Főzőműsor nem csak azért van jóformán minden, vegyes profilú csatornán, mert viszonylag olcsó, könnyen befuttathat egy rokonszenves, jó dumájú, karakteres figurát, és nem kell hozzá sokat utazni: a gazdasági válság kezdete óta érezhetően csökkent a szórakozásra költött összeg, kevesebben járnak étterembe, moziba, és többen maradnak otthon, akár főzőcskézni, akár a tévét bambulni. Bő egy éve újabb lendülettel támadnak a gasztroműsorok, és jóformán nincs már olyan tévés személyiség, aki ne ütött volna össze egy rókagombás őzpörköltet egy show-ban, aki ne haknizott volna vaníliás muffinjával egy kereskedelmi tévén.
A Vacsoracsata az egyik bűnös: celebekkel indult, egy hét után civilekre váltott, az eredeti formátumnak megfelelően, ám az RTL Klub - a nem megfelelő nézettséget látva - hamar megint lokális sztárokra cserélte a versenyzőket. Ebből a szempontból a Viasat3 Mesterszakács-a üdítő kivétel, hisz csupa ismeretlen arccal forog, akik között jogászlány vagy politológus hallgató éppúgy megtalálható, mint autókereskedő, 22-től 59 éves korig. Igazi főzős vetélkedőről van tehát szó, míg a Vacsoracsata vagy a Hal a tortán inkább celebreality, melyben mellesleg rántást vagy eperhabot is készítenek.
A Mesterszakács eredetije, a Masterchef már 1990-ben elindult Nagy-Britanniában: 2001-ig ment, majd 2005-ben újra indították Masterchef Goes Large címmel - vagyis összesen tizenöt éve van képernyőn. Az eredeti formátum szerint minden adásban három-három amatőr szakácsnak kellett megfőznie egy háromfogásos vacsorát, majd az előfutamok után elődöntők és a döntő következett. A játékosoknak nem szabták meg, mit főzzenek, csak egy összeghatárt mondtak, ameddig vásárolhattak az alapanyagokból.
A magyar verzió már kicsit bonyolultabb szabályok szerint dolgozik: hétfőtől csütörtökig látható, minden nap más feladatokkal, és minden héten új tematika szerint. Hétfőnként megadott alapanyagokból kell ötletelni; keddenként mindenki maga választja ki, hogy mit főz, de le kell mondania a tematikus hétnek megfelelő egyik fő alapanyagról (olaszos héten például paradicsom nélkül kell összeütni valamit); szerdánként közönség előtt teszik magukat próbára a versenyzők; a csütörtök pedig a kiesés napja.
Amennyiben a formátum beválik, bizonyára itthon is lesz celebes kiadása, mint ahogy a brit eredetinek és az amerikai Top Chef-nek is van. A Masterchef-ben eddig itthon jobbára ismeretlen hírességek mérkőztek meg egymással (az első ilyen szériát például a visszavonult rögbijátékos, Matt Dawson nyerte), de volt a műsornak olyan változata is, amelyben profi séfek vagy éppen tizenhat éven aluli versenyzők mérettették meg magukat.
Ki lesz a TV Paprika új szakácsa?
A TV Paprika Casting című produkciója is egyfajta szakácsverseny, csak itt nem Magyarország legjobbját, hanem a csatorna új arcát keresik, aki a későbbiekben majd saját műsort vezethet - az ételek elkészítése mellett legalább annyira számít tehát az is, hogy kinek milyen a személyisége. A műsor jóval előrébb tart, mint a Mesterszakács, november 3-án már az ötödik párbajt láthattuk az első körben esedékes hatból.
A november 3-i párbaj résztvevői Nor-Soho Edrise és Papp Dániel voltak
Itt ugyanis tizenkét jelentkező méri össze tudását, az elején kettesével összesorsolva egy-egy párbajba, ami az elődöntőhöz, majd a döntőhöz vezető út első buktatója - vagy éppen ugródeszkája. Voltaképpen a tizenkét versenyző már így is nyert, hisz a műsorra összesen hatszázan jelentkeztek, ebből került ki a tucatnyi jelölt. Közülük többek között Szily Nóra és Váncsa István válogat, míg a Mesterszakács zsűrijét Gianni Annoni és a neves séf, Bíró Lajos alkotja.
Főzőműsor tényleg szinte minden csatornán van, így a Story TV sem akar lemaradni a saját gyártású anyagokkal. A csatornán Búza Sándor vezet egy műsort (A szomszéd főztje), délelőttönként, húsz percben, melybe ismert embereket hív: megfordult nála Kéri Kitty, Török Ádám, Selmeczi Tibor, de még Gáspárné Beát is bevetették, pedig őt eléggé elhasználta a Győzike-show és a Vacsoracsata. Csiszár is főz a TV Paprikán (a vele készült interjú itt olvasható), ahogy Hajós András is köténykét öltött a gasztrotévé kérésére, és heti rendszerességgel tréfálkozik a konyhában.
Már a harmincas években is főztek a tévébenA televízió egyébként a kezdetektől fogva érdeklődött a főzés iránt, az első séf már 1937-ben, a BBC kísérleti adása alatt megjelent a képernyőn: ő volt Marcel Boulestin, aki sokat tett a francia konyha brit földön való elterjesztéséért. Az első komplett főzőműsor azonban még váratott magára (Boulestin fellépése csak egyszeri alkalom volt), James Beard 1946-os megjelenéséig. Az amerikai szakács szintén a francia konyha híve volt, jobbára ezt népszerűsítette az NBC-n, I Love to Eat című műsorában - hogy milyen stílusban, arról kevés fogalmunk lehet, hisz a show-ról csak néhány hangfelvétel maradt fenn, képanyag semmi.
James Beard
Ugorjunk is egy nagyot: a Főzőcske, de okosan a múlt, de lassan a sajtó által kezdetben - első saját műsora címe alapján - pucér szakácsnak hívott Jamie Oliver is az, hiszen tíz éve, 1999-ben tűnt fel először a képernyőn. Az iskolai étkezetést is megreformálni szándékozó séf műsorait azóta legalább negyven országban vetítették, a mai napig népszerű.
Számos új gasztrosztár hódította meg a képernyőket a kétezres években. Nigella Lawson még 1998-ban startolt egy könyvvel, majd 2000-ben kezdte tévés pályafutását, olyan műsorokkal, mint Nigella falatozója, a Nigella lakomái, a Nigella karácsonyi konyhája vagy a Nigella expressz. Főképp férfi vetélytársai akadtak ezen a terepen, így a kifejezetten mutatós, jövőre már ötvenet betöltő angol nő sikere különösen értékes.
Keith Floyd vagy Gordon Ramsay neve még annak is beugrik, aki felületesen ismerkedik a főzőműsorokkal. Előbbi idén szeptemberben hunyt el, de előtte rengeteg műsort készített a BBC-nek: hívei kedvelték alkoholfogyasztási szokásait is, hiszen ő tényleg bőszen kortyolgatott főzőcske közben. Utóbbi itthon még népszerűbb, futballistának készült, a Glasgow Rangers támogatta, de sérülés miatt feladta a sportkarriert: tévézők örömére, mert laza stílusával sikert aratott a konyhákban, s számos követőre talált világszerte. Itthon a tévés séfek közül Benke Lászó, Stahl Judit neve említendő még, de az RTL-en sokáig Kovács Lázár és Kaszás Géza kavarta bőszen a fazék tartalmát.