Meghalt Jack Nicholson egyik leghíresebb színészpartnernője

Shelley Duvall, Jack Nicholson
Fotó: Allstar/Warner Bros/Sportsphoto Ltd
Vágólapra másolva!
A Stephen King könyve alapján készült horrorklasszikus a mai napig népszerű, a főszerepben Jack Nicholsont és Shelley Duvallt láthattuk, aki világhírnévre tett szert a film által.
Vágólapra másolva!

Meghalt Shelley Duvall amerikai színésznő, akit 75 éves korában ért a halál texasi otthonában. A színésznő a Ragyogáson kívül olyan filmekben tűnt fel, mint a Három nő, a Popeye és a Negyedik emelet, de kétségkívül Jack Nicholson oldalán nyújtotta a legemlékezetesebb alakítását, aki Wendy Torrance-t szerepében tűnt fel az 1980-as legendás Stanley Kubrick horrorfilmben. A színésznő álmában halt meg, élettársa közölte a halálhírét a nyilvánossággal.

Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom elhagyott minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Szállj el, gyönyörű Shelley

- idézi a Daily Mail Dan Gilroyt, aki Shelley Duvall élettársa volt, 1989 óta éltek együtt.

Az 1949. július 7-én a texasi Fort Worthben született Duvall karrierje az 1970-es Brewster McCloud című fekete vígjátékban való szerepléssel kezdődött. Ezt követően olyan filmekben szerepelt, mint az Annie Hall, a McCabe & Mrs. Miller és a Popeye, valamint számos más filmben. A színésznő 2002-ben visszavonult, majd tavaly tért vissza a 2023-as The Forerst Hills című horrorfilmben, viszont már több szerepet nem vállalt. A halálának pontos okát egyelőre nem tudni.

 

A Ragyogás a legnépszerűbb Stephen King-adaptáció

A legjobb film, amit Stephen King valamelyik írásából valaha készítettek, viszont maga az író cseppet sem volt elégedett az alkotással: az 1977-es regényből Stanley Kubrick ugyanis olyan filmet rendezett, amely számos ponton eltér az eredeti cselekményétől és mondanivalójától, viszont miden idők egyik legjobb filmrendezője kétségkívül páratlanul eredeti, egyéni víziót varázsolt mindabból, amit a könyvből megtartott.

Shelley Duvall, Ragyogás
Shelley Duvall a Ragyogás emlékezetes jelenetében
Fotó: Warner Bros

King olyannyira utálta Kubrick filmjét, hogy 1997-ben saját miniszériát készített, de annak minősége a legtöbb valamirevaló King-adaptáció színvonalát alulmúlja, nemhogy Kubrick filmjéét, amelyben Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtotta, a feleségeként hisztérikus sokkban menekülő Shelley Duvall pedig örökre beírta magát a filmtörténelembe. És persze hosszan lehetne sorolni a Kubrick-látomás ikonikus jeleneteit (ebben a cikkünkben alaposan kielemeztük a kultikus alkotást), amelyek összességéből nem csupán a legjobb (bár a talán legkevésbé szöveghű) Stephen King- adaptáció, hanem a horrorfilmek egyik legjobbja kerekedik ki.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről