Beismerte Elon Musk a súlyos valóságot

tesla model 3 önvezető elektromos autó kocsi
Tesla Model 3
Fotó: Martin Katler / Unsplash
Vágólapra másolva!
Talán nem elég jó a Tesla előző hardvere a teljes önvezetéshez.
Vágólapra másolva!

Az összes autógyártó közül évek óta a Tesla áll a legközelebb ahhoz, hogy képessé tegye a járműveit a teljes értékű önvezetésre. A jelenlegi önvezető technológiája van olyan fejlett, hogy az esetek jókora részében lenyűgözően képes elnavigálni a kocsikat a céljukhoz, konkrétan elaltatja a sofőrök éberségét, amiből mostanra számos halálos baleset történt.

tesla cybertruck önvezetés
Még mindig nem megy a teljes önvezetés Elon Musk szerint.
Fotó: Louis Droege / Unsplash / https://unsplash.com/photos/a-car-parked-on-the-side-of-a-street-next-to-a-tree-F0_LJCIUtMc

Elon Musk ettől függetlenül most beismerte a Tesla pénzügyi eredményeinek ismertetésekor, hogy az autóiba olyan 2019-2023 között beépített, az önvezetéssel kapcsolatos adatfeldolgozást végző HW3 fedélzeti számítógép talán nem lesz elég a felügyelet nélküli önvezetéshez szükséges biztonsági szint eléréséhez.

Ez meglehetősen kellemetlen, Musk olyan öt éve hangoztatta, hogy most már tényleg a láthatáron van a felügyelet nélküli teljes önvezetés ezen a hardveren.

Viszont jó hír, hogy Musk szerint a tavalyi év elején használni kezdett, sokkal erősebb HW4 hardveren megoldható lehet a teljes önvezetés. Ha nem sikerül ezt megvalósítani a korábbi számítógépen, akkor a vállalat ingyen telepíteni fogja a gyárilag HW3-mal ellátott autókba a HW4 számítógépet, eleget téve annak az ígéretének, hogy idővel elérhető lesz rajtuk a felügyelet nélküli önvezetés.

A hardvereknél tartva a Tesla nemrég az USA legtöbb államában közúti használatra illegális kiegészítőt kezdett árulni a Cybertruckhoz. Az érdekes jogi helyzet miatt a márkakereskedések csak félig hajlandóan telepíteni az ügyfelek kocsijaira az extra fényszórót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!