Hamarosan felérhet az iPhone szintjére az Android

Vágólapra másolva!
Egyre több mobil kaphatja meg hét éven át a legújabb főverziót.
Vágólapra másolva!

Mára kiforrott mobilos rendszerré vált az Android, amelynek egyik nagy előnye, hogy ritkán történnek olyan változtatások a motorházteteje alatt, amelyek inkompatibilitást okoznának a korábbi főverzióihoz készített meghajtószoftverekkel. Ennek köszönhetően a jövőben óriási előrelépés történhet a mobileszközök hosszú távú szoftveres támogatása terén, az Android akár hét főverziója is kiadható lehet a készülékekre.

google pixel 9 mobil okostelefon mobilozás
Elsőként a Google és a Samsung ígértek hét évnyi támogatást a mobiljaikhoz
Fotó: Google

Ezt a Longevity Google Requirements Freeze (LGRF) kezdeményezés teszi lehetővé, a Google meg fogja engedni a készülékgyártók számára, hogy az Android főverziók frissítésekor hét éven át újrahasznosítsák ugyanazokat a meghajtóprogramokat a készülékeiken. Nem lesz kötelező az adott Androiddal minősítetten kompatibilis drivert beépíteniük a leszállítani kívánt rendszerfrissítéseikbe, elég, ha a régi hibátlanul nélkül működik az újabb Android alatt.

Ha egy mobil Android 15-tel került piacra, akkor akár az Android 22-ig is frissíthető lehet anélkül, hogy a gyártóknak akár egyszer is frissíteniük kellene a hardverek működtetéséért felelős meghajtószoftvereket.

Ettől függetlenül a mobilgyártóknak három évente kötelező lesz frissíteniük az Android alatt dolgozó Linux rendszermagot, ez szükséges ahhoz, hogy egyáltalán havi biztonsági javításokat adhassanak ki a készülékeikre.

A kezdeményezés limitációja, hogy csak az LGRF programban résztvevő rendszerlapkával szerelt mobilok és tabletek esetében élnek majd a feltételei. A programban elsőként résztvevő rendszerlapka a napokban bejelentett Qualcomm Snapdragon 8 Elite csúcsmodell.

A hétéves szoftveres támogatás most már nem hallatlan, első körben a Google Pixel 8 szériás mobilok kaptak meg, majd a Samsung is ilyen hosszú támogatást ígért a Galaxy S24 sorozat tagjaihoz, továbbá a Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6 készülékekhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!