Politikai üzenettel készülnek az ukránok az Eurovízióra

Jamala az Eurovíziós Dalfesztivál 2016 ukrán indulója
Vágólapra másolva!
Ukrajnát idén egy krími tatár származású énekesnő, Jamala képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon, a versenydala az 1944-es sztálini kitelepítésről szól.
Vágólapra másolva!

Politikai üzenetként is felfogható, hogy az ukránok egy krími tatár énekesnőt küldenek idén az Eurovízióra, a Jamala által írt, 1944 című dal ráadásul a krími tatárok sztálini kitelepítéséről szól.

Az énekesnőt dédanyja visszaemlékezései ihlették meg: "Dédnagyapám a fronton volt, ezért nem tudta a feleségét és a gyermekeit megvédeni.

Azoknak a holttestét, akik nem élték túl a több hétig tartó utat, menet közben dobálták ki a vonatból" – adta tovább a család történetét. Az előadását megnézheti itt:

A vasárnap esti döntőben szoros versenyben győzött az elsősorban opera- és dzsesszénekesként számon tartott Jamala, aki az utóbbi években könnyűzenei lemezeivel is népszerűvé vált. A szakmai zsűri és a nézők pontszámának összefésülésével

a The Hardkiss nevű rockzenekarral holtversenyben került az élre,

ebben az esetben a nézői szavazatok számítottak döntőnek. Az ukránok az országban rekordnak számító, több mint 380 ezer szavazatot küldtek el sms-ben kedvencükre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről