Új magyar sorozat, egy nagyon várt reality és egy különleges show is jön a TV2-re

Dancing with the Stars
Vágólapra másolva!
Hogyan értékeli Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója az elmúlt két hónapot, amely felforgatta a világot, és mit gondol, minek köszönhető, hogy hetek óta vezet a nézettségben a TV2? Fischer Gábor elárulta, hogy a remekül rajtolt Egyszer volt Budán Bödör Gáspár folytatását már forgatják, heteken belül pedig indul a Mintaapák is. Visszatér a Bezár a bazár, illetve Stohl András vetélkedője, a Piramis is. A tévétársaság számos nemzetközi licencet vásárolt meg, nagyszabású show-k és realityk érkeznek ősszel a képernyőre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két hónap, a járvány sok cég működésében okozott nehézséget. A TV2-nél melyek voltak az első intézkedések? Mi okozta a legnagyobb problémát a működés során?

A TV2 Csoport számára, felelősségteljes vállalatként az első és legfontosabb feladat volt az összes munkavállalónk maximális biztonságának megteremtése. 14 csatornát működtetünk, több száz kollégával, mégis néhány nap alatt megszerveztük, hogy otthonról dolgozzanak és a nézők ebből semmit nem vettek észre. Nagy kihívás volt ennek a döntési, irányítási és munkavégzési folyamatát megszervezni, de megugrottuk, ráadásul parádés nézettségi sikerekkel.

Fischer Gábor TV2

Nagyon gyorsan kellett átszervezni a készülő műsorok gyártását, döntést kellett hozni az éppen forgatás alatt lévő műsorainkról és a hétvégi élő show-ról. Ráadásul a helyzet napról napra lett rosszabb. A Nicsak, ki vagyok? ötödik adását még élőben adtuk, közönség nélkül. Maszkban, a zsűrivel üres stúdióban beszélgetve egy perccel az élő adás előtt, emlékezetes pillanat marad. Néhány nappal később még meg tudtuk csinálni a Szuperdöntőt, igaz, azt már csak felvételről, mert fontos volt számunkra, hogy az embereknek ebben a nehéz helyzetben is egy kis kikapcsolódást tudjunk nyújtani.

A Nicsak, ki vagyok?-ból végül hány adás maradt el?

A Nicsak, ki vagyok? műsorunk esetében hét adást terveztünk. Volt egy idő, amikor szó volt nyolcadikról is, de ezt végül elvetettük a vírushelyzet miatt.

Mely forgatások álltak le?

Gyakorlatilag szépen lassan, az infotainment műsorainkat leszámítva szinte minden. Először a Mintaapák, majd a Jóban Rosszban. Ráadásul nemcsak az volt a kihívás, hogy leállt minden, hanem az áprilisra tervezett őszi programok forgatását is át kellett ütemezni.

A hírműsorok készítése során milyen fennakadást jelentett a járvány?

A hírműsorok Kökény-Szalai Vivien hírigazgató irányításával is alkalmazkodtak a napról napra változó körülményekhez, és az eredményes munkát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az elmúlt négy hétben, 2020. április 20-május 17. közötti időszakban a teljes lakosságot tekintve átlagosan a Tények volt a legnézettebb hírműsor.

Mely műsorok folytatódtak már?

Az Exatlon Hungary, a TV2 stratégiailag egyik legfontosabb tavaszi műsora nagy nehézségek ellenére és a három kontinensen dolgozó kollégák hősies munkájának köszönhetően folyamatosan forgott, nem kellett leállítani. Ez volt a legfontosabb, hogy ezt biztosítani tudjuk. Ezzel egyébként nemzetközi szinten is elismerést váltottunk ki, több neves nemzetközi gyártó cég és televíziós vezető erősítette meg, hogy

Ezzel a teljesítménnyel szerintem az Exatlon Hungary bekerült a világ azon néhány sporteseménye közé, aminek az összecsapásait a járvány ellenére megszakítás nélkül láthatták a tévénézők.

Az idei Exatlon is sikeres tv2

Az idei jóval hosszabb, mint tavaly. A járvány miatt?

Az Exatlon Hungary mindkét szezonjának epizódszáma tudatos tervezés eredménye. Nyilván az első szezonnál, amikor még pár héttel az elutazás előtt is mindenki próbált lebeszélni róla, nem reklámoztuk, hogy végül 81 epizódos is lehet, de megvoltak a döntési pontok. Tanulva ebből, a második évadot is így terveztük. Amikor kialakult a TV2 egész éves programterve, akkor szintén megfogalmaztuk, hogy stratégiailag az lenne optimális, ha ez a program június 1-ig tartana. Szerencsére a Covid-19 helyzet ellenére is sikerült ezt megvalósítani.

Azt hiszem, egyhuzamban ilyen messze, ennyi ideig és ilyen nehéz körülmények között nem forgatott még senki magyar tévére műsort. Ha megnézzük a nézettséget, volt olyan nap, amikor a versenytársunknál futó Bűnös lelkek című bűnügyi riportmagazinnal szemben az Exatlont közel négyszer annyian választották a 18-49 éves korcsoportban, ez az igazi visszacsatolás. Idén belső TV2-s gyártásban készült a műsor a török féllel együtt, így ezúton is meg szeretném köszönni mindenkinek a fáradhatatlan munkáját, hogy ezt ilyen eredményesen meg tudtuk csinálni.

A műsor átlagnézettsége a 18-59-es célcsoportban 98 rész után május 18-án 289.511 fő, közönségarányának átlaga 13,7%, 18-49-ben pedig 222.030 fős nézettséget és 14,9%-os részesedést hozott eddig, és már több mint 6 millióan (6,073 millióan) néztek bele a teljes lakosság körében, ami óriási szám (2020. jan 1. – május 15., Live + As Live adatok). Nemcsak a tévéképernyők előtt, hanem az online platformokon is jelentős követőbázissal rendelkezik az Exatlon. A január 1-jei indulás óta több mint 14 millió videóindítást generált, a Tik-Tok oldalunkon már 8 millió lájknál tartunk. A műsor weboldalának havonta közel 500 ezer egyedi látogatója van, és egy nagyon aktív Facebook- és Instagram-közösség alakult ki az elmúlt hónapok alatt.

Exatlon tv2

Hazajöttek már a versenyzők és a stáb?

Sokat gondolkodtunk a készítőkkel is, hogy a nézőknek mennyit mondunk, hogyan kommunikálunk a pandémiás időszakban. Végül úgy döntöttünk, hogy a vírust nem visszük be a műsorba, természetesen a szereplőket folyamatosan tájékoztattuk, de ez nem része a tévéműsornak. Ahogy az sem nyilvános része az Exatlon történetének, hogy mikor, hogyan érkezik haza a stáb, a szereplők.

A nézőink számára az a legfontosabb, hogy megkezdődött a visszaszámlálás, június 1-jén, pünkösd hétfő este pedig véget ér az idei Exatlon. Annyit elárulhatok, hogy nagyon izgalmas lesz.

Van egyáltalán rendes légijárat Dominika és Európa között? Vagy ment értük egy külön charterjárat?

Ennek a megoldását már hazaérkezésük előtt egy hónappal kidolgoztuk lépésről lépésre a török gyártó cég embereivel.

Úgy tudom, a szigetet lezárták 30 napra: a kieső játékosok, akik nem tudtak hazajönni, heteket töltöttek egy hotelben?

Az volt a terv, hogy a kieső játékosok eleve ott maradnak a végéig és szurkolnak, ezt láthatják a nézők a tévében is.

Nem volt olyan Exatlon-versenyző, aki a járvány elején, a híreket hallva haza akart volna jönni?

Nem.

Marsi Anikó is kinn volt Dominikán, mikor tér vissza a képernyőre?

Természetesen, ahogy az egészségügyi előírások lehetővé teszik, találkozhatnak vele a nézők a Tényekben.

A Jóban Rosszban újraindult: sokkal drágább így az előállítása, hogy fokozottan figyelni kell a biztonságra?

A tesztek és a védekező intézkedések valóban extra költséget jelentenek, ezen túlmenően főként fokozott odafigyelésre és fegyelemre van szükség a kollégák részéről.

Jóban Rosszban TV2

Mely színészek nem forgatnak még a Jóban Rosszban-nál? Ők is megjelennek majd az első pár adásban, otthonról?

A sorozat is reagál a kialakult vírushelyzetre, ami megjelenik Csillagkúton is. Lesz olyan szereplő, aki vidéken vagy éppen Olaszországban reked, de a történetben videotelefonon tartják majd a kapcsolatot hozzátartozóikkal.

Mikor folytatódhat a Mintaapák forgatása?

Zajlanak az előkészületek, előreláthatólag júliusban folytatódhatnak a felvételek.

Mi történt Fenyő Ivánnal? A hírekben arról volt szó, hogy másfél hónapra magányba vonult, ennek köze van ahhoz, hogy ő nem folytatja?

A TV2 vezetősége úgy döntött, hogy a folytatásra nem hosszabbítja meg Fenyő Iván lejárt szerződését. A karaktere viszont nem tűnik el a sorozatból.

Mintaapák tv2

Van még, akivel zajlik az egyeztetés, vagy már mindenki benne van a folytatásban?

A színészek többségével már megegyeztünk. Alapvetően nagyon sok színész, közreműködő számára fontos megélhetési forrás is a sorozat, mert kevesebb szinkronmunka van, a színházak pedig nem tudjuk, hogy mikor nyithatnak meg újra.

Ki veszi át Fenyő karakterét?

Örömmel jelentem be, hogy a következő évadban Kamarás Iván alakítja majd Szalay Géza szerepét.

Körülbelül hány Mintaapák-részre előre van meg a forgatókönyv?

Jelenleg 25 rész van készen, de folyamatosan írják, mire indul a forgatás, lesz 50 biztosan.

A Mintaapák-nak hamar lett lelkes tábora, szeptemberben már új epizódokat láthatnak?

Szeptemberre már biztosan lesznek további részek készen, hogy a nézők mikor is láthatják a sorozatot, az több mindentől függ. De természetesen azon vagyunk, hogy a rajongók minél hamarabb láthassák kedvenc sorozatukat.

A #maradjotthon című karantén-reality csak 13 rész volt, eleve ennyivel terveztek?

Folyamatosan egyeztetek több európai televízió program- és kreatív igazgatóival. A vírus máshol gyorsabban jött, mint nálunk, és azt láttuk, hogy szinte mindenki megpróbálta ezt az irányt, majd pár rész után az is látszott, hogy az emberek erre a műfajra a jelen helyzetben nem annyira kíváncsiak. Szórakoztató tévéműsorokat szeretnének inkább nézni. Ezért is rendeltünk csak 13 epizódot, ami kevesebb mint 3 hétig volt képernyőn.

ahol több ilyen tartalmat is gyártottak, és hát az eredményét láthatjuk. A #maradjotthon esetében az okozott elégedettséget, hogy villámgyorsan elő tudtunk úgy állítani egy tévés tartalmat, hogy nem nagyon volt meg a szokásos fizikai jelenlét. Ez jó teszt volt arra is, ha valaha újból szükség lenne ilyen megoldásra.

Stohl alaposan megváltozott Forrás: Bödörék/TV2/Instagram

Bödörék remek nézettséggel startoltak, hány részt forgattak le belőle?

Nagyon tudatosan indítottuk a sorozatot, azt hiszem, a lehető legjobb döntés volt május 1-jére időzíteni a premiert az Exatlon Hungary után. Az első rész a TV2 esetében rég nem látott nézettségi sikert ért el. Gyakorlatilag évek óta nem indult ilyen jól magyar fikciós sorozat, ha a premier epizódok nézettségét tekintjük a teljes lakosság körében. Az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár első epizódja az idei év eddigi legmagasabb részesedését és nézettségét érte el a hétköznap esti főműsoridős sorozatok közül a 18-59 éves korcsoportban és a teljes lakosságot tekintve is.

Várhatóan mikor lehet forgatni újabb Bödörék-részeket?

Jelenleg is forog.

Szeptemberben jön a folytatás?

