Hatalmas veszélyben van több millió mobilhasználó

Vágólapra másolva!
A Play Áruházból letölthető appokban rejtették el a Necrót.
Vágólapra másolva!

Újabb kártevő csúszott át az Android hivatalos programboltjának védelmi vonalain. A napokban botrányba keveredett Kaspersky beszámolója szerint a Necro malware számos androidos mobilapp feltört verziójában megtalálható, ami nem szokatlan a kalóz szoftvereknél, az esetükben a kártevők lehetséges jelenléte állandó fenyegetést jelent.

Viszont a Play Áruházból letöltött alkalmazások esetében már nem számítanak arra a mobilozók, hogy valamiféle vírus lehet a telefonjaikra vagy tableteikre telepített appokban. A Kaspersky szerint a Necro kártevőt a Wuta Camera fotóalkalmazásba és a Max Browser böngészőbe sikerült becsempészni, a becslések szerint akár 11 millió mobileszközre is eljuthatott rajtuk keresztül.

A kártevőtől való megszabadulás szerencsére egyszerű, a Wuta Camerát elég frissíteni a 6.3.6.148-asnál újabb változatra, míg a Max Browsert el kell távolítani a mobilokról és a tabletekről.

A Necro kártevő egy hirdetési csalásra szakosodott trójai. Rejtett ablakokban weblapokat tölt be a fertőzött mobilokon és tableteken, aztán pedig hamis kattintásokkal úgy tesz, mintha a készülékek használói rákoppintottak volna a weboldalakon lévő hirdetésekre.

Ez már a második komoly botrány szeptemberben, nemrég kiderült, hogy 1,3 millió tévéokosító kütyün is kártevő található.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!