Ezek voltak a ’90-es évek legmenőbb videojátékai

Videojáték Doom
Videojáték Doom
Vágólapra másolva!
Ez volt az a korszak, amely megalapozta a modern gaming világát. És amikor Magyarországon is fénykorukat élték a videojátékok.
Vágólapra másolva!

A z 1990-es évek a videojáték-ipar egyik legmeghatározóbb évtizede volt, amikor a technológiai fejlődés, a grafikai újítások és a játékmenet innovációja mind-mind forradalmi változásokat hoztak. Ebben az időszakban születtek meg olyan ikonikus játékok, amelyek mind a mai napig meghatározó szerepet játszanak a videojáték-kultúrában. Az előző, a '80-as évek játékait bemutató cikkünk folytatásaként most bemutatunk néhányat a ’90-es évek legmenőbb és legnagyobb hatású videojátékaiból, amelyek nemcsak a játékosok szívét hódították meg, hanem a videojátékipart is alapvetően formálták.

Videojáték Doom
A Doom az időszak egyik legismertebb videojátéka volt.

1. Civilization (1991)

A Sid Meier’s Civilization 1991-es megjelenése forradalmasította a stratégiai játékokat, és létrehozott egy olyan műfajt, amely mind a mai napig meghatározó szerepet játszik a videojáték-iparban. A játék alapvetően egy körökre osztott stratégiai játék, ahol a játékosnak egy civilizációt kell felépítenie az őskortól kezdve egészen a modern korig. A gazdasági, diplomáciai, tudományos és katonai szempontok kezelése izgalmas kihívást nyújtott, és a végtelen lehetőségek világa tárult a játékosok elé. A Civilization az egyik legnagyobb hatású játék lett a stratégiai műfajban, és számos folytatása is készült.

A Civilization volt a stratégiai videojátékok egyik ősdarabja.
A Civilization volt a stratégiai videojátékok egyik ősdarabja.

2. Street Fighter II (1991)

A ’90-es évek egyik legnépszerűbb játéktermi játéka volt a Street Fighter II, amely a verekedős játékok műfaját új szintre emelte. A Capcom által 1991-ben megjelentetett játék a kiváló irányítással, a jól kiegyensúlyozott karakterekkel és a látványos mozdulatokkal egy egész generáció játékosait nyűgözte le. A Street Fighter II volt az első olyan játék, amely komoly versenyképes játékélményt nyújtott, és megalapozta a modern e-sport közösségek alapjait is.

street fighter II
A Street Fighter II egy ikonikus verekedős játék volt.

3. Doom (1993)

Az FPS (First-Person Shooter) műfaj egyik úttörője, a Doom 1993-ban jelent meg, és hatalmas sikert aratott. A játékot az id Software fejlesztette, és forradalmasította az egész műfajt. A Doom volt az első olyan játék, amely igazán dinamikus és gyors harcokat kínált, 3D-s környezetben, és ami még fontosabb, multiplayer módot is bevezetett. A játék erőszakos, démoni világával és lenyűgöző hangulatával sokkolta a közönséget, ugyanakkor óriási rajongótábort alakított ki, és elindította a mai napig népszerű FPS műfajt. Emellett filet is ihletett, ami mondjuk nem volt olyan egyértelműen sikeres darab, mint a játék.

Videojáték Doom
Ez a kép biztosan mindenkinek ismerős, aki a kilencvenes években játszott a számítógépén.

4. Resident Evil (1996)

Az Resident Evil 1996-os megjelenése a Capcom gondozásában nemcsak a túlélőhorror műfaját teremtette meg, hanem egy egész generációt tanított meg félni. A játék a zombik és más szörnyek által lakott helyszínen játszódik, ahol a játékosoknak túl kell élniük a borzalmas eseményeket, miközben korlátozott erőforrásokkal és félelmetes ellenfelekkel kell szembenézniük. Az izgalmas történet, a feszült légkör és a taktikus játékmenet alapvetően változtatta meg a horrorjátékok világát, és számtalan folytatást, valamint filmadaptációt is inspirált.

5. Tomb Raider (1996)

A ’90-es évek második felében a Tomb Raider forradalmasította a 3D akció-kalandjátékok világát. A játék főhőse, Lara Croft, az egyik legismertebb női karakterré vált a videojátékok történetében. A Tomb Raider nemcsak a lenyűgöző, 3D-s grafikai megoldásaival, hanem az érdekes és kihívásokkal teli pályáival is hódított. Lara Croft karaktere ikonikus lett, és azóta is a videojátékok világának egyik legismertebb alakja.

Tomb Raider
És ez már a feljavított grafikájú darab.

6. Age of Empires (1997)

A valós idejű stratégiai játékok egyik ikonikus címe a Age of Empires, amely 1997-ben jelent meg, és meghatározta a műfaj fejlődését. A játékot a Microsoft kiadásában a Ensemble Studios fejlesztette, és hatalmas népszerűségre tett szert. A történelmi alapú stratégiai játékban a játékosnak egy civilizációt kellett fejlesztenie a kőkorszaktól a vaskorig, miközben nyersanyagokat gyűjtött, épületeket emelt és seregeket vezetett csatába. A kiegyensúlyozott játékmenet, a multiplayer lehetőségek és a gazdag történelmi témák mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Age of Empires a valós idejű stratégiai játékok egyik legnagyobb klasszikusa legyen.

Age of Emires videojáték
Az Age of Emires egy nagyszerű valós idejű stratégiai videojáték volt, mely több folytatást is megért.

7. Grand Theft Auto - Az autótolvajok videojátéka (1997)

Utolsóként tegyünk említést a játékról, ami óriási felzúdulást keltett, tekintve, hogy konkrétan egy autótolvaj bőrébe kellett bújnunk benne. A Grand Theft Auto, vagyis az első GTA 1997-ben jelent meg, és egyedi, szabadon felfedezhető világával forradalmasította a nyitott világú játékokat. A játékos egy bűnöző szerepében különböző küldetéseket teljesít, miközben szabadon felfedezheti a várost, autókat lophat, és rendőrökkel keveredhet összetűzésbe. A játék stílusa és tematikája új irányt adott a videojátékok világának, és a franchise mára az egyik legsikeresebb és legmeghatározóbb sorozattá vált a játékiparban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!