A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sorozatgyilkosos filmek, melyek középpontjában a nemi erőszak, kínzás és a kannibalizmus áll

Jeffrey Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori
Vágólapra másolva!
A sorozatgyilkosok életét egyre többen filmesítik meg. A sorozatgyilkosos filmek vagy sorozatgyilkos sorozatok nagy hatást gyakorolnak a nézőkre, ugyanis ma már teljesen másképp tekintünk a sorozatgyilkosok pszichológiájára. A sorozatgyilkosok kívülről általában teljesen hétköznapi emberek, nincs semmi külső megkülönböztető jegyük, ami alapján beazonosíthatóak. Többségüknek nehéz gyermekkora volt, környezetükben pedig gyakoriak voltak az elmebetegek vagy alkoholisták. (Mindez persze nem mentség szörnyű tetteikre, inkább magyarázat lehet.) Nagyon okosak és intelligensek, akiket társaik gyakran piszkáltak. A filmvásznon is gyakran megjelennek, gondoljunk csak Jeffrey Dahmerre vagy a fiktív Joe Goldbergre, akik bűntudat nélkül öltek. A sorozatgyilkosok karakterei az igaz történetek feldolgozásán túl több fikciós sorozatot, filmet is megihlettek.
Vágólapra másolva!

Külső szemlélő számára a sorozatgyilkos más szempontból is a "mintapolgár" megtestesítője. Rendszerint szenvedélyes gyűjtő, ami ideális fogyasztóvá emeli: gyakran óriási gyűjteménye van pornófilmekből, újságokból, magazinokból, melyek gyakran az áldozatok személyes tárgyaira, testrészeire is kiterjednek. Manapság nagy népszerűségnek örvendnek a sorozatgyilkosos filmek nem véletlenül.

Habár sokan félnek a gyilkosságoktól, mégis egyre többen néznek sorozatgyilkosos fimeket, vagy sorozatgyilkosos sorozatokat, melynek okai a következők:

  • igyekszünk és szeretnénk megérteni, hogy hogyan viselkedik egy sorozatgyilkos a hétköznapi életben
  • mi motiválja őt áldozatai kiválasztásában
  • melyek a jelei annak, hogy valaki sorozatgyilkos

A Netflix sorozatgyilkos filmeket is bemutatott, a Jeffrey Dahmer életéről készült sorozat például sokáig vezető helyen szerepelt a streaming szolgáltató kínálatában. 

 

Sorozatgyilkosos filmek: az élet rosszabb forgatókönyvet ír, mint a szerzők

 

Jeffrey Dahmer - Evan Peters

Evan Peters formálta meg Jeffrey Damert, a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori című sorozatban, melyet a Netflix sugároz. Dahmer az egyik leghátborzongatóbb történettel rendelkező sorozatgyilkos, aki 1978-tól 1991-ig 17 férfivel végzett, méghozzá brutálisan. A brutalitást többször is megfékezhették volna a rendőrök, de mindig megmenekült, ugyanis ügyesen kimagyarázta magát. Az áldozatai közül a legtöbb afrikai és ázsiai származású volt. A gyilkosságokon túl egy sor hátborzongató és beteges dolog is a nevéhez fűződik: nemi erőszak, kínzás, feldarabolás, nekrofilia, kannibalizmus.

Ami a legmegdöbbentőbb, az az, hogy néhány áldozatát bedrogozta, majd nyílást ütött a koponyájukba, ahová sósavat fecskendezett, mivel élő zombikat akart létrehozni belőlük: bevallása szerint ez azért tette, mert nem akart egyedül maradni. 

1991. július 22-én fogták el, ugyanis az egyik áldozata megmenekült, így a rendőrséget oda tudta vezetni Dahmer lakásához. A nyomozás során 4 fejet találtak a konyhában és még 7 koponyát a lakás többi helységében. A hűtőszekrényben emberi szívek, nemiszervek és egyéb testrészek voltak bezacskózva. A mélyhűtőben pedig egy teljes emberi torzó, valamint további testrészek sorakoztak, ezeken kívül a lakásában volt még két teljes csontváz, egy pár levágott kéz és egy mumifikált skalp. 

1994. november 28-án takarított a börtön edzőtermében két másik rabbal együtt. Egyikük szembesítette Dahmert egy cikkel, amiben a bűntetteit taglalták, majd leütötte egy edzőtermi súlyzóval: a férfi belehalt a sérüléseibe. Holttestét elhamvasztották.

Hogy őszinte legyek, féltem mindentől, amit tett, féltem, hogy elmélyedjek mindebben, és megpróbáljak elköteleződni a projekt mellett – ez volt az egyik legnehezebb dolog, amit valaha megtettem életemben, mert azt akartam, hogy nagyon hiteles legyen.

