Gyűrűk Ura-sorozat: mi lett az egymilliárd dollárból?

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi
A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi
Fotó: Amazon
Vágólapra másolva!
Elindult a fantasy második évadja. A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi folytatása vegyes kritikákat kapott, noha van látvány és akció, sokan fanyalognak.
Vágólapra másolva!

Augusztus 29-én elindult a A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi második évadja, egyből három résszel, de egyelőre nem elégedett vele sem a kritika, sem a nézők. Az IMDb-n az egész sorozat 6,9 ponton áll: a második évad első része még viszonylag tetszett az Amazon előfizetőinek (7,3 pont), de a harmadikkal már elégedetlenek a nézők (6,3 pont). A Rotten Tomatoes oldalán a kritikusok még nem tartották annyira gyengének, mint a nézők, előbbieknél 83 százalékon áll a mások évad, utóbbiaknál csak 59 százalékon, ami elég keserves. 

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi
A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi
Fotó: Amazon 

"Az Amazon Prime Videón látott Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi második évadja elköveti azt a hibát, hogy feltételezi, hogy érdekel minket, anélkül, hogy bármit is tennénk annak érdekében, hogy izgalmas legyen. A milliárdokért, amelyeket Jeff Bezos (az Amazon.com alapítója) hajlandó volt a projektbe dobni, hogy a Gyűrűk Ura szellemi tulajdonát az Amazon tulajdonába juttassa, kevés erőfeszítést tettek arra, hogy a nézők számára érdekfeszítő drámai történetet alkossanak" - olvasható a kritikákban. Egy cikkben a Sárkányok házával hasonlítják össze (hiszen az is egy világszerte ismert franchise része, történetesen a Trónok harcáé), és megjegyzik, hogy az eredmény épp annyira fájdalmas a Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi esetében is, mindegy, hogy Westerosra vagy Középföldére tér vissza a néző. 

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi
A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi
Fotó: Amazon 

De milyen milliárdokról van szó? A megnövekedett gyártási költségek, a neves filmrendezők és színészek megjelenése, valamint a jól ismert filmes franchise-ok televíziós adaptációi egy olyan korszakot indítottak el, amikor a minőségi televíziós produkciók utolérik a filmeket (látványban, történetben, színészeket tekintve). Nem csoda, ha egyre több pénzt fektetnek televíziós szériák készítésébe, amelyek közül a legdrágább sorozatok ​​epizódonként akár több mint 10 millió dollárba is kerülhetnek. Több forrás szerint az Amazon összesen egymilliárd dollárt (354 milliárd forintot!) költ az öt évadra, tehát az a minimum, hogy vizuálisan kielégítő produkciónak kell születnie. De történet is kell hozzá, és nem biztos, hogy minden Gyűrűk ura-rajongó elégedett a sorozattal.

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi
Fotó: Amazon 

A Gyűrűk Ura-sorozat még lehet sikeres 

A hatalmas gyártási költségvetés persze önmagában nem garantálja, hogy remekmű születik. Ezek a pazar produkciók a leginkább egy nagy tétekkel játszott szerencsejátékhoz hasonlíthatók, amelyeknél a különleges vizuális élmény mellett