Így néz ki most Törőcsik Mari velemi otthona

Törőcsik Mari
Vágólapra másolva!
A háromszoros Kossuth-díjas Törőcsik Mari utolsó éveit a velemi otthonában töltötte a szeretett kertje közelében, ami számára a nyugalmat és a békét jelentette. Halála után a házat 2021-ben zarándokhellyé nyilvánították.
Vágólapra másolva!

A 86 évesen meghalt Törőcsik Mari több mint hat évtizeden át volt a magyar filmművészet meghatározó színésznője – a még főiskolásként forgatott Fábri-remekmű Körhintá-tól (1956) Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény (2017) című drámájáig mintegy 180 filmben és tévéjátékban szerepelt, s azon kevés magyar színészek közé tartozik, akinek tehetségét a rangos cannes-i filmfesztiválon is elismerték, ráadásul kétszer is.

A színésznő a velemi otthonában élt, ott ahol többször is hangoztatta, hogy számára ez jelenti a nyugalmat és a békét. Utolsó kívánsága, miszerint még tavasszal szeretne a hatalmas fái között pihenni már nem teljesült. Az otthona 2021 óta zarándokhelyként működik, amit rendszeresen látogatnak az emberek. Mindenki szeretné látni azt a kertet, melyről oly sokat beszélt a művésznő, a teraszt, ahol még egy külső konyhát is kialakíttatott, és ahol hatalmas partikat tartott az aktívabb éveiben. Azonban egyelőre ezeket senki sem láthatja, ugyanis Törőcsik Mari otthonának az ajtaja zárva van a halála óta. Ennek ellenére a rajongói gyakran elhelyeznek egy szál virágot vagy mécsest a kapu előtt, ezzel is tisztelegve a háromszoros Kossuth-, és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő emléke előtt. 

Tavasszal kiderült, hogy a házat eladták, azonban a redőnyök a mai napig le vannak engedve, a szalag a kapun még mindig ott van, így valószínűsíthető, hogy az új tulaj a mai napig nem költözött be. 

A  Bors utánajárt, hogy hogyan néz ki jelenleg Törőcsik Mari velemi otthona, az erről készült képeket pedig itt tudja megtekinteni.

Utcát neveztek el róla

A képviselő-testület megszavazta, hogy egy új építésű házakból álló utca kapta Törőcsik Mari nevét Velemben, ahol a színésznőnek az 1970-es évek óta volt háza, utolsó éveiben a legtöbb idejét ott töltötte. Az ünnepélyes avatást Törőcsik Mari halálának második évfordulóján, tavaly április 16-án tartották meg, a névadás azonban már előtte megtörtént.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről