A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Flipper Öcsi megdöbbentő titkai nyilvánosságra kerültek

Vágólapra másolva!
Bár lassan 16 éve nem él, generációkban hagyott kitörölhetetlen emlékeket. Flipper Öcsi a Hungária és a Dolly Roll szívtipró énekeséről most sok titok kiderült.
Vágólapra másolva!

Jeszenszky Béla Tibort, akit később Flipper Öcsi néven ismert meg a világ, már fiatal korában is leginkább a rock&roll iránti szenvedély hajtott. Középiskolásként már „elég jól” gitározott, és ezt a fejlődő tehetségét szívesen mutatta meg barátainak, főként az óraközi szünetekben. De hol volt erre a legalkalmasabb hely? Természetesen a fiú WC-ben, amit a fiatal jampik gyorsan átalakítottak saját céljaikra – részben a zugcigizés, részben a zenei bemutatók miatt. Erről az anekdotáról A Flipper Öcsi: Tedd a szívedre a kezed nevű Facebook-oldalon mesélt az egyik könyv szerzője.

Flipper Öcsi népszerű zenész volt a 80-as, 90-es években 

Zugdohányzóból lett Flipper Öcsi első „koncertterme”

"Az építőtáborok mellett a tanévet is gyümölcsszedéssel kezdtük; a mi iskolánk Kunfehértóra járt, ott próbáltunk magunkba szívni valamit a szocialista munkaerkölcsből. Leginkább almát szedtünk, a bio almalé készítését már akkor tökélyre fejlesztettük, amikor ez a fogalom még meg sem született! 

A dolog a történet szempontjából annyiban releváns, hogy itt, ebben a táborban szoktunk rá a dohányzásra, a harmadik évfolyam elején, 1978 szeptemberében.

Az iskolában akkoriban csak a tanárok dohányozhattak (némelyik még órán is), de a diákoknak az iskola x méteres körzetében tilos volt Jean Nicot találmányának élvezete. Szokás szerint ez minket nem nagyon tartott vissza, eleinte próbáltunk a kertben olyan zugot találni, ahová nem lehetett a tanári szobából odalátni, de késő ősszel / télen beszorultunk az épületbe, ilyenkor a kézenfekvő megoldásnak a fiú WC kínálkozott. Eleinte csak beszaladtunk, félig szívtuk a blázt, a csikket a WC-fülke ajtaja fölé rejtettük (a következő szünetre), és szorongva osontunk kifelé a folyosóra, hogy mikor buktatnak le minket" - áll a szövegben.

"De aztán ez elmúlt, nagy legények lettünk, és végzős korunkban rendeletileg megtiltottuk a helyiség rendeltetésszerű használatát, elneveztük clubnak (ezt a hátsó falra felmázolt CLUB felirattal nyomatékosítottuk) és mivel éppen cserélték a tantermekben a padokat, egy ilyen kiszuperált példányt is bevittünk a nagyobb kényelem végett” – olvasható a bejegyzés első felében, majd a szerző rátért az első koncertek, különleges, „fajanszgőzös” hangulatára.

Később, Bochkor Gábor is a Klub tagja lett

„Mikor Jeszy már tűrhetően gitározott, a hangszert is itt tárolta az órák alatt - pont befért a pad lapja alá - és a szünetekben egész rendes kis koncerteket adott. 

Eleinte a club hátsó traktusában, a padon ülve játszott rock&roll számokat a repertoárjából, de ezt később a lányok nehezményezték, mondván, hogy akkor ők csak a lány WC hátuljában hallják a műsort, jöjjünk előbbre, mert akkor a folyosón is élvezhető lesz az előadás. 

Engedtünk a közóhajnak, a padot előre húztuk amennyire csak lehetett. Igaz, hogy így a piszoárokhoz nem lehetett odaállni, de mint mondtam, ilyen jellegű dolgainkat már régen az egy emelettel lejjebb levő fiú WC-ben intéztük, tehát ez nem osztott, nem szorzott. A clubba egyébként sok későbbi ismert ember is járt, az egyik prominens tag ma az egyik népszerű – ha nem a legnépszerűbb – reggeli rádiós műsor vezetője és névadója. Lehet találgatni, ki az?” – utalt az író, feltehetően Bochkor Gáborra, aki két évvel később kezdte koptatni a patinás tanintézmény padjait a Bors szerint.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!