Patakokban folyhat a vér az Intelnél

intel magdeburg chipgyár
Az Intel magdeburgi telephelyének egyik látványterve
Fotó: Intel Corporation
Vágólapra másolva!
A 32 milliárd dolláros német chipgyár építése is veszélybe kerülhetett.
Vágólapra másolva!

A fennállásának közel hat évtizede alatt talán sosem volt még a mostaninál súlyosabb helyzetben az Intel: lecsúszott az MI-gyorsító termékek piaci robbanásáról, az eladásai sem remekelnek, mindeközben viszont az elmúlt időszakban számolatlan próbálta költeni a milliárd dollárokat a saját chipgyártásának az erősítésére.

Mindennek következtében az év eleje óta körülbelül a felére esett vissza a részvényárfolyama, augusztus elején pedig költségcsökkentési célból közel húszezer fős leépítést jelentett be, de még ez sem tűnik elégnek a sikerhez. A hírek szerint Pat Gelsinger vezérigazgató a szeptemberi közepi igazgatótanácsi gyűlésre a helyzet kezelésére kitalált újabb javaslatokkal érkezik majd, a Reuters szerint külső tanácsadócégeket is bevont a lehetőségek feltérképezésébe.

Ha jól tudják az informátorok, akkor Gelsinger számos újabb ötletet fog prezentálni az igazgatótanácsnak, ezek keretében rengeteg projekt a kukában végezheti, így újabb leépítésekre lehet számítani. Ennek ellenére két igazából nagy tétel lehet a listáján: tőke visszaszerzése érdekében javasolhatja a programozható chipek készítésével foglalkozó Altera eladását, továbbá átmenetileg vagy végleg leállíthatja az új németországi chipgyáron való munkát.

Az Alterát még 2015-ben vásárolta fel 16,7 milliárd dollárért az Intel, a 32 milliárd dolláros németországi chipgyár építése pedig egyelőre a földmunka fázisánál tart, ráadásul a hibás eredeti statikai elképzelések miatt csúszik a munka.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!