Az állandó zümmögés miatt perelnék a BitCoin-gyárat

bitcoin kriptovaluta
Fotó: Rapha Wilde / Unsplash
Vágólapra másolva!
Állítólag minden otthon töltött percüket megkeseríti a borzasztó zaj.
Vágólapra másolva!

A befektetett összegek elveszítésével kapcsolatos tömeges rémtörténeteket követően mostanra lecsengett a nagyközönség körében a kriptovaluta-láz, a sajtóban is ritkán olvasni a témáról. Ettől függetlenül nem végezték a süllyesztőben a komolyabb kriptovaluták, a BitCoin árfolyama az elmúlt egy évben olyan 46%-ot nőtt, hírünk írásakor 62 ezer dollár környékén tanyázott.

Ennek megfelelő a BitCoint ipari méretekben előállító farmok sem húzták le a rolót, noha például a 12 ezres lélekszámú, Texasban található Granbury település egyes lakói ennek kifejezetten örülnének. A városka mellett található az Egyesült Államok legnagyobb BitCoin előállítására használt „bányája”, a 300 megawattos fogyasztású komplexumot a Marathon Digital üzemelteti, a gigantikus áramigényét pedig a közelben lévő, gázüzemű erőmű biztosítja.

A napokban az Earthjustice jogvédő csoport segítségével Granbury egyes lakosai perindítási kérelmet nyújtottak be a Marathon Digital ellen, panaszuk szerint a több mint húszezer számítógépet használó BitCoin-gyár tönkretette az életüket.

Elviselhetetlennek tartják a létesítményből a nap minden percében érkező zümmögést, jelentős stresszt, alvásvesztést, orvosilag nem magyarázható megbetegedéseket írnak a számlájára.

A BitCoin-gyár részben folyadékban való elmerítéses technikával, részben pedig léghűtéssel tartja megfelelő hőmérsékleten a számítógépeit, az utóbbi hangja okozza a lakók által kifogásolt zümmögést.

A felperesek szeretnék, hogy a Marathon Digital műszaki megoldás alkalmazásával, vagy ha ez nem lehetséges, akkor akár a tevékenységnek teljes befejezésével szüntesse meg az életüket tönkretett zajkibocsátást.

A Marathon szerint a létesítmény közelében lévő zajszint normálisnak mondható, és nincs tudomása arról, hogy az egészségügyi kockázatot jelentene a szomszédság számára. A zajterhelésének csökkentése érdekében a számítógépeinek 30%-át már átállította az elmerítéses hűtési módszerre, az idei év végéig pedig 50%-ra kívánja növelni az alternatív módon hűtött eszközök arányát.

Nem világos, hogy a mikorra várható bírói döntés a perindítási kérelemről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!