Ingyen jár foci az argentinoknak

Vágólapra másolva!
1,6 milliárd dollárért 10 évre az argentin államé a helyi futballközvetítések joga: az AFA egy élő szerződést mondott fel a korábbi jogtulajdonossal.
Vágólapra másolva!

Az argentin elnöknő, Cristina Fernández de Kirchner jelentette be a hírt, miszerint az argentin futball bajnoki mérkőzéseinek közvetítési joga tíz éven át állami kézben lesz. A megállapodást - melyet a válogatott szövetségi kapitánya, Maradona is üdvözölt - az ország labdarúgó-szövetségének (AFA, Asociación de Fútbol Argentino) elnöke, Julio Grondona is szignálta.

Az elnöknő egyenesen "történelmi napot" emlegetett, és úgy vélte, hogy igazságosabb és demokratikusabb társadalom felé vezet a szórakozáshoz és sporthoz való jog megszerzése. Megemlékezett arról, hogy a diktatúra alatt fizetős csatornán voltak láthatóak a meccsek, és közölte, hogy "nem igazságos, hogy csak az nézhessen futballt a televízióban, aki meg tudja fizetni". Érdekesség, hogy az argentin futball mindenható ura, Grondona, épp a katonai junta alatt lett az AFA vezetője, az 1978-as világbajnokság után, melynek megszerzésével a katonai diktatúra a nép rokonszenvét igyekezett elnyerni.

A kontraktus szerint 1,6 milliárd dollárnyi összeget fizet az állam tíz év alatt a mérkőzésekért, ezalatt a közvetítési jogok valószínűleg a Canal 7-nél, az állami csatornánál lesznek - de elképzelhető, hogy külön megegyezés lesz kereskedelmi tévékkel is. A korábbi megállapodás az AFA és a TSC (Televisión Satelital Codificada) közt 22 év után semmis lett, mivel a szövetség egyoldalúan felmondta az 1991 óta élő, és elvileg 2014-ig érvényes szerződést. Eztán a tévézőknek nem kell a Canal 13 vasárnap este tízes összefoglalóira várni, hamarabb láthatják a gólokat - és nem csak a kábeles előfizetők.

A futballjogokról szóló beszéde közben a katonai diktatúra (1976-1983) alatt eltűnt 30 ezer állampolgárt, és a szabadabb társadalmat emlegető peronista elnöknőt sokan újfent populizmussal vádolják, szövegét igen érzéketlennek tartják, és nem értik, miért ér meg az államnak sok millió dollárt a futball, mikor gazdasági válság van Argentínában is: állami statisztikák szerint a lakosság 15 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, az egyházi vezetők viszont 30-40 százalékot emlegetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!