Beperelte a Samsungot a Fortnite fejlesztője

epic games fortnite battle royale mobiljáték gaming gamer
A Fortnite androidos változata
Fotó: Joshua Hoehne / Unsplash
Vágólapra másolva!
Panasza szerint nem elég könnyű alternatív programboltokat telepíteni a Galaxy termékekre.
Vágólapra másolva!

A Google és az Apple korábbi félsikerű perelgetését követően újabb epizód kezdődött az Epic Games szabadságharcában, a Play Áruház és az App Store jutalékait sokalló vállalat egy vadiúj pert indított az Egyesült Államokban. Ezúttal a Samsung és a Google az alperesek, a panasza szerint a felek összejátszanak, hogy ellehetetlenítsék a harmadik felek által üzemeltetett androidos programboltok működését, ezzel akadályozva a piaci versenyt.

A per középpontjában a megfelelő Galaxy mobileszközökre az Android 14 és a OneUI 6.0 szoftverkombináció részeként bemutatkozott Autoblokkoló funkció áll. Ez a mobilozók biztonságának növelése érdekében többek közt teljesen letiltja a Play Áruházon vagy a Galaxy Store-on kívülről származó appok és játékok telepítését, a kártevők mobilokra való kerülését próbálja megakadályozni. 

Az Autoblokkolót eredetileg manuálisan kellett aktiválni, ám a OneUI 6.1.1 kezelőfelülettől kezdve gyárilag aktív.

Az Autoblokkoló ugyan kikapcsolható, de az Epic panasza szerint aki érintett Galaxy mobileszközre kíván egy harmadik féltől származó alkalmazást, például az Epic Games Store alternatív programboltot telepíteni, annak egy 21 lépéses folyamaton kell keresztülvergődnie a sikerhez. Ezt a bírósági beadványában „kivételesen megterhelőnek” titulálta az Epic.

Ezt a dolgot nem a kártevők elleni védelemre találták ki, ami egyébként teljesen érthető cél volna. Ezt arra találták ki, hogy elfojtsa a piaci versenyt

– nyilvánított véleményt az Autoblokkolóról Tim Sweeney, az Epic Games első embere.

Az Epic szerint az elmúlt hónapokban próbált tárgyalni a Samsunggal, hogy állítsa vissza gyárilag kikapcsolta az Autoblokkolót az androidos termékeinek szoftvereiben, vagy legyen valamiféle becsületes, fehérlistás módszer a megkerülésére. A mobilgyártó elzárkózott ezektől az ötletektől, így az Epic Games most peres úton kíván változást kicsikarni, a Samsung mellett rögtön a Google-t is bíróság elé víve. 

Az Autoblokkoló elleni tiltakozás gyanánt az Epic idén augusztusban már törölte a Galaxy Store kínálatából a Fortnite sikerjátékát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!