Kökény-Szalai Vivien: Az elszántság a legnagyobb erőnk

Szalai Vivien portré Szalai Vivien, portré
Szalai Vivien, portré
Vágólapra másolva!
A TV2 hírigazgatója a piacvezető Tényekről és Mokkáról, a koronavírus-helyzethez való alkalmazkodásról és persze a sikerekről is beszél az Origónak.
Vágólapra másolva!

Hosszú idő óta a Tények a legnézettebb híradó Magyarországon, rendszeresen megveri a teljes lakosságot tekintve heti átlagban a másik kereskedelmi híradót. Hány ember munkája kell egy ilyen sikerhez?

Mára már nemcsak a teljes lakosságban, hanem a 18-59 és a 18-49-es korosztályban is rendre magasabb nézettséget produkálunk, mint a legnagyobb rivális RTL Híradó. Például 2020.08.11-én a Tények nézettsége a 18-59-es korosztály tekintetében 20,4% volt, az RTL Híradó pedig 18,7%. Aztán a Tények Plusz 18,5%-os nézettséget hozott, míg a versenytárs Fókusz csupán 13,4%-kal ment, ami ráadásul hosszabb is. Elmondható, és erre rendkívül büszkék is vagyunk, hogy jelenleg ez a két műsor a TV2 csatorna zászlóshajója az esti idősávban.

A hírigazgatóság műsorain, a műsorkésztésben egyébként közel 60 ember dolgozik, ők a Tények, a Tények Plusz, a Tények Este, a Tények reggel, a Mokka, valamint a Super Tv2-n adásba kerülő Super Tényeken is dolgoznak. A szakmában nem a legnagyobb a mi csapatunk, de meggyőződésem, hogy az egyik legelszántabb. A műsoraink igazi csapatmunkában készülnek, talán ez a mi legnagyobb erőnk.

Kökény-Szalai Vivien Fotó: Hirling Bálint - Origo

Milyen pluszfeladatot jelentett a Tények készítése a koronavírus-járvány, a kijárási korlátozások idején?

A koronavírus olyan helyzetet hozott a mi életünkbe is, amire senki sem számított. Rengeteg rutinszerű napi folyamatot kellett átdolgoznunk, kezdve olyan triviális dolgoktól, mint például a napi értekezlet. De fel kellett készülnünk egy esetleges fertőzéses szituációra is. Ez sajnos meg is történt, az időjárás-jelentőnk, Barta Sylvia igazoltan koronavírusos fertőzött lett. Miután ez kiderült, mindenkit teszteltünk, aki bármilyen kapcsolatba kerülhetett vele, de azokat a munkatársakat is, akik csak közvetetten találkozhattak vele. Ezzel egy időben a műsorkészítő csapatot a megfelelő védőfelszerelésekkel láttuk el. Akiket lehetett, home office-ba küldtünk. A stábok és a riporterek a lehető legkevesebbet jártak forgatni, főleg videós, internetes interjúkat készítettünk.

Egyébként nagyon fegyelmezetten dolgoztak a munkatársaink, akik a munkaidőn kívül is biztosítottak minket, hogy felelősen viselkednek. A bent dolgozó munkatársakat szeparáltuk egymástól, több szobában helyeztük el őket. Valamint a vezérlő szakemberei, a stúdió munkatársai és a szerkesztők nem találkoztak egymással, például külön vezérlőt építettünk ki a szerkesztőknek. Szerencsére sikerült további megbetegedések nélkül átvészelni ezt az időszakot. Ebben a periódusban rengeteg néző választott minket, így igyekeztünk a lehető legtöbb friss információt szolgáltatni a számukra.

Kökény-Szalai Vivien Forrás: Origo

Milyen speciális nehézségekkel találkoztak?

Ilyen helyzettel még senki sem találkozott. A legnehezebb az volt, hogy úgy szolgáljuk ki a nézőinket, hogy a lehető legtöbb információt kapják meg, ráadásul úgy, hogy azt mondják, a Tényekből mindent megtudok azzal kapcsolatban, amit most tennem kell vagy amire figyelnem kell ebben a helyzetben. De ezt úgy, hogy a munkatársaim biztonságban legyenek, senki ne betegedjen meg. Büszke vagyok rá, hogy ez sikerült, és nagyon köszönöm az összes kollégámnak ezt, mert nélkülük nem sikerült volna így, megerősödve kijönni ebből az időszakból.

Az este 6 órai Tények mellett rengeteg más Tények is van a TV2, sőt a Super TV2 képernyőjén. Kezdve a hajnali Tények Reggeltől, a Mokka közben látható rövid hírektől a Tények Délben-en át a Super TV2-n látható hírműsorig, a főműsoridőben adott rövid hírekig és a késő esti Tények Estéig. Ezek a műsorok egyrészt állandóan információval látják el a nézőket, gyakorlatilag éjjel-nappal, másrészt a 6 órás Tényeket is tulajdonképpen népszerűsítik. Ez a kettős céljuk?

Fontos, hogy a nézőink már reggel hozzájussanak a legfontosabb hírekhez. A Mokka piacvezető reggeli műsor, amely szinergiában működik a Tényekkel. Egymást kiegészítve, erősítve indítják a TV2 és a nézők napját. A reggeli Tényekre mi önálló brandként tekintünk, amit erősít, hogy állandó műsorvezetői gárdával dolgozunk a reggeli és déli Tények tekintetében is. Csakúgy, mint az esti vagy a Super Tények adásaiban.

Kökény-Szalai Vivien Forrás: Origo

A Mokka minden korcsoportban piacvezető. Ez a műsor mennyiben illeszkedik a Tényekhez?

Ahogy említettem, a Mokka az ország legnézettebb reggeli műsora. Évről évre bizonyítja, hogy jó úton járunk. Készítői kivételes szakértelemmel állítják össze a műsor tartalmát, a közélet, a politika, a gazdaság vagy éppen a bulvár legfontosabb történéseivel megtöltve. A Mokkában rendkívül sok az élő vagy a külső helyszínről történő bejelentkezés, ez színesíti és érdekesebbé teszi az egész műsort. A Mokka a Tényekkel szoros együttműködésben készül, gyakran dolgozunk fel együtt híreket. A napi működéshez hozzátartozik, hogy a Tények vezető híreire a Mokka beszélgetéseket épít, és ezekben a beszélgetésekben sokkal bővebben, az adott téma hátterét is körüljárva, azaz egymást segítik a szerkesztőségek.

A sikerek után mi motiválja mint hírigazgató?

A folyamatos megújulás, hogy még jobbak legyünk, és a harc.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!