A 10 legjobb kémsorozat

alias
Vágólapra másolva!
Itthon a napokban indult az HBO-n A keselyű három napja című sorozat második évadja, amelyet nagyrészt Budapesten vettek fel. Ennek apropóján megnéztük, mely kémsorozatok állnak legjobban a Rotten Tomatoes oldalon, melyet érdemes kipróbálnia annak, aki szereti ezt a feszült, izgalmas műfajt. A keselyű három napja első évadja – amely igen mozgalmas és fordulatos - különös módon nem fért fel, azaz a top 10-es listával lehet vitatkozni, de részben pont erre valók a toplisták.
Vágólapra másolva!

10. Mission: Impossible

IMDb

Ez egy 1966-os sorozat, hat évadon át futott nagy sikerrel. A start után húsz évvel feltámasztották, készült belőle még két évad, de akkor már csak egy eredeti szereplő maradt a stábban, Peter Graves. A széria inspirálta a Tom Cruise-filmeket, amelyeket magyarok tízezrei is láttak moziban.

9. Képmás

IMDb

A Counterpart 2017 és 2019 között futott, húsz rész, két évad készült. Ez inkább sci-fi, mint kémsorozat, párhuzamos világok vannak benne. Ma nagyon sok mindent meghatároz a világjárvány, nos, ebben a sorozatban a sztori szerint 1996-ban söpört végig a Földön egy influenzavírus, amely százmilliókat ölt meg.

8. A balfácán

IMDb

Get Smart volt az eredeti címe, sok országban sikerrel ment, Mel Brooks készítette. A műfajra jellemző feszültség, izgalom ebben nincs annyira jelen, mert ez a kémfilmek és kémsorozatok paródiája, Don Adams és Barbara Feldon zseniális benne.

7. Kémvadászok

IMDb

Itthon is ment a sorozat, Spooks és MI-5 néven is ismert. Peter Firth játszott a legtöbb részben, tíz évad készült a brit kémelhárítókról. Több tévés díjat nyert, videojáték is készült belőle.

6. The Avengers

IMDb

1961-ben rajtolt brit kémsorozat, annyira régi, hogy az első négy évad még fekete-fehérben készült. 161 rész készült 1969-ig, eleinte egy David Keel nevű karakter volt a középpontban (Ian Hendry alakította), utána John Steed (Patrick Macnee) lett a főszereplő. Ikonikus sorozat volt, regények, novellák, képregények születtek később erre épülve, 1998-ban pedig jött a Bosszúállók film olyan színészekkel, mint Ralph Fiennes, Uma Thurman és Sean Connery. Színdarab és rádiós hangjáték is készült Avengers-témában.

5. Alias

IMDb

Erről sok magyar tévézőnek lehetnek frissebb emlékei, mert 2001-ben indult, és pár éve még ment hazai csatornákon is, A sorozat alapötlete J. J. Abramstől származik. Jennifer Garner volt a főszereplő, mint Sydney Bristow CIA-ügynök, aki a világ minden pontján felbukkan, és nagyjából 42 perc alatt elvégzi a legbonyolultabb, legképtelenebb missziókat is. Ez a tempó a Helyszínelők kedvelőinek biztos bejött.

4. 24

IMDb

Kiefer Surtherland tette tévés ikonná Jack Bauert, a félelmet nem ismerő terrorista-elhárítót, a sorozat készítői pedig olyan ügyesen alkalmazták az epizódvégi cliffhangert (feszült fordulatot), hogy képtelenség volt csak egy részt nézni belőle: sok 24-rajongó nem tudott elaludni hajnalig, mert sorra jöttek az újabb izgalmak, és muszáj volt belenézni a következő epizódba. Mint az Alias, ez is 2001-ben indult, kilenc évad készült belőle, egyedi formátummal: a 24 rész egy évadban 24 óra történetét mesélte el, amely során a derék Jack többször is megmentette az amerikai elnök életét, Washingtont, az Egyesült Államokat vagy épp a fél világot.

3. Chuck

IMDb

2007-ben rajtolt sorozat, öt évad, 91 rész készült belőle. Itthon nem találkozott a nagyközönség ízlésével, nem lett sikeres. A sorozat középpontjában Chuck Bartowski áll, aki egy kódolt e-mailt kap volt főiskolai barátjától Bryce Larkintól. Megnyitását követően a világ legnagyobb kémtitkainak utolsó másolata raktározódik el Chuck agyában, ezt követően a Nemzetbiztonság és a CIA is felügyeli Chuck épségét. Zachary Levi és a szépséges Yvonne Strahovski voltak a főszereplők.

2. Homeland

IMDb

Claire Danes, Damian Lewis, James Rebhorn, Mandy Patinkin láthatók benne, többek közt, és az első pár évad alapján abszolút megérdemelt ez a szép pozíció, mesteri szinten értettek a készítők a feszültségkeltéshez. A CIA-s, kémelhárítós, terrorista-leleplezős történetekben Danes és Patinkin jelentették az állandóságot, mellőlük sorra estek ki a férfifőszereplők, előbb sajnálatosan Lewis, majd a sokat szenvedett Rupert Friend. Több Golden Globe- és Emmy-díja bizonyítja, hogy minőségi sorozatról van szó.

1. Foglalkozásuk: amerikai

IMDb

Lassan induló, de remek széria egy szovjet házaspárról, amely az Egyesült Államokba költözik alvóügynökként, családot alapít, kamaszgyereket nevel, amikor sorra jönnek az izgalmas küldetések. A helyzetet igencsak bonyolítja, hogy pont a szomszédba beköltözik a családjával egy FBI-ügynök, akinek épp az a feladata, hogy elkapja a városban tevékenykedő orosz kémeket. A háttér a nyolcvanas évek, a ruhák, a zenék, az autók, minden korhű, jó nézni, miközben épp annyira feszült, mint egy jó kémsorozatnak lennie kell. Hat évad, 75 rész készült, a kritika csak nagyon lassan fedezte fel, de a végén azért nyert Emmy-t és Golden Globe-ot is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről