A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Így néz ki most Zenthe Ferenc sírja, 18 éve halt meg

Fotó: MTV
Vágólapra másolva!
Ma van a legendás színész halálának évfordulója.
Vágólapra másolva!

Zenthe Ferenc neve hallatán sokaknak egyből a Tenkes kapitánya vagy Taki bácsi a Szomszédokból ugrik be. A színészlegenda Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- díjas, Nemzet színésze címmel kitüntetett, érdemes és kiváló művész volt. 2006-ban, hosszas betegeskedés után halt meg, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Halála megrázta az országot, hiszen játékával és barátságos, szerény személyiségével mindenki szívébe belopta magát. Zenthe Ferenc egészen 84 éves koráig aktívan dolgozott, amikor agydaganatot diagnosztizáltak nála. 

A színész emlékhelye kitűnő állapotban van és rendszeresen gondozzák. Feltehetően fia – aki rajongásig szerette édesapját– és unokái a mai napig kijárnak megemlékezni szerettükről. A sírnál két régebbi mécses és egy kis kosárnyi virág áll. Bár a szeretet nem múlt el mindenki Taki bácsija iránt, a rajongók bizonyára már nem látogatják rendszeresen az emlékhelyet - írja a síremlékről fotót közlő Bors.

Zenthe Ferenc 2006. július 30-án hal meg. A gyászszertartást a Farkasréti temetőben rendezték meg.

Ahogy arról korábban az Origo is írt, szülőfalujában, Salgóbányán 2007-ben emlékparkot alapítottak tiszteletére. 2008-ban a salgóbányai erdészház parkjában felavatták első mellszobrát, Molnár Péter szobrászművész alkotását. 2012. március 25-én, a Nemzeti Színház megnyitásának 10. évfordulóján adták át a nemzet színészeit, köztük Zenthe Ferencet ábrázoló falképet, graffitit a Rákóczi híd pesti hídfőfőjénél. Abban az évben nyílik meg Salgótarjánban a Zenthe Ferenc Színház, az utolsó olyan megyében, amelyben addig nem működött teátrum.

2020-ban a színművész születésének 100. évfordulóján a Magyar Posta Zrt. emlékbélyeget bocsátott ki Zenthe Ferenc emlékére, Salgótarjánban pedig emlékévet rendeztek a tiszteletére.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!