Mindent megváltoztat a Telegram vezetőjének a döntése

Vágólapra másolva!
Nem kíván mások helyett börtönbe vonulni, nem titkosak többé a privát chatelések.
Vágólapra másolva!

Tizenkét nappal a mindenkit váratlanul ért franciaországi letartóztatását követően nyilvános nyilatkozatot tett Pavel Durov, a Telegram közösségi szolgáltatás társalapítója és vezetője.

TechCrunch Disrupt SF 2015 - Day 1
Pavel Durov
Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/2015 Getty Images

Az orosz származású, de többek közt francia állampolgársággal is rendelkező férfi ellen büntetőeljárást indítottak, a vádak szerint a félrenéző moderációs praktikái miatt a Telegram a szervezett bűnözésben résztvevők és a pedofil tartalmakat terjesztők számára is kritikus kommunikációs felületté vált. A szolgáltatás állítólag semmit sem tesz az ismert probléma kezelése érdekében, kérés esetén pedig nem szolgáltat adatokat a nyomozóhatóságoknak.

Röviddel Durov letartóztatását követően a Telegram közleményt adott ki, amely alapján a szolgáltatás megfelel az EU jogszabályainak, a folyamatosan javuló moderációs eljárásai pedig hozzák az iparágban megszokott színvonalat.

Most Durov az első nyilvános megszólalásában kifejtette, hogy alaposan meglepődött a letartóztatásán, unfairnek tartja, hogy személyesen őt akarják felelősségre vonni a Telegramot használók bűnözéséért. Ettől függetlenül beismerte, hogy a felhasználói bázis növekedésével sokkal nehezebbé vált a szolgáltatás moderációja, most pedig varázsütésre a személyes ügyévé vált a helyzet javítása.

Ennek első lépéseként a felhasználók közti privát chatelések azonnali hatállyal moderálhatóvá váltak, eddig ezekbe szólásszabadságra és magánszférára hivatkozva nem nézhettek bele a szolgáltatás dolgozói.

Durov pálfordulása óriási jelentőséggel bír, hiszen a Telegram és az Apple iMessage után szabadon többek közt a Meta is szeretné gyárilag bekapcsolni a végponttól végpontig tartó titkosítást az Instagramban és a Messengerben, ezzel gyakorlatilag láthatatlanná téve saját maga és a hatóságok előtt a felhasználók csevegéseit, az egymás között megosztott tartalmakat.

Elég letartóztatni és a felhasználók bűnözése miatt hosszas börtönbüntetéssel fenyegetni a chatszolgáltatások vezetőit, hogy gyorsan meggondolják magukat a felhasználói csevegések titkosítását illetően.

Annyira azért nem viselik a szívükön a felhasználók magánszférához fűződő jogait, hogy mártírokként börtönbe vonuljanak mások helyett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!