Ez volt a legnagyobb európai tech kiállítás, az IFA 10 legütősebb terméke

Vágólapra másolva!
Századik születésnapját ünnepli idén a legnagyobb európai technológiai szakkiállítás. Az IFA látogatói idén is rengeteg elképesztően érdekes terméket és eljárást ismerhettek meg Berlinben. Íme a legérdekesebbek.
Vágólapra másolva!

Századik születésnapját ünnepli az IFA, a legnagyobb európai technológiai szakkiállítás, amelyen idén is rengeteg elképesztően érdekes terméket és eljárást mutattak be a nagy gyártó cégek. Ezek közül mutatjuk be azokat, amelyek nekünk a legjobban tetszettek. 

IFA Berlin elektronikai szakkiállítás
Idén 100 éves az IFA!

Az idei a 100. IFA!

A hagyományoknak megfelelően 2024-ben is az ősz első napjaiban került megrendezésre a legnagyobb olyan európai szakvásár, amelyen a hangsúly a televíziókon, hangfalakon, számítógépeken, mobil eszközökön és háztartási gépeken volt. Olyan gigantikus expó ez, ahova a piaci szereplők büszkén viszik el a legfrissebb, legütősebb termékeiket és fejlesztéseiket, hogy azokkal büszkélkedjenek a nagyközönség és a szakmai partnereik előtt. 
Az eseményre természetesen mi is kilátogattunk. Napokon keresztül jártuk a Messe Berlin hatalmas kiállító területét és rengeteg lenyűgöző, fantasztikus, előremutató készülékkel és technológiával találkoztunk. Ezek közül mutatjuk be azt a tízet, amely nekünk a legjobban tetszett. 

1: Samsung Micro LED tv

Ha a képminőséget nézzük, akkor a Micro LED technológiának ma nincs párja, legalábbis a legmagasabb szinten. A Samsung e téren ma mindenki előtt jár, és a cég a 2024-es kiállításon bemutatta legújabb készülékeit, amelyek egyszerűen lenyűgözőek. A fényerő óriási, a kontraszt végtelen, a színek egyszerűen gyönyörűek, a mozgások visszaadása pedig kiváló. Ráadásul megoldották, hogy a korábbi hatalmas monstrumok helyett már hagyományos tévés készülékházba pakolják az eljárást. Már csak az a feladat, hogy a gyártási költségeket lenyomják valahogy, és ha ez sikerül, akkor a Micro LED-et nem lehet majd megállítani. 

IFA Berlin elektronikai szakkiállítás
A Samsung Micro LED televíziói képminőség terén a csúcsot képviselik.

2: Mikroműanyag szűrő

A mikroműanyagok manapság egyre nagyobb problémát jelentenek, és vannak cégek, amelyek aktívan keresik az orvosságot erre. A Siemens pedig e téren igen jó eredményeket ért el, hiszen a vállalat bemutatott egy kompakt eszközt, amely képes a vízben található mikroműanyag 97 százalékának kiszűrésére. Ez a masina mosógépekhez is csatlakoztatható egyszerűen, a tisztítása, illetve a kezelése pofonegyszerű. 
 

IFA Berlin elektronikai szakkiállítás
A Siemens eszköze képes kiszűrni a mikroműanyagot a vízből.

3: Rendkívül csendes mosogatógép

A Bosch bemutatta minden idők egyik leghalkabb mosogatógépét! Ez a Stressfrei, azaz stresszmentes működéssel kecsegtető modell, amely zajszintje csupán 38 decibel. Ez pedig mindössze annyira hangos, mintha valaki mellettünk suttogna. Szuper!

IFA Berlin elektronikai szakkiállítás
A Bosch szupercsendes mosogatógépet fejlesztett.

4: Szuperdizájnos mosógép

A Candy egy rém elegáns, antracit, azaz ezüstszürke mosógépet állított ki. Megnéztük közelről, és azt állapítottuk meg, hogy elképesztően jól néz ki. Nem gondoltuk, hogy dizájn terén még lehet nagyon újat mutatni mosógép fronton, ám a cég ránk cáfolt. 

5: A mesterséges intelligenciával felturbózott kézikonzol

A hordozható, alapvetően játékra szánt PC-k univerzumába robbant be az Acer egy egészen durva eszközzel. Ez az Acer Nitro Blaze, amely jelenleg a világ talán legerősebb ilyen terméke. A Microsoft Windows 11 Home operációs rendszert használó termékbe egy AMD Ryzen 7 8840HS processzor került, Radeon 780M grafikus vezérlővel és 16 GB LPDDR5X-7500 RAM-mal megtámogatva. A vállalat állítása szerint pedig a felhasználók optimalizált hatékonyságot és támogatást várhatnak az eszközön lévő mesterséges intelligencia által vezérelt képességekhez. 

IFA Berlin elektronikai szakkiállítás
Az Acer mesterséges intelligenciával felturbózott kézi PC-t mutatott be.

6: Apró robotcsibe

Az LG egy egészen apró, ám méreteihez képest igen sokoldalúnak tűnő robotot is kiállított a hatalmas globális expón. Ez az LG AI Home Bot névre hallgató masina, amely kerekeken gurul, és a cég állítása szerint kiváló társ lehet az otthonokban is. Mesterséges intelligencia dolgozik benne, rendelkezik beépített kamerával, mikrofonnal és hangszóróval. Képes kommunikálni az emberekkel, meg lehet tőle kérdezni például, hogy milyen lesz az időjárás. A beépített képernyőjén pedig különféle arckifejezések megjelenítésére is képes. Nagyon érdekes kis masina ez, amely új színt jelenthet az otthoni technológiai eszközök univerzumában.

7: Szemüveg nélküli 3D

Sokan próbálkoznak olyan térhatású megjelenítő technológiákkal, amelyekhez nem szükséges szemüveg, vagy egyéb zavaró kiegészítő. A legtöbb ilyen termék ma még gyerekcipőben jár, hiszen a képminőség gyatra, és a készülékek rengeteg kompromisszum megkötésére kényszerítik a felhasználókat. Azonban a Samsung bemutatott egy egészen döbbenetes eszközt, amelynél sikerült megoldani a problémákat. Ez egy viszonylag kis méretű monitor, amely követi a szem mozgását, és az elektronika ahhoz igazítja a képet, hogy a felhasználó mindig tökéletes térhatású képet lásson. A végeredmény pedig félelmetesen meggyőző. 

8: A tévét feljavító hangcucc

A Canvas egy egészen őrületes audió eszközt mutatott be az IFA kiállításon. Egy olyan terméket hoztak létre, amely bármilyen falra akasztott lapostévé alá betehető, és képes kiváltani annak hangrendszerét.  A mélynyomókkal kiegészített termékük hangereje és hangminősége is döbbenetes. A sztereó kiváló, a dinamika remek, és a dizájn is rendben van. Ennél többet pedig nem is kívánhat az ember. 

IFA Berlin elektronikai szakkiállítás
A Canvas hangrendszere képes radikálisan feljavítani a televíziók hangzását.

9: A világ legnagyobb kvantumpontos Mini LED tévéje

A kínai TCL az IFA kiállításon büszkén mutatta be a világ valaha volt legnagyobb kvantumpontos Mini LED televízióját. Ez egy 115 hüvelykes képátlóval bíró, valóban eléggé impozáns modell, amely egy igazi technológiai bravúr. Az már más kérdés, hogy jó eséllyel nem lesz tömegtermék, pusztán már a méretei okán sem. Az árát meg sem mertük kérdezni....

10: Döbbenetes kenyérpirító Törökországból

A török Vestel egy egészen hihetetlen külsővel bíró kenyérpirítóval hívta fel magára a figyelmet. Tudásában semmi extrát nem kínál, viszont a dizájnjának köszönhetően egyszerűen vonzza a tekintetet.

IFA Berlin elektronikai szakkiállítás
A török Vestel kenyérpirítója totálisan egyedi dizájnnal bír.

+1: Sokoldalú AI laptop mesteséges intelligenciával megtámogatva

A Lenovo is ott volt Berlinben, de ezúttal egy külső helyszínen mutatta be kincseit. A legérdekesebb talán a Lenovo Yoga Pro 7, amely egy rendkívül dizájnos, ultrakönnyű, igen vékony, ám mégis nagyon erős hordozható számítógép. Megkapta az AMD Ryzen AI 9 365 csúcsprocesszorát, és ellátták jó néhány, optimalizálást szolgáló mesterséges intelligencia technológiával is. Így alkalmas akár kifejezetten teljesítményigényes alkalmazások futtatására is. Ki kell emelni még a 14,5 hüvelykes, nagy képfrissítési frekveciájú OLED kijelzőjét is, amely az átlagot meghaladó fényerőt produkál. Ez pedig a kültéri használat során aranyat érhet. 

IFA Berlin elektronikai szakkiállítás
A Lenovo laptopja mesterséges intelligenciát használ a teljesítmény fokozására.


Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!