Jelenleg ez a terv, hogy ősszel folytatódik, hacsak a helyzet nem írja majd felül.

A Bezár a bazár-ból mintha lett volna forgatás fél éve, mikor lesz képernyőn?

A Bezár a bazár a TV2 egyik legsikeresebb vetélkedőműsora, már több szériája is rekordnézettséggel futott. Eredetileg a tavaszi szezonra terveztük, de ahogy láttuk, hogy a kialakult helyzetnek negatív kereskedelmi hatása is lesz, eltoltuk az őszi szezonra. Racionálisabb döntés volt az Exatlon-ból kicsivel hosszabb epizódokat gyártani, ráadásul ezzel a nézettségi adatok alapján még a nézőknek is kedveztünk, illetve így is

Korábban ezt csak csoportszinten és a kábelportfólióval értük el, de a TV2 májusban már a kiemelt korcsoportokban, tehát 18-59-en, 18-49-en és 4+-ban, egész napon és főműsoridőben is megveri az RTL Klubot (2020. május 1-17. között, Live + As Live adatok alapján). Ezt már senki nem tudja elvitatni. Ráadásul a TV2 a jelenlegi jó eredményeknek köszönhetően (május 18-án) az egész napot tekintve már évi átlagban is vezet 18-49-ben az RTL Klub előtt. A mostani eredmények is egyértelműen mutatják, hogy az építkezés, amit 2016-ban elkezdtünk, az a stratégia, amit kitaláltunk, működik, folyamatosan javulnak az eredményeink, és ez már kétségbevonhatatlan.

Azt hiszem, úgy még értékesebb a TV2 győzelme, hogy nemcsak válságprogramokat győzünk le, hanem összességében az RTL Klub tavaszi műsorstruktúráját. Az eredmény feltételezhetően akkor is hasonló lenne, ha a Konyhafőnök nem kerül őszre a vírushelyzet miatt, mert akkor a Bezár a bazár-ral versenyezne, ami tavaly sikeresen legyőzte. A hétköznapokon jelentős a TV2 előnye, az RTL Klub történelmi mélységbe került.

A konkurencia szerint ez csak a hosszú Exalton-nak köszönhető, ami miatt - úgy vélik - nem elég színes a csatorna esti kínálata.

hiszen egyértelműen látszik, hogy az általuk színesnek gondolt kínálat helyett a TV2-t és az Exatlon-t választják. Szerintünk a jelenlegi nehéz időszakban jobban megéri egy hosszú Exatlon-t gyártani, mint öt különböző műsort, csak azért, hogy színesnek tartsanak minket. Főleg, ha mind az öt megbukik. Érdekes, hogy amikor kevésbé jók a nézettségi mutatóik, akkor az RTL is csak a nap egy szeleteként utalnak a főműsoridőre.

Nyáron mit láthatnak a TV2-re kapcsolók?

Az Exatlon Hungary június 1-jén véget ér, de utána sem maradnak a nézők új tartalom nélkül. Visszatér a Piramis Stohl András vezetésével, vadonatúj részekkel. Nyáron pedig érkezik a Hegyi doktor – újra rendel című sorozat is, Magyarországon még nem vetített premier epizódokkal.

Visszatér a TV2-re a Piramis TV2

Mit lesz ősszel a képernyőn?

Az elmúlt hetekben azon dolgoztunk, hogy biztosítsuk a jelenlegi piacvezető pozíciónkat, és minél tovább fenn tudjuk azt tartani. Abban bízom, hogy magyar tulajdonú vállalatként mi gyorsabban meg tudjuk hozni azokat a döntéseket, amikkel újra lehet indítani a rendszert, és egy nagyon erős őszünk lehet. Ősszel visszatér a Bezár a Bazár és több nagyszabású show-műsor is.

A kialakult helyzetben hosszan mérlegeltük, hogy milyen show-műsorokat lehet a vírus második hulláma esetén is biztonságosan elkészíteni, ezért döntöttünk a Nicsak, ki vagyok? második évada mellett.
Természetesen az élet felülírhatja a terveinket, mert ha valamit még inkább megtanultunk az elmúlt hónapokban, az az, hogy mindig készen kell állni az újratervezésre.

Nem tartanak attól, hogy az RTL Klub is megcsinálja az Álarcos Énekes 2. évadát az után, hogy most bejelentik a Nicsak, ki vagyok?-ot?

Nem. Ők eddig még nem jelentették be, de valószínűleg vizsgálják a X-Faktor lehetséges alternatívái között. Lehet, hogy azzal most segítjük a döntésüket, ha elmondjuk, hogy mi az ősz második felében tervezzük képernyőre tenni.

Nicsak, ki vagyok? Forrás: TV2 Sajtószoba

Mi várható még?

A nagyszabású show-műsorok sora itt még nem ér véget. Megvásároltuk ugyanis a BBC táncos sikerformátumát, a Dancing with the Stars-t, ami 2004-ben az Egyesült Királyságban indult, és a világ egyik legjobban értékesített formátuma lett, már 58 országban láthatták a nézők. Többen utánozták már ezt a formátumot,

A műsort a Paprika Studios gyártja. A szezon másik újdonsága lesz a Love Bistro, ami egy történetközpontú gasztro-reality. A versenyben részt vevő párok kapcsolati dinamikája legalább ugyanakkora szerepet kap a műsorban, mint az általuk elkészített ételek. A műsort a Free Monkeys Production gyártja.

ősszel a terveink szerint ez is képernyőre kerül VIP változatban. Az IKO Műsorgyártó készíti a TV2 számára. Azt gondolom, hogy a felsorolt műsorok méltó ellenfelei lesznek az RTL Klubra vélhetően ősszel érkező Nyerő Páros-nak, Konyhafőnök-nek és a Drága örökösök-nek. Éles versenyre számítok.

Ázsia Expressz - gondolom - nem lesz ősszel, mert azt nyáron már forgatni kéne.

Az Ázsia Expressz-t elhalasztottuk, de folyamatosan konzultálunk a jogtulajdonossal, a szervezővel, és bízunk benne, hogy akár év végén megvalósulhat.

Milyen új, magyar sorozatok készülnek a közeljövőben? Milyen tervek vannak a fiókban?

Több új, heti sorozat van előkészületben 2021-re, és itt szeretném bejelenteni, hogy 2021 késő tavaszán elindul az újkori TV2 második magyar napi sorozata.

Mely magyar fejlesztés, mely nemzetközi formátum?

Mindenre lehet példa.

Kik szerepelnek majd ezekben?

Erről még túl korai lenne most beszélni. A lényeg, hogy több újdonság is vár a nézőkre, sok produkció van előkészület alatt.

Mi érkezik a SuperTV2-re, a többi kábelcsatornára?

A SuperTV2-re ősszel új saját gyártású műsor érkezik, a MasterChef VIP 2. évadát láthatják majd itt a nézők. A többi kábelcsatornánk programkínálatának erősítésén is dolgozunk. Május 18-án indult TV2 Comedy néven a TV2 Csoport megújult humorcsatornája számos újdonsággal. Országos tévépremierrel jön nyáron a Moone Boy című Emmy-díjas vígjátéksorozat. Szintén országos premierrel kerül nyáron képernyőre a Zsenik közt (Outmatched) című 2020-as, vadonatúj 10 részes családi vígjáték is, Jason Biggs és Maggie Lawson főszereplésével. Sokak örömére a közkedvelt sorozatok közül hétköznap esténként érkezik az Így jártam anyátokkal. Szombat esténként 21 órától továbbra is a filmeké lesz a főszerep. Mozgalmas évünk lesz, és reméljük még sikeresebb, mint a tavalyi.

Milyen sportjogokat szerzett 2020-2021-re a Spíler 1-2?

Annyit tudok mondani, hogy megfontolt stratégia mentén folytatjuk a sportportfóliónk építését, a jelenlegi jogainkban hosszú távon gondolkodunk. A vírushelyzet miatt a sportesemények is veszélybe kerültek, de a korlátozások enyhítésével rövidesen újraindulnak a futballbajnokságok is, így nézőink számos új, premier tartalomra számíthatnak.