Kezdődik a Chrome reklámblokkolóinak haláltusája

google chrome laptop notebook számítógép internet böngészés
Fotó: Firmbee / Unsplash
Vágólapra másolva!
Letiltja a régi kiegészítőket a böngésző, egyelőre visszakapcsolhatóak.
Vágólapra másolva!

Új szakaszába lépett a Google Chrome bővítményeinek működését szabályozó Manifest V3 szabályrendszer bevezetése, a böngésző megkezdte az előző Manifest V2 rendszerű kiegészítők automatikus letiltását a felhasználóknál.

A bővítmények letiltásáról felugró értesítés figyelmezteti a Chrome használóit. Az értesítésen lévő kék gombra kattintva teljesen törölhető a letiltott kiegészítő a böngészőből, míg a Bővítmények kezelése gombot választva a Chrome bővítményeket felsoroló oldala ugrik be. Ennek a tetején látható egy lista a gépileg letiltott kiegészítőkről, azzal a szöveggel, hogy az alábbi bővítmény már nem támogatott, a mellette lévő kukás ikonra kattintva könnyen törölhető.

Aki viszont továbbra is használná a letiltott bővítményeit, az a mellettük lévő három pontos ikonra kattintva előjövő menüben még dönthet a megtartásuk mellett. Az „Egyelőre megtartom” szövegre kattintva a kiegészítő visszakerül a Bővítmények oldal normál elemei közé, de még át kell billenteni a kapcsolóját, hogy ténylegesen újból aktív legyen.

Sajnos ez csak egy átmeneti állapot, valamikor 2025 során a Google végleg blokkolni fogja a Manifest V2 szabályrendszerű bővítményeket, ezután a Chrome nem lesz hajlandó többé futtatni azokat.

A Manifest V3 szabályrendszer sokkal szigorúbb az elődjénél, így a bővítmények sokkal kisebb eséllyel lesznek képesek rosszindulatú tevékenységeket végezni, továbbá lelassítani a böngésző működését.

A Google szerint a Chrome Webáruházban aktívan karbantartott bővítmények 93 százaléka már megfelel az új Manifest V3 szabályrendszer előírásainak. Amelyik pedig nem, abból vagy külön letölthető egy új szabályrendszer szerint játszó változat, vagy létezik ilyen alternatívája.

A Manifest V3 szigorításainak legnagyobb áldozatai az uBlock Originhez hasonló tartalomblokkoló bővítmények, a jövőben ezek a típusú kiegészítők csak sokkal kisebb hatékonysággal lesznek képesek működni. A konkrét példaként felhozott reklámblokkolóból uBlock Origin Lite néven létezik Manifest V3-as változat, azonban a fejlesztője nem fogja automatikusan lecserélni a régi bővítményt az új kiadásra a meglévő felhasználóknál, mert szerinte a szigorú szabályok miatt az új verzió csak az árnyéka a réginek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!