A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Tévés könyvek a fa alá

Vágólapra másolva!
Nem új jelenség a hazai médiában, hogy tévéből ismert emberek könyvet írnak vagy íratnak magukról: akad köztük tartalmas, szórakoztató, silány és összecsapott egyaránt, éppúgy, mint a tévéműsorok esetében. Egy biztos: ha akar, talál olvasnivalót mindenki, a bulvárra, celebsztorikra éhes, a szép fotókat kedvelő, az entellektüel, a televíziós kulisszatitkokra szomjazó fogyasztó. Ezúttal az [origo] tévérovatához december során beérkezett könyvek közül válogattunk.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]Veiszer Alinda: Ráadás

Kiadó: Alexandra

Kinek? Értelmiségi rokonnak, magyarszakos tesónak

Veiszer Alinda igaz bölcsészműsora, a Záróra az M2-n ment sokáig, meglehetősen késői időpontban, nagyjából hatszáz vendéggel beszélgetett az évek során - erről is mesélt az [origo]-nak. A Ráadás című kötetet kilenc hónapig írta, tizennyolc beszélgetés szerepel benne. Könnyű és kényelmes lett volna a tévéműsorokat komótosan lepötyögni, átszerkeszteni és felmelegítve kiadni, de ezek az interjúk személyesen, kamerák nélkül készültek, olyanokkal, akik nem akartak elmenni a stúdióba, nem akartak beülni a műsorba. Érdekes, hogy tévések is vannak köztük, mint Baló György, de akad sportoló a mezőnyben (Portisch Lajos vagy Benedek Tibor), rajzfilmes, író (Nepp József, Csukás István) vagy színésznő (Psota Irén). Hogy a bölcsészek tényleg elismerően hümmögjenek, találunk a kötetben Tarr Béla-interjút is.

--------------------

Forrás: [origo]Bárdos András, Kern András: Ezt nem lehet leírni!

Kiadó: Bookline, XXI. század kiadó

Kinek? Szüleinknek

Vágó Istvánnal már készített egy interjúkönyvet Bárdos, most Kern van soron, és jövőre is várható újabb magyar híresség. Aki szereti Kernt a színpadon, aki szívesen hallgatja adomáit a Heti hetes-ben, annak bizonyára bejön ez a könyv, hiszen számos sztori van elhintve benne Latinovitsról, Eszenyiről, Várkonyi Zoltánról, Garas Dezsőről, a színházi élet nagyjairól. Pár elektromos cigaretta mellett sorjáznak a sztorik, jellegzetes felütéssel:"Egyszer voltunk a Verebessel Moszkvában, valami KGST-haknin", vagy kicsit odébb "ültem 1973-ban Sándor Palival az Operett presszóban"... de közben megjelenik benne az elmúlt ötven év, a régi és az újabb, zavarosabb Budapest, a színpad, a tévézés, a filmszakma. Kiderül, hogyan lett Kern 1962-ben az ország Andriskája, milyen volt hosszú időn át Woody Allent szinkronizálni, milyen műsorterve bukott el az évek során. A könyvet különben szinte végig belengi egyfajta mélabú, ami Kern jelleméből, átélt betegségéből is fakad - többször utal is arra, hogy nem dohányozhat, nem fogyaszthat alkoholt, nem ehet bármit, és így egyre cudarabb a világ. Pláne, hogy már Bujtor sincs.

--------------------

Forrás: [origo]Liptai Claudia: Az álomnő

Kiadó: Libri

Kinek? Liptai rajongóinak inkább, semmint a kalandregények kedvelőinek

Liptai könyve tipikusan az a fajta kötet, amely nem lenyűgözően eredeti tartalmával, utánozhatatlan stílusával adja el magát, hanem kizárólag a szerzővel, és fél fotójával a borítón: mert hazai tévés-celebes kutatások szerint Liptai ismertségben rendre 98-99 százalék körül végez, azaz ebben az esetben csak a név adja el a terméket. Egy Afrikában játszódó kalandregényről van szó, természetesen szerelemmel, hiszen ilyesmi nem maradhat ki egy alapvetően nőknek szánt kisregényből: mert erről van szó, 22 oldala ellenére szellős, egy óra alatt könnyen kivégezhető. "Vége" szócska után kérdőjel van, amiből arra következtetünk, hogy a szerző - jó eladások esetén - folytatná művét. Ha lesz is folytatás, és az újságírónő főhős még egyszer végigél egy repülőgép-katasztrófát , akkor nem volna rossz, ha kattintana legalább egyet-kettőt mobiljával vagy a fényképezőgépével, ha már riporter... de ez legyen a legnagyobb baja a könyvnek. A sztorit amúgy Liptai a Sztárok a fejükre estek impresszióira építve írta, ez egy TV2-es műsor volt (Frei-produkció, Liptai volt az egyik utazó műsorvezető), amely méretéhez, költségeihez képest szerény számokat szállított a csatornának - ez bizony nem jó ómen.

--------------------

Forrás: [origo]Szabó Csilla: Joshi Bharat világkonyhája

Kiadó: Scolar

Kinek? A tűzhely körül motoszkáló Nagyinak

Tetszetős, szép képekkel illusztrált, ámde nem olcsó kiadvány, és mint a cím alapján sejthető, receptkönyv. Annál valamivel több, mivel a TV2 és a FEM3 népszerű tévése anekdotázik benne, elhint pár sztorit Indiáról, megszórja régi emlékekkel, belekever néhány személyes sztorit. A receptek közt ott a palócleves és a brassói aprópecsenye is, de kiderül az is a könyvből, hogyan kell guláb dzsamumot vagy khricsrit készíteni. Azt azért megnéznénk, amint a magyar házasszony a hatszázadik csirkepörkölt után előkapja a kötetet, és a kókusztejes rákra koncentrál, netán kever egy maszálá csájt, de nem baj, ha van ilyesmi a kéznél. Főleg, ha már unjuk a bataka pawát!

--------------------

Forrás: [origo]Gombos Edina, Alfredo Costafreda: A mi Kubánk, a mi konyhánk

Kiadó: Partvonal

Kinek? Nővérünknek - olcsóbb, mint egy karibi nyaralás

Maradjunk hát a receptkönyveknél, hiszen ezek nagyrészt év közben eladhatatlanok, azonban év vége felé, karácsony közeledtével megnő irántuk a kereslet, hogy aztán tizenegy hónapig megint ott porosodjanak a polcokon. Ha már Joshi Bharat kiadott könyvet, akkor a FEM3-on vele műsort vezető Gombos Edina is ezt tette: annyiban hasonlítanak is, hogy itt is távoli ízeket rekonstruálnak a szerzők papíralapon. Az elején kapunk négy szellős oldalt Kubáról (van benne társadalomkritika is: "a kubaiak nehezen és elnyomásban élnek"), majd jön két oldal általában a helyi konyháról, utána pedig sorjáznak a receptek, ezeket pedig szabályos időközönként családi képek, emlékek szakítják meg. A képek alapján szívesen megkóstolnánk a felsorakoztatott ételeket - de leginkább Havannában, a Malecón-sétány egy éttermében.

--------------------

Forrás: [origo]Vörös Tamás: Mr. Frizbi - Hajdú Péter igazi arca

Kiadó: Alexandra

Kinek? A tévéipar háttere iránt érdeklődőknek

Sokan megelégednek azzal, amit látnak a képernyőn, nem különösebben foglalkoztatja őket, ki hogyan került oda, milyen csatákat vívott, milyen munkahelyi furkálódás, intrika, belháború vezetett oda, hogy az adott show elindulhasson. A könyvben Hajdú itt-ott ugyan heroizálja magát, mondván, rengetegen próbálták elgáncsolni, nem kapott egy fillért sem az első három Névshowr-ért, rutinos, régi tévések játszották ki őt a vezetőknek, miközben mégiscsak eljutott valahová, a TV2-n vezetheti a jelenleg legnézettebb talkshow-t. Beszél a politikát kiszolgáló közmédiáról, érdekes sztorik kerülnek elő arról, milyen volt az élet a kis kábeltévéknél, mint az MSat, hogyan zajlik egy átigazolás az ATV-be, Story TV-be, milyen gyakran hullnak fejek az MTV-nél. A könyvben négyen elemzik Hajdút (köztük Verebes és Vitray), a második felében pedig tizenkét, jobbak ítélt interjút olvashatunk, amelyet a műsorvezető-producer készített híres emberekkel, mint Komár, Orbán, Gyurcsány, Roger Moore vagy Robert De Niro. Hajdú valóban megosztó figura, sokan utálják is, de a róla/vele írt könyv bőven tartalmaz újdonságokat is - ki tudja, mi miatt pereskedik jelenleg is Batiz és Hajdú?

--------------------

Forrás: [origo]Juhász Árpád: Gleccserek - a Föld hőmérői

Kiadó: Nemzeti Tankönyvkiadó

Kinek? Föciszakos unokatestvérnek

Alig 120 oldalas, szép képekkel illusztrált album, ami azt adja, amit a címben is ígér, ennél sem többet, sem kevesebbet. Juhász Árpád precíz alapos munkát készített, és meg is van hozzá a megfelelő múltja: ötvennél több természetfilmet készített eddig, tizennyolc könyvet írt, százhárom országban járt. "Olyan korban jártam az egyetemre, úgy tanultam geológiát, hogy még reményem sem volt, láthatok-e valaha működő vulkánt, megmártózhatok-e a tengerek sós vizében" - írja a kiadványban. Lám, sikerült többszörösen is megvalósítani a korai terveket, most pedig olyan vidékre kalauzolja el az olvasót, ahová tényleg csak kevesen jutnak el - hiszen a többség inkább a költéskímélőbb Balatonra, az Isztriára megy, északi gleccsertúrák helyett.

--------------------

Forrás: [origo]Gönczi Gábor, Csikós Balázs: Bazi nagy esküvőskönyv

Kiadó: Alexandra

Kinek? Hot és Story magazint olvasó anyósnak

Valójában a könyv viszonylag nagy betűkkel szedett, alig kétszáz oldalas, így aligha nevezhető bazi nagynak, inkább csak utalás ez a Bazi nagy görög lagzi-ra. A két szerző zenekara számos lakodalmon zenélt már, innen jött az ötlet, hogy megírják, hogyan látták ezeket - és mivel alapvetően egy szórakoztató kiadványról van szó, amelyet nagy példányszámban szeretnének eladni, logikus, hogy celebek esküvőiről, lagzijairól lehet olvasni a könyvben. Van benne Radnai, Papp Gergő, Németh Kristóf, Palik-Marsi, Doszpot Péter, igazi, könnyed bulvárkönyv, jó pár berúgással. Egy DVD-melléklet azonban nem ártott volna mellé.

--------------------

Forrás: [origo]Túrakommandó

Kiadó: Eventure Production

Kinek: Sokat túrázó, folyton utazó barátunknak

A Story4 országjáró műsorára épülő látványos, sok fotóval és szokatlan módon fotó-képregénnyel feldobott kiadványról van szó, amelyben Kosztyu Marianna, Magony Szilvia és Magony Péter járják a vidéket, bemutatván a látott városokat, tájakat. Nem akartak szokványos útikönyvet: Pécs esetében a szokásos látnivalók mellett például fél oldalon a Drakulaként is emlegetett Vlad Tepes pécsi kötődésével is foglalkoznak, állítólag élt ott, kapott egy kúriát, amelynek a pincéjében sötét tikokat sejtenek a szerzők. Több ismert ember szerepelt a műsorban, többen - mint Trokán Nóra, Caramel, Árpa Attila - mesélnek is röviden kedvenc tájaikról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!