Félelmetes női zaklatók, akik a legkegyetlenebb módszereket alkalmazták

Fatal Attraction, Glenn Close, GlennClose
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Nem csak a férfiak tudnak kegyetlen ragadozók lenni. Itt van a filmtörténet 5 legnagyobb női "me too" predátora.
Vágólapra másolva!

Amióta világ a világ, a férfi és nő közötti hierarchikus viszony – legyen családi, társadalmi vagy munkahelyi – mindig magában hordozta a hatalommal való visszaélés lehetőséget, ami akár szexualis visszaélésbe vagy zaklatásba is torkollhat. A közvélemény egyértelműen a férfiakkal köti össze a jelenséget, de bizony a me too mozgalom jelentése megengedi , hogy a "gyengébbik nem" tagjai is igazi predátorok legyenek akár a vásznon, akár a való életben.

Legjobb me too filmek, sorozatok, amelyekben női zaklatók vannak

me too,Fatal Attraction, Glenn Close, GlennClose
Glenn Close brutálisat alakított a me too korszak előtt is zaklatóként
Fotó:  AFP / AFP

Glenn Close – Végzetes vonzerő 

Tény, hogy a nyolcvanas évek erotikus klasszikusát manapság néhány feminista szervezet, ha tehetné, máglyán égetné el, ugyanis a kezdeti – amúgy erős alapötletből – a végére ZS-kategóriás főgonoszt csináltak a filmtörténet egyik legkomplexebb női zaklatójából. Glenn Close figurája egy forró hétvégét tölt együtt a családos Michael Dougles-szel, ahol a nő lakásának legtöbb pontján egymásnak esnek. Felfoghatnánk a „szegény lestrapált házas férfi egyszeri kalandjának az esetet”, de mi van, ha az amúgy kissé labilasabb lelkű partner nem így gondolja?! Érdekes, mert az alapszituáció maga izgalmas: ha kilépsz a házasságodból, akkor vállald a tetteidért a felelősséget – ez a film első felének az üzenete. Close figurája, Alex azonban a történet előrehaladtával mindent bevet, hogy megszerezze majd tönkre tegye Dougles karakterének az életét, legyen szó éjszakai telefonhívásokról, váratlan felbukkanásokról a férfi munkahelyén, és akkor még nem beszéltünk a gyerekrablásról és a nyuszifőzésről… De ennél többet vétek lenne spoilerezni. Close Oscar-jelölést kapott a fülledt erotikus thrillerért.

Les liaisons dangereuses, dangerous liaisons, Glenn Close, GlennClose, me too
Kosztümös dámaként is egy igazi me too predator volt Close
Fotó: AFP

Glenn Close – Veszedelmes viszonyok 

Megint a szabálytalan arcú színésznő, aki a 18. századi francia arisztokrácia kellemes rekamés dámájának álarca mögé bújva nagyobb predátor, mint bármelyik pasi a korában, vagy maga Harvey Weinsten. Mademe de Merteuil figurája látszólag egy kellemes, értelmiségi és kissé unatkozó arisztokrata, aki szeret játszani. Játszani a szívvel, fiatal lányok lelkével és testével, amiben hű társa Valmont vikomt, aki igazi francia Casanovaként bárki ágyába bejut. Persze a dámánkat se kell félteni, miközben titkon szerelmes Valmont-ba, akit sose kaphat meg, szívesen akaszt le magának akár fia korabeli szeretőket is, kihasználva csáberejét, hatalmát és rangját. Sokak szerint Close élete alakítását nyújtja ebben a filmben, az Oscar-jelölés itt is adott volt, a díj sajnos nem.

me too, Kathy Bates And James Caan In 'Misery', Kathy Bates, Misery,
Bates nem csak me too-zott, elővette a kalapácsot is
Fotó: Archive Photos / Getty Images

Kathy Bates – Tortúra 

Vannak nők, akik szexualitás helyett fizikailag és lelkileg szeretnének kapcsolódni a kiszemelt álomférfijukhoz. Ilyen típus Stephen King pszichopata nővérkéje, Annie is, aki bizony kedvenc regényírója és szerelmi története miatt bármire képes. A közkedvelt regényíró, Paul Sheldon (a néhai James Caan alakításában) súlyos autóbalesetet szenved egy havas hegyi úton, ahol egy ápolónő talál rá, aki a hatalmas hóvihar miatt a közeli otthonába viszi magával, ahol igyekszik ellátni a sebeit. Mint kiderül, a magának való Annie, Paul történeteinek rajongója, aki hálája jeléül megengedi a jótevőjének, hogy elolvassa a szerelmes regényének legújabb és egyben utolsó darabját, ugyanis Paul ezzel a könyvvel zárná le a regényfolyamot. Annie azonban ennek nem igazán örül, ezért egyre kevésbé igyekszik, az amúgy számára vonzó, törött lábú férfit elengedni a lakásból, és ezért – és persze a kedvenc regénye számára is szimpatikus folytatásáért – akár még egy kalapácsot is képes bevetni. A pszichothriller igazi kasszasiker volt, a Kathy Bates Oscar-díjat kapott az alakításáért. A filmből készült darabot évek óta nagy sikerrel játsszák a Karinthy Színházban Balázs Andi és Árpa Attila főszereplésével.

Me too, 
Harcelement, Disclosure, Demi Moore, DemiMoore
Me too: préda vagy predátor Demi a Zaklatásban?
Fotó: WARNER BROS PICTURES /  AFP

Demi Moore – Zaklatás  

Megint Michael Dougles botlik el egy rossz nőben (és akkor itt akár még az Elemi ösztönt is bevehetnénk, bár Sharon Stone figurája inkább pszichopata, mint lelki szükségleteit kielégítő szerelemes nő) akit itt Demi Moore alakít. A frissen főnöknek kinevezett Meredith volt szeretőjével, Tommal szeretné folytatni a viszonyát, és ezért képes mindent bevetni, többek között vezetői hatalmát is. A férfi azonban nem áll kötélnek, ezért csakhamar fordul a kocka, és az igazgatónő állítja, a férfi rendszeresen zaklatta őt szexuálisan. A krimi királya, Michael Chrichton mintha évtizedekkel megelőzte volna a korát, sőt, húzott egy merészet, és a zaklató szerepébe egy nőt helyezett. A történet számos meglepő fordulatot rejteget, senki se annyira fekete-fehér a történetben, mint elsőre látszik. Az 1994-es film mérsékelt sikert aratott, talán ha manapság forgatták volna le, hatalmas klasszikus is készülhetett volna belőle.

me too, SAG-AFTRA Foundation Conversations Presents Netflix's "Baby Reindeer", Jessica Gunning, JessicaGunning, Baby reindeer
Sokkolta a közönséget a me too sorozatok alapművének számító Szarvasbébiben a színésznő
Fotó: Araya Doheny / Getty Images

Jessica Gunning – Szarvasbébi 

Az idei év legkiakasztóbb sorozata volt a Netflixen a Szarvasbébi. A téma érzékenysége miatt igen merész húzás volt egy igazi női "stalkert" egy sorozat középpontjába rakni. Szegény Marthara, ha ez ember ránéz, ő is meghívná egy italra és beszélgetne vele. Na nem azért, mert vonzó lenne, vagy ki szeretné használni, hanem mert annyira szeretetéhes a negyvenes ügyvédnő. Ebbe a csapdába fut bele a pincér-komikus Donny, aki csak egy kólát adott a furcsa nőnek, aki gyakorlatilag beköltözik a munkahelyére, e-mailekkel bombázza, a háza előtti buszmegállóban ül naphosszat, sőt, Donny családját, barátait és új kapcsolatát is zaklatni kezdi. A sorozat alkotója, főszereplője Richard Gadd saját „élményeit” dolgozta fel a sorozatban, ugyanis Martha karakterét egy valódi ügyvédnő inspirálta. Az igazi Martha jelenleg is perben áll Gadd-del és a Netflixszel, ugyanis szerinte számos valótlanságot állít róla az év egyik legnagyobb és legsokkolóbb sorozata.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!