Akkora baj van, hogy összefogott az Intel és az AMD

intel lunar lake processzor
Így néz ki egy Intel Lunar Lake termékcsaládba tartozó processzor, a két különálló kisebb chip a dedikált rendszermemória
Fotó: Intel Corporation
Vágólapra másolva!
Félteni kezdték a piaci részesedésüket a számítógépes processzorok piacán.
Vágólapra másolva!

Évtizedeken keresztül megingathatatlannak tűnt az asztali és hordozható számítógépek piacán az Intel és az AMD uralma, jelentéktelen epizódoktól eltekintve ezen cégek valamelyikétől származó processzorok kerültek a PC-kbe. A termékek az Intel által kifejlesztett x86 architektúrát használják, kiegészítve a 64 bites működést lehetővé tevő AMD64 kiterjesztéssel.

Idén viszont megváltozott a helyzet, a legújabb Qualcomm Snapdragon chipes laptopok, továbbá az ezeken emulációval x86-64 architektúrás processzorokra fordított szoftvereket futtatni képes Windows 11 aggasztó fordulópontot jelentett az Intel és az AMD számára.

intel amd
Összefogott az Intel és az AMD, hogy megtartsák a számítógépek piacán az x86-os architektúra uralmát
Fotó: Intel / AMD

Most először fordult elő a számítógépes piacon, hogy a mobilokban és különféle kütyükben piacvezető ARM architektúrás központi egységek komoly fenyegetést kezdtek jelenteni a közös alaptechnológiákon osztozó, ezáltal egymásra utalt Intelnek és AMD-nek.

A közös ellenség feltűnése miatt az Intel és az AMD hirtelen nagy barátok lettek, megalapították az x86 Ecosystem Advisory Group tanácsadói csoportot.

„A csoport célja az iparágvezetők egyesítése az x86 architektúra jövőjének formálása és a fejlesztői innovációjának erősítése céljából, egységesebb utasításkészleteken és architekturális csatolófelületeken keresztül. A kezdeményezés javítani fogja a kompatibilitást, a kiszámíthatóságot, továbbá a konzisztenciát az x86-os termékek között. Ennek elérése céljából a csoport műszaki visszajelzéseket fogad az x86 hardveres és szoftverek közösségektől az esszenciális funkciók és jellemzők kapcsán” – olvasható a bejelentésben.

A csoport számos nagynevű tagot toborzott a megalapítására, többek közt a Dell, a Google, a HP, a Lenovo, a Meta, továbbá a Microsoft is a sorait erősíti, a reklámarcai pedig Linus Torvalds és Tim Sweeney lettek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!