Nem lesznek többé instabilak az Intel processzorai

intel core processzor cpu asztali számítógép hardver gamer gaming nvidia geforce rtx
Fotó: Andrey Matveev / Unsplash
Vágólapra másolva!
Végleges megoldás született a drága modellek hírnevét megtépázott gondra.
Vágólapra másolva!

Különösen gamer körökben az elmúlt hónapokban folyamatosan téma volt az újabb Intel processzorok összeomlási problémája, a 13. és 14. generációhoz tartozó, prémium kategóriás modellek főként az Unreal motoros játékokban instabillá váltak. Ami ennél is rosszabb, hogy a processzorok fizikailag meghibásodhattak a probléma miatt, így a botrány kezelése érdekében a vállalat nemrég a garanciális idejük kiterjesztésére is hajlandónak bizonyult.

Az Intel tavasszal eredetileg az alaplapgyártók túlságosan magas gyári feszültségbeállításait okolta a helyzetért, aztán a probléma mélységében való vizsgálata során kiderült, hogy több a processzorok vezérlőszoftverében lévő bug is közrejátszhatott a jelenségben. A nyáron végül sikerült ráakadni az instabilitási probléma forrására, egy hiba miatt bizonyos körülmények miatt a vezérlőkód túlságosan magas feszültségen próbálta üzemeltetni a magokat.

Most a vállalat bejelentette, hogy kiadta a negyedik mikrokódfrissítést az instabilitási problémára. Ezzel elméletileg egyszer és mindörökre megszűnik a hibajelenség, bár persze a fizikailag meghibásodott processzorok továbbra sem működnek majd jól, a gazdáiknak garanciában ki kell azokat cseréltetniük.

A legújabb 0x12B jelzésű mikrokód már elérhető a gyártópartnerek számára, az alaplapjaikhoz kiadott BIOS/UEFI-frissítéseken keresztül fogják majd eljuttatni azt a végfelhasználókhoz. A legtöbb alaplaphoz várhatóan pár héten belül elérhetővé fog válni a várva-várt hibajavítás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!