Gyilkos sorok 40: Négy évtizede kezdett nyomozni Jessica Fletcher

Vágólapra másolva!
1984 szeptember 30-án indult útjára a legendás krimisorozat. A Gyilkos sorok nem csak a legnépszerűbb tévésorozat volt a maga korában, de a legjobban fizetett színésznővé tette hatvan felett Angela Lansbury-t.
Vágólapra másolva!

40 éve kezdett nyomozni a Cabor Cove-i özvegy írónő, aki előtt nincsenek titkok. Jessica Fletcher a Gyilkos sorok című sorozat főhőse kicsit sokat beszél, kotnyeles, tudálékos vidéki özvegy nő, aki annyira elegáns, mint egy angol arisztokrata. Naná hogy a néhai Angela Lansbury zseniális alakításának köszönhető, meg a fordulatos bűntényeknek, amivel 264 részen keresztül szórakoztatták a közönséget. A sorozat több évada jelenleg a Skyshowtime-on látható. 

Gyilkos sorok, film, murder she wrote, Angela Lansbury, AngelaLansbury
Jessica Fletcher tette híressé Angela Lansbury-t a Gyilkos sorokkal Fotó: Getty Images

Gyilkos sorok: Komikának akarták adni eredetileg a szerepet

Az 1984-ben startolt el a sorozat, ami új lendületet adott Angela Lansbury-nek. Az akkor 59 éves színésznő a negyvenes években rögtön két Oscar-jelöléssel és két Golden Globe-díjjal ismerték el az akkor alig 20 éves színésznőt. Karakteres arca miatt a törékeny hősnők helyett sokkal inkább a karakteres mellékszerepeket adták neki. Az ötvenes évektől kezdve egy rosszabb szerepeket kapott, majd egyre inkább a színpad felé fordult. A Broadway évtizedekig sikerrel játszott vígjátékokat és muscialeket de filmen kevés lehetősége volt. Ez a Ms. Marple (akit az 1980-as Kristálytükör meghasadt című filmen játszotta a szerepet Elizabeth Taylor mellett) parafrázis azonban felkeltette az érdeklődését a 2022-ben elhunyt legendának, ám eredetileg egy komikának akarták adni a szerepet. Doris Day énekes-színésznő az ötvenes-hatvanas romantikus komédiáinak sztárja volt, de a nyolcvanas években már nem forgatott egy ideje. Nem akart visszatérni, így került  a szerepre Lansburyhez, aki örömmel vetette bele magát a munkába. 

Gyilkos sorok, film, murder she wrote, Angela Lansbury, AngelaLansbury
A minden lében kanál Jessica mindig megtalálta a tettest Fotó: Northfoto

Ma is irigylésre méltó gázsit kapott a színésznő

A sorozat azonnal hatalmas siker lett, a kotnyeles nyomozónő, akinek mindenhol van egy barátja, és mindig csak egy dolog nem fért a fejébe, ami végül mindig eljuttatta a tetteshez. Lansbury-t a léteztő összes tévés díjat elnyerte az alakításával, egyet kivéve. Tizenkétszer jelölték Emmyre, de azt egyszer sem kapta meg. A Golden Globe-on viszont négyszer is megkapta a legjobb drámai színésznő díját. Lansbury életében nem volt ennyire a csúcson, vezető producere lett a shownak, és a nyolcvanas évek végén már részenként 300.000 dollárt kapott, ami ma is tisztes summa, és igen kevés színész kap ekkora gázsit a sorozatok világában. Lansbury végül 12 évad után, 1996-ban forgatta le az utolsó, 264. epizódot.

Gyilkos sorok, film, murder she wrote, Angela Lansbury, AngelaLansbury
Multimilliomos lett Angela Lansbury a sorozat által Fotó: Northfoto

Érdekességek a Gyilkos sorokról

  • Cabot Cove díszlete a Universal stúdió tengerpartja és a hozzátartozó tartály, ahol Steven Spielberg az 1975-ös Cápa című filmet forgatta. 
  • Lansbury előszeretettel hívta vendégszerepelni Hollywood aranykorának sztárjait a sorozatba, azért hogy egy új generáció is megismerhesse őket. A teljesség igénye nélkül szerepelt nála a Psycho sztárja, Vera Miles, a Fekete lagúna szörnye című B-horror hősnője Julie Adams, a negyvenes évek szőke szépsége June Allyson, vagy a Babuci című film idén 93 éves sztárja, Carroll Baker.
  • Számos ma szupersztár is feltűnt a Gyilkos sorokban pályakezdőként például George Clooney, Courtney Cox vagy Neil Patrick Harris. 
  • 48 epizódcímben szerepel a gyilkosság szó
  • Peter S. Fischer producerrel nem jött ki a színésznő, aki az ötödik évad után ki akart szállni, dacára a csillagászati gázsinak. Ekkor sikerült kiharcolnia magának a produceri kreditet és még színesebbre, érdekesebbre írattattnia a karakterét. 
  • Több részben is játszott a színésznő legendás barátja, Jerry Orbach, akivel 1990-ben együtt szinkronizálták a Szépség és Szörny című rajzfilmet. Orbach Lángúr hangját adta, míg Lansbury Kannamamaként szerepelt és énekelte el a címadó dalt is. 
  • A színésznőt minden részben az idén 97 éves Kassai Ilona szinkronizálta. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!