Megvásárolná az egyik riválisa az Intelt

intel core processzor cpu asztali számítógép hardver gamer gaming nvidia geforce rtx
Fotó: Andrey Matveev / Unsplash
Vágólapra másolva!
A Snapdragon chipeket tervező Qualcomm állt elő az ötlettel.
Vágólapra másolva!

A közelmúltig elképzelhetetlennek tűnt hírrel állt elő egymástól függetlenül a The Wall Street Journal és a The New York Times, forrásaik szerint a Qualcomm komolyan fontolóra vette az Intel felvásárlását. Az Intel nehéz időket él, augusztus elején újabb húszezer fős leépítést jelentett be, azóta pedig további súlyos költségcsökkentési megszorítások is felmerültek a vállalatnál.

A nehézségek miatt az elmúlt két évben a felére csökkent az Intel részvényeinek az árfolyama, körülbelül egy évtizede nem látott szintre süllyedt az értékük. Ez persze nincs a részvényesek ínyére, így egyre fokozódik Pat Gelsinger vezérigazgatón a nyomás, hogy kezdjen valamit a helyzettel, de a tőkeigényes és hosszú elköteleződéssel járó gyárépítési projektek miatt kevés manőverezési lehetősége van, nincs gyors megoldás az Intel gondjaira.

Ebben a helyzetben jelentkezett be a Snapdragon chipek tervezője a vállalatért, bár a források szerint egyelőre csak informális egyeztetések történtek a Qualcomm és az Intel illetékesei között, formálisan nem tett felvásárlási javaslatot a potenciális vevőjelölt.

Amennyiben sikeres tárgyalásokat és hatósági jóváhagyásokat követően megvalósulna az akvizíció, az fenekestül felforgathatná a status quót a processzorok piacán. 

Egyesülne az a két cég, amely a globálisan eladott számítógépek és a mobileszközök nagy részébe szállítja a központi egységeket.

A felek eddig nem voltak közvetlen versenytársak, annak idején az Intelnek nem sikerült betörnie a mobilokba szánt processzorok piacára, a Qualcomm pedig a számítógépekbe szánt központi egységek piacáról pattant le több ízben. Viszont az elmúlt hónapokban papíron már direkt versenytársak, miután piacra kerültek a legújabb generációs, Snapdragon processzoros és Windows 11-es laptopok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!