A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Gyorsabban hoznak be sorozatokat a magyar tévék

kevin bacon, the following
Vágólapra másolva!
Sokan szoktak háborogni amiatt, hogy a tévésorozatokat a hazai csatornák nem az amerikai premierrel egy időben mutatják be, hanem csak hónapok, esetleg évek elteltével. Mostanában azonban ez a bágyadtság, lomhaság elmúlóban van, a helyzet változott, kevesebbet várnak a hazai tévék, sőt volt olyan premier, amely az amerikait is megelőzte. A Hannibal is villámgyorsan képernyőre kerül: az USA-ban április 4-én indul, itthon hat nappal később.
Vágólapra másolva!

Korábban inkább jellemző volt, hogy megvételük után még akár egy-két évig is ültek a magyar csatornák a sorozatokon: ez a bosszantó szokás csak mostanában kezd változni. Persze voltak már kivételek, elég A hidegsebész amerikai premier előtti hazai bemutatójára gondolni a Story4-en vagy az AXN világpremierjére, a Missing - Elrabolva című sorozatra.

A tévék védelmében annyit érdemes tudni, hogy a sorozatok esetében több szempontot is figyelme kell venni, ha bemutatóról van szó. Legfőképp a tervezhetőséget, mert az amerikai premier előtt ugyanis senki nem tudja, hogy egy sorozat sikeres lesz-e, vagy nem. Így ha egy hazai csatorna világpremiert szeretne, és reklámozna egy új szériát, amely esetleg két epizódot követően lekerül az adásról Amerikában, az hatalmas pofont jelenthet: egyrészt anyagi szempontból, ráadásul a csatorna is jókora presztízsveszteséget szenvedne, csalódnának benne a nézők, s minden bizonnyal nem értenék, hogy miért tűnik el az általuk választott új széria villámgyorsan a kínálatból. Éppen ezért csak olyan sorozatot érdemes bemutatni, amelyről vagy sejti a hazai tévéadó, hogy sikeres lesz, és hosszabb távra is lehet tervezni vele, vagy pedig olyat, melyből rendelkezésre áll egy bizonyos számú epizód.

Az amerikai sorozatok korai magyar premierjének másik hátulütője az, hogy a kinti sugárzás sem olyan rendszeres, így akár egy 1-2 hónapos csúszással elkezdett hazai sugárzás is eredményezheti azt, hogy idővel a magyar adások utolérik az amerikaiakat. Ebben az esetben a hazai csatorna kénytelen szüneteltetni sorozatát, mint ahogy az elő is fordult az AXN és a nagyon friss premiernek számító Felejthetetlen esetében is.

Éppen ezért nem meglepő, hogy az idei évadban eddig nem volt sorozatos világpremier, az azonban mindenképp biztató, hogy az egyre nagyobb verseny miatt rekordszámú sorozat került bemutatásra alig pár hónapos késéssel a hazai tévécsatornákon. Ráadásul ezeken a bemutatókon, mondhatni, testvériesen megosztoztak a csatornák, hiszen nyolc sorozatot hét különböző adón mutattak be.

------------------

Lángoló Chicago - TV2 (Chicago Fire - NBC)

Tűzoltós sorozat. A helyszín Chicago. Minderre már a címből is lehet következtetni, s ennyit éppen elég tudni a szériáról.

Forrás: nbc.com

Amerikai premier dátuma: 2012. 10. 12.
Magyar premier dátuma: 2012. 11. 26.
A két bemutató között eltelt napok: 45 nap
Siker? Amerikában zsengén nyitott a sorozat, de megemberelte magát, jelenleg 6,5 millióan nézik, és szinte biztos, hogy folytatódni fog. Itthon a TV2 az 551 ezres premiernézettséget követően két epizód után elpakolta hétfőről vasárnapra, ez mindent elmond a hazai fogadtatásáról.

------------------

Emily doktornő - FEM3 (Emily Owens, MD - CW)

Pár fiatal kezdő orvos kalandjai az első munkahelyen, ahol is a főhős rádöbben, hogy ugyanolyan viszonyok uralkodnak, mint annak idején a középiskolában.

Forrás: cw.com

Amerikai premier dátuma: 2012. 10. 16.
Magyar premier dátuma: 2013. 01. 20.
A két bemutató között eltelt napok: 96 nap
Siker? Amerikában 1,2 millió nézője volt, már meg is szüntették, mindössze 13 részt ért meg. Itthoni szerepléséről nincs pontos adatunk, de nem éri el a százezres nézőszámot. Ez persze nem csoda, hiszen egy apró kábelcsatornán látható.

------------------

Sherlock és Watson - TV2 (Elementary - CBS)

Sir Arthur Conan Doyle népszerű detektívének nyomozós kalandjai a napjaink New Yorkjában egy női dr. Watson társaságában.

Forrás: cbs

Amerikai premier dátuma: 2012. 09. 27
Magyar premier dátuma: 2013. 01. 26.
A két bemutató között eltelt napok: 121 nap
Siker? Amerikában viszonylag sikeres, hetente 11 millióan nézik, folytatódni is fog. Itthon nem produkált szörnyű premiert, mint mostanában sok TV2-es újonc, de nem is teljesít kiemelkedően. Az első részét szombaton 786 ezren látták, a legutóbbi epizódjait pedig átlagban 650 ezren, s ezzel kikap az RTL Klubos Szulejmántól.

------------------

A zöld íjász - RTL Klub (Arrow - CW)

Az ismert képregényhős tévés verziója gazdag playboyként éli nappal az életét, este pedig a város íjas védelmezőjévé válik.

Forrás: cw

Amerikai premier dátuma: 2012. 10. 10.
Magyar premier dátuma: 2013. 02. 01.
A két bemutató között eltelt napok: 114 nap
Siker? Amerikában hatalmas siker, itthon pedig... ugyancsak hatalmas siker. Odakint bár a 3,5 millió körüli nézettség nem tűnik túl magasnak, de egy kisebb csatornán éri el. Itthon pedig évek óta nem nyitott olyan erősen sorozat, mint A zöld íjász, melynek premierjét 1,4 millióan látták. Jelenleg is nézik több mint 1 millióan a sorozatot, amelynek szombati ismétléseit is epizódonként több mint félmillióan követik figyelemmel.

------------------

Last Resort - A belső ellenség - PRO4 (Last Resort - ABC)

Egy amerikai atom-tengeralattjáró kapitánya és legénysége megtagadja a Pakisztán elleni nukleáris csapást, és saját nemzete vezetői ellen fordul.

Forrás: spoilertv

Amerikai premier dátuma: 2012. 09. 27.
Magyar premier dátuma: 2013. 02. 10.
A két bemutató között eltelt napok: 136 nap
Siker? Miközben a hazai nézettségről nincs sok információnk (a TV2 legkisebb csatornáján megy, az egyik kiemelt időpontban), biztos, hogy csak pár tízezer nézőről beszélhetünk. Amerikában ennél jóval több volt, 9,5 millió nézővel kezdett, azonban ez is csalódást jelentett. Az pedig pláne, hogy pár rész alatt ez a szám 5-6 millióra csökkent, így a sorozatnak is véget vetettek 13 rész után.

------------------

Jersey lány - SuperTV2 (Made in Jersey - CBS)

Egy kezdő ügyvédlány New Jerseyből talpraesettségével felkelti cége vezetőinek figyelmét, és elkezd komolyabb ügyeket kapni.

Forrás: [origo]

Amerikai premier dátuma: 2012. 09. 28.
Magyar premier dátuma: 2013. 02. 19.
A két bemutató között eltelt napok: 144 nap
Siker? Amerikában nagyon hamar megbukott (7 millióan nézték), 2 rész után lekerült az adásról, a forgatást pedig a 8. epizódot követően állították le. A hazai nézettségéről nincs adatunk, de ne legyenek illúzióink, egy jogi dráma egy kábeladón legfeljebb pár tízezer nézőt ér el.

------------------

Maffiadoktor - AXN (The Mob Doctor - Fox)

Egy menő sebész átvállalja öccse maffiaadósságát és kettős életet kezd élni, hiszen miközben a kórházban gyógyít, különböző orvost igénylő feladatokat végez el a bűnszövetkezetnek.

Forrás: [origo]

Amerikai premier dátuma: 2012. 09. 17.
Magyar premier dátuma: 2013. 03. 05
A két bemutató között eltelt napok: 169 nap
Siker? Itthon még premier előtt áll, Amerikában pedig 13 rész után be is fejeződött, hiszen alig 3 millió nézőt érdekelt.

------------------

Carrie naplója - VIASAT3 (The Carrie Diaries - CW)

A Szex és New York előzménysorozata a fiatal Carrie Bradshaw tiniéveit mutatja be a 80-as években.

CW

Amerikai premier dátuma: 2013. 01. 14.
Magyar premier dátuma: 2013. 03. 08
A két bemutató között eltelt napok: 53 nap
Siker? Itthon még premier előtt áll, odakint pedig jó napjain 1,5 millióan kísérik figyelemmel, ami közepes eredmény. A folytatása ennek ellenére valószínűsíthető.

------------------

The Following - RTL Klub (The Following - Fox)

Kevin Bacon FBI-ügynökként egy maga köré szektát építő sorozatgyilkos nyomába ered.

Forrás: [origo]

Amerikai premier dátuma: 2013. 01. 21
Magyar premier dátuma: tavasz
A két bemutató között eltelt napok: Még nem tudni, de jó esetben 100 nap sem lesz.
Siker? Hazai számok még nincsenek, de Amerikában az év egyik legjobb újoncáról van szó (9-10 millió néző), mely minden jel szerint meg fogja érni a 2. szezont.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!