 De hogy megtegyem, nagyon sötét helyre kellett mennem, és hosszú ideig ott kellett maradnom" - magyarázta Evan Peters.

Sorozatgyilkosos filmek
Sorozatgyilkosos filmek
Fotó:  northfoto-PA Photo/Netflix 

Ted Bundy - Zac Efron

Zac Efron Ted Bundy szerepébe bújt bele az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című filmben. A Zac Efron főszereplésével készült film az eseményeket részben Elizabeth Kloepfer, Bundy barátnője szemszögéből ábrázolja, részben mint egy olyan szerelmi történetként, ahol a hősnő lassan ébred rá arra, hogy rossz emberbe szeretett bele. 

A Today szerint a filmet mindenképp érdemes megnézni, ha borzongásra vágyik. 

Zac Efronnak ez az eddigi legjobb alakítása. Megformálásában Bundy csupa ellentmondás. Okos és megnyerő, miközben beteg ember. Komoly kapcsolatban él, de nőket öl és erőszakol. Olykor mintha lennének érzelmei, máskor kegyetlenebb nem is lehetne. Imádják a nők: akkor a leginkább, amikor már brutális gyilkosságokkal vádolják.

"Nagyon tétováztam, hogy egy sötétebb műfajban is szerepeljek, ami a rólam kialakult képet is megváltoztathatja, ugyanis sokan azonosíthatnak a karakteremmel. Tudtam, hogy a név a gonosz szinonimája, tudtam, hogy hátborzongató gyilkosságokat követett el, így jól meggondoltam, hogy elvállaljam-e a szerepet, a döntésemet pedig egyáltalán nem bántam meg. 

Börtönben is forgattunk, ami megdöbbentő élmény volt számomra. A forgatások után rendszeresen meditáltam, hogy kilépjek a szerepből, azonban volt egy kis részem, ami akkor még mindig Ted Bundy volt 

- mesélte. 

Jóképű, sármos, magabiztos - ilyennek látta a környezete és későbbi áldozatai is az Egyesült Államok egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosát, Ted Bundyt. A férfi 1974 és 1978 között legalább 30 fiatal nőt erőszakolt és ölt meg, azonban áldozatainak pontos száma a mai napig nem ismert. A férfi a kocsijába csábította áldozatait, aztán végzett velük. 1989-ben végezték ki, villamosszékben. Saját bevallása szerint, ha ránéztek az emberek, nem az jutott eszükbe róla, hogy valami baj lehet vele. Voltak barátai, de nem járt el bárokba inni, és alapjában véve teljesen normális életet élt. Az interjúban arról beszélt, hogy titokban, magában tartotta azt, ami nem volt normális benne. 

Sorozatgyilkosos filmek
Sorozatgyilkosos filmek
Fotó:  northfoto-PA Photo/Netflix 

Joe Goldberg - Penn Badgley

A Pletykafészekből is ismert Penn Badgley a You című sorozatban formálja meg Joe Goldberg karakterét. A Netflixen 2018 decemberében debütált. A sorozatban a fiktív karakter, Joe Goldberg, egy könyvesbolt-vezető életét követhetjük nyomon, aki megszállottan üldöz egy végzős diákot, Guinevere Becket. Azonban ez nem egy tipikus szerelmi történet, ugyanis a dolgok egyre veszélyesebbé válnak. A sorozat gyorsan sötét és hátborzongató fordulatot vesz, és rengeteg kegyetlenségnek és gyilkosságnak lehetünk a szemtanúi.

Az igazat megvallva, nehéz megkedvelni egy szadista karatert– de a pszichológiai thrillernek rengeteg nézője van, és a többségük szimpatizál Joe Goldberggel. 

"Egyszerűen már nem tudjuk elképzelni, hogy Joe boldog legyen és megtalálja a számára megfelelő embert, mert ő egy sorozatgyilkos, aki párjai nagy részét kegyetlenül kivégezte. Rendkívül ellentmondásos a karakter, amit számomra is kihívás volt eljátszani. Ha őszinte akarok lenni, nem jó érzés eljátszani a sorozatgyilkost. Joe valójában nem az igazi szerelmet keresi. Ő egy gyilkos. Ő egy szociopata. Sértődékeny. Káprázatos. És önmegszállott. Nagyon küzdöttem azzal a ténnyel, hogy egy ilyen srácot alakítok" - mesélte.

A sorozatban egyébként a Wednesday-ből is ismert Jenna Ortega is feltűnik, aki az Ellie nevű lányt formálja meg, és jó esély van arra is, hogy karaktere ismét megjelenik az ötödik évadban, ami még ebben az évben látható lesz a Netflix műsorán. 

Sorozatgyilkosos filmek
Sorozatgyilkosos filmek
Fotó:  PA Photo/Netflix 

A folytatásért lapozzon tovább!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!