Óriási bírságot kapott az Apple és a Google

apple store bírság
Apple Store a kanadai Vancouverben
Fotó: Aditya Chinchure / Unsplash
Vágólapra másolva!
Jogerőssé vált 13 milliárd eurós gigabírság az Apple ellen. De a Google sem járt sokkal jobban, minden idők legnagyobb trösztellenes bírságát kell kifizetnie, így a két cég több, mint 6000 milliárd forintnyi bírságot kell, hogy kifizessen.
Vágólapra másolva!

Az uniós bírák véglegesen helyt adtak az Európai Bizottság azon megállapításának, miszerint az Apple által fizetett alacsony adóterhek jogellenes támogatást jelentenek. A Google pedig minden idők legnagyobb trösztellenes bírságát kapta meg.

Az Apple mellett a Google is kapott egy óriási bírságot.
Az Apple mellett a Google is kapott egy óriási bírságot.
Fotó: Maurizio Pesce / Flickr / https://www.flickr.com/photos/pestoverde/16928752317/

Az Apple 13 milliárd eurós pert vesztett az EU legfelsőbb bíróságán az Írországban évek óta fizetett alacsony adóterhekkel kapcsolatban, ami meglepetésszerű győzelmet jelentett a multinacionális vállalatokkal kötött féllegális megállapodások elleni kampányban.

Az Európai Unió Bírósága által ma (szeptember 10-én) közzétett ítélet az Európai Bizottságnak ad igazat, amely szerint a technológiai óriás által fizetett 0,005%-os társasági adókulcsok jogellenes támogatást jelentenek, és megsemmisíti a Törvényszék alacsonyabb szintű bíróságának korábbi ítéletét.

Írország jogellenes támogatást nyújtott az Apple-nek, amelyet most vissza kell követelnie

 - áll a Bíróság közleményében, amely jogerős ítéletet hozott az ügyben.

A Bizottság győzelme azt jelenti, hogy az Apple-nek akár 13 milliárd eurót - kamatokkal és költségekkel együtt akár többet is - kell fizetnie az ír államkincstárnak.

Az Apple mellett a Google is kapott egy szép bírságot

Szintén mai hír, hogy az EU legfelsőbb bírósága ma (szeptember 10-én) helybenhagyta a Google-re Shopping szolgáltatásának versenyellenes reklámozása miatt kiszabott 2,4 milliárd eurós bírságot.

A Bizottság 2017-ben azzal vádolta a Google-t, hogy a keresési eredményekben előnyben részesítette saját árösszehasonlító szolgáltatásának, a Google Shoppingnak az eredményeit, hátrányos helyzetbe hozva ezzel a versenytársakat.

A vállalatot és anyavállalatát, az Alphabet-et olyan bírság megfizetésére kötelezték, amely akkor a Bizottság által a szigorú trösztellenes hatáskörében valaha kiszabott legnagyobb összegű bírság volt.

A Google sikertelenül próbálta megtámadni a határozatot az EU Törvényszékénél, majd a magas rangú uniós bírósághoz fellebbezett.

„A piac jellemzőit és az ügy sajátos körülményeit figyelembe véve a Google magatartása diszkriminatív volt, és érdemben nem tartozott a verseny hatálya alá” - mondták ma a bírák, elutasítva a Google és anyavállalata, az Alphabet fellebbezését.

A Google a termékösszehasonlító keresési eredményeit mutatta be először, vonzó vizuális és szöveges információkkal kiemelve azokat, míg a riválisok eredményei lejjebb, linkként jelentek meg - mondta a Bizottság.

A Google egy képviselője az Euronewsnak elmondta: „Csalódottak vagyunk a Bíróság döntése miatt. Ez az ítélet egy nagyon speciális tényállásra vonatkozik. Már 2017-ben változtatásokat hajtottunk végre, hogy eleget tegyünk az Európai Bizottság határozatának. A megközelítésünk több mint hét éve sikeresen működik, és több mint 800 összehasonlító vásárlási szolgáltatás számára több milliárd kattintást generált”.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!