Teljesítménynövelő újítást kaptak a laptopos gamerek

Vágólapra másolva!
Pár kattintással növelhetővé teszi a videómemória méretét az AMD.
Vágólapra másolva!

Az integrált grafikus vezérlővel szerelt laptopokban a gamerek nagy bánatára nincs dedikált videómemória, helyette a rendszermemória egy részét kapja meg a GPU. Ez játékra rendkívül jelképes mennyiség szokott lenni, ráadásul nem minden laptop BIOS/UEFI felületén van mód a gyárilag beállított mennyiség növelésére, ami még tovább csökkentheti a játékok képkockasebességét.

gamer pc számítógép laptop notebook gaming videojáték
Egyes játékok el sem indulnak, ha nem detektálnak elégségesnek tűnő videómemóriát
Fotó: Onur Binay / Unsplash

Az AMD most végre megoldotta a problémát, a legújabb AMD Ryzen AI 300 processzoraival szerelt laptopok tulajdonosai a Radeon Software felületén képesek pár kattintással megváltoztatni a videómemória méretét, akár a teljes rendszermemória 75%-át is lefoglalhatják videómemóriának.

A Variable Graphics Memory nevű új beállítás a Radeon Software alkalmazás Teljesítmény fülének Hangolás részében található, konkrét példát hozva egy 32 GB memóriával szerelt laptopon a közepes beállítást választva 24 GB RAM + 8 GB VRAM lesz az új konfiguráció. Az átállítást követően újra kell indítani a Windowst.

Az újdonság nem fog univerzálisan csodát tenni a játékokkal, a The Verge gyors tesztjében vegyesnek bizonyult kép, egy AMD Ryzen AI 9 HX 370 processzoros ASUS Zenbook S 16 modellen sikerült kipróbálni. Néhány játék feltűnően jobban teljesített a 8 GB videómemóriára való átállást követően, a Control 54 helyett 65 FPS-sel futott az átlagos képkockasebességet tekintve, de a legtöbb játékban mérési hibahatáron belüli pluszok vagy mínuszok jöttek ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!