a figyelmet egy váratlan és bosszantó tényre: a széles körben elterjedt információkkal szemben a mágneses rögzítő és pozicionáló rendszer használata valójában opcionális, költségcsökkentési vagy egyéb okból elhagyhatják azt a mobileszközök és a töltők gyártói. 

Ezt a szabvány mögött álló iparági szervezet eddig nem kommunikálta az elvárható módon a média és a fogyasztók felé.

A helyzet miatt két hivatalos Wireless Qi2 logó készült, a vásárlók pedig a termékek dobozain lévő logót nézegetve tudják megállapítani, hogy az adott eszköz támogatja-e a mágneses rögzítést vagy sem.

wireless qi2
A baloldali logó esetén támogatott a Wireless Qi2 mágneses tartórendszere, míg a jobboldali logóval ellátott termékek esetében nem érhető el
Fotó: Wireless Power Consortium

Rahman szerint az eddig hivatalosan jóváhagyott termékek oroszlánrésze szerencsére támogatja a mágneses rögzítést, csak elvétve hagyták ki a Wireless Qi2-es termékeikből a gyártók. Ettől függetlenül a mágneses rögzítés opcionálissá tételéve újból sikerült egy teljesen feleslegesnek tűnő komplikációval megnehezíteni a fogyasztók életét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!