Visszavonul a csúcs videókártyák piacáról az AMD

Vágólapra másolva!
A következő generáció során a középkategóriás termékekre kíván fókuszálni.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta keringő pletykákat erősített meg a Tom’s Hardware-nek adott interjújában az AMD számítási és grafikai termékekkel foglalkozó részlegének vezetője, a belátható jövőben a vállalat nem kíván csúcskategóriában versenyző Radeon videókártyákat piacra dobni.

amd radeon rx 5700 xt videokártya gpu
A felső-középkategóriás Radeon RX 5700 XT volt a termékcsalád legerősebb tagja
Fotó: Gigabyte

Jack Huynh szerint jelen pillanatban a fő célját a játékra szánt Radeon videókártyák piaci részesedésének jelentős megemelése jelenti, a Jon Peddie Research szerint az idei első negyedévben az AMD csupán 12% piaci részesedést tudott felmutatni a szegmensben. 

A felsővezető szerint ez nem állapot, így a belátható jövőben a cég szeretné a legnagyobb eladásokat generáló árkategóriákat kimagasló ár-érték arányú termékekkel megszórni, hogy sikerüljön nagyságrendi szinten visszaszorítani a rivális termékek piaci részesedését.

Az előretörés abban is segíthetne, hogy a játékfejlesztők több figyelmet fordítsanak a Radeon kártyákra való optimalizálásra, jobban kihasználva és demonstrálva a bennük rejlő képességeket.

Huynh szerint a csúcskategóriában való küzdelem jelen pillanatban nem különösebben nyereséges vállalkozás, óriási méretű GPU-kra van szükség, ezek viszont nagyon drágán gyárthatóak, így a velük szerelt videókártyák orbitális árcédulái ellenére nincs rajtuk nagy profit, a középkategória nyereségesebb. A következő generációs felhozatallal koncepcionálisan az RDNA1 architektúrás grafikus processzorokat használó Radeon RX 5000 szériát fogja másolni, ebben a családban az RX 5700 XT volt a legerősebb modell.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!