Nagyon sikeres a Dunán debütáló Aranybulla-sorozat

Trill Zsolt az Aranybulla című filmben II. András szerepében
Vágólapra másolva!
Országos tévépremierjével kedvező fogadtatásban részesült az év egyik legnagyobb hazai filmes meglepetése, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóján megjelenő történelmi sorozat. Januárban folytatódnak a premierek: soha nem látott mennyiségű magyar filmes alkotás érkezik a közmédia csatornájára.
Vágólapra másolva!

A magyar középkor eddig nem látott részletességgel és hitelességgel tárult a nézők elé a Dunán december 25. és 30. között hat részben bemutatkozó történelmi sorozatban, az Aranybullában. A hiánypótló alkotásban hiteles jelmezek, díszletek, kellékek és kiváló színészi alakítások tették élményszerűvé a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményének értelmezését.

Forrás: Origo

Az első visszajelzések alapján az edukációs szándékkal készült sorozat egyik legnagyobb erényének az eredeti történetszemléletét tartják. A Veréb Tamás és Trill Zsolt által megformált II. András király új arcát ismerhették meg a nézők: a fikciós részletek olyan jeleneteket ábrázolnak, amelyek segítenek mélyebben megérteni az uralkodó döntéseinek hátterét, a megszólaló történészek pedig tágabb értelmezési keretet adnak egész Európára kiterjesztve.

A Nemzeti Filmintézet és a közmédia megállapodásának köszönhetően 2023-ban a Duna több új, várva várt filmes produkciót is országos tévépremierben mutat be nézőinek. A világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, Keleti Ágnes rendkívüli életét bemutató dokumentumfilm, az Aki legyőzte az időt január 9-én 20:45-kor debütál a Dunán. Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művének, a Petőfi 200 emlékév kapcsán készített különleges filmes paródiáját is a csatorna mutatja be január 22-én. A sort egy dokumentum-játékfilm zárja január 31-én, a Béke - A nemzetek felett című alkotás.

A II. András királyról és koráról készült alkotás mozifilm-változatát – narráció és a dokumentumfilmes eszközök nélkül – jövő áprilisban tekintheti meg a közönség. A hatrészes sorozat epizódjait január 2. és 7. között ismétli a Duna World, és egy hétig újranézhetők a Médiaklikken is, ahol filmes kulisszatitkok és más érdekességek is elérhetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!