A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az új MacGyver egy tízessel fiatalabb, de érti a dolgát

MacGyver
Vágólapra másolva!
Odatette magát a stáb a feltámasztott MacGyver első részére, a főhős körülbelül 18 alkalommal meghalhatott volna, annyi kalandot, akciót zsúfoltak bele. A sorozat a negyedik epizódja után megkapta a teljes évadot.
Vágólapra másolva!

Sok értelme nincs összevetni az eredetit a mostanival, hiszen a régi széria több mint 30 éve, 1985-ben indult, akkoriban még a Commodore 64 volt a személyi számítógép, mobiltelefonról és internetről pedig szó sem volt, most meg minden digitalizált: 12 másodperc alatt kiderítik arcfelismerő programmal, a keresett gazfickó mely város mely utcájában sétálgat épp. Filmekben, sorozatokban nagyjából egy szempillantás alatt be lehet jutni a világ összes térfigyelő rendszerébe, mint az köztudomású.

Forrás: cbs

A legtöbb esetben, amikor feltámasztanak egy tévés brandet, mint a Knight Rider, a Charlie angyalai és társai esetében, itt is inkább arról volt szó, hogy a koncepciót és a nevet átveszik, így sok százezer, vagy épp millió dollárnyi martektingköltséget megspórol a stúdió és a megrendelő csatorna. Ki írna tíz cikket egy kémes-szuperügynökös tucatsorozatról annak premierje előtt, ha semmitmondó címe van? Senki.

Forrás: cbs

De ha arról van szó, hogy feltámad egy kultsorozat, mint egykor a MacGyver vagy a Twin Peaks volt (amelyet hónapok óta forgatnak, és jövőre érkezik), akkor minden castinghír, minden kiszivárgott fotó, trailer, teaser érdekes lehet. Jelentős ingyenreklámot kap a produkció már a premier előtt, és azt ugye nem kell ecsetelnünk, hogy mennyire fontos az első rész nézettsége. Ha az nagyon magas, és onnan esik 20-30%-ot a sorozat, akkor még bőven jó: de ha szimpla, névtelen, kémes-ügynökös akciósorozat lenne, nem bejáratott névvel, elsőre is csak szerényebb méretű közönség választaná.

Forrás: cbs

Az új MacGyver pilotja első perceiben az Alias ugrott be, és később is találtunk hasonlóságokat. Mindenesetre a reboot első epizódjából nem sajnálták a látványt, kétszer-háromszor több kaland, bunyó került ebbe a bő 40 percbe, mint bármely magyar kétórás akciófilmbe. Nem a mai ötveneseknek készítették, az világos, nekik ott van Woody Allen új (első és utolsó?) sorozata.

Forrás: cbs

Az ifjú Angus lógott repülő alján, ezer méter magasban, persze ejtőernyő nélkül, de előtte száguldozott - egy később felrobbanó - motorcsónakkal a vaksötétben, egy tavon, életéért küzdött, a vége felé bunyózott egy – szintén később felrobbanó – teherautón, ugrott helikopterről mozgó kocsira, de ezzel nem is mondtunk el mindent. Az első 13 perc tömény mozgás, kaland, akció, de a pilot később sem ül le. Fordulat tehát van bőven, és akinek bejönnek a kicsit humoros, önmagát nem teljesen komolyan vevő titkos ügynökös akciósorozatok, annak szerencséje van, mert horgára akadt egy.

Forrás: cbs

Látványra és dinamikára tehát nem lehet panasz, nézzük a szereplőket! A 26 éves Lucas Till hivatott elfeledni az előző MacGyvert, Richard Dean Andersont. Egy ilyen nyikhaj? – gondolhatnánk, mert már az idősebb hősre emlékszünk, és valójában ő 1950-es születésű, azaz 35 volt már, amikor megkapta a szerepet. Most egy fiatalabb, pimaszabb, lazább, de azért jóképű srácot kapunk: túl kell tennünk magunkat azon, hogy egy suhanc menti meg pár millió San Franciscó-i lakos életét.

Forrás: cbs

George Eads alakítja a főhős jó barátját és segítőjét a sorozatban, és ha nagyon ismerős az arca, nem véletlen: nem kevesebb, mint 335 Helyszínelők-epizódban láthatta. Ő a szintén sármos kemény fickó, aki fedezi MacGyvert, akire mindig számíthat. Sadrine Holt is ismert a tévés világban (House of Cards, L, The Returned, 24, Szökésben és egy sereg más sorozat), Tristin Mays meg a Vámpírnaplókban és a már említett Aliasban is játszott, azaz nem zöldfülű bandára bízták a projektet.

Forrás: cbs

Innen egy-két spoiler: az ifjú Mac karakterépítése is bőszen zajlik, mert az első részben háromszor is meghal egy picit. Először, amikor a szíve fölé lőnek, közvetlen közelről: az ilyesmi után azért rendre temetés jön. Másodjára érzelmileg hal meg, amikor elveszti szerelmét, mert úgy tűnt, őt tényleg lelőtték. Harmadjára meg szintén kihűl a szív, mert pár hónapos gyász után rájön, hogy volt csaja megvezette őt, elárulta – nagyon is életben van, csak a gonosz oldalt szolgálja.

A pilot célcsoportban 1.7-es ratinggel ment, a negyedik részre 1.1-re csökkent. Teljes amerikai lakosságnál közel 11 millióval nyitott, ez 7,5 millióra esett a negyedik részre: ennek ellenére a CBS elégedett, leadta a megrendelést a teljes évadra. A pilot alapján mi is elégedettek vagyunk, láttunk sokkal rosszabb sorozatpremiereket 2016 őszén, így belenézünk a folytatásba is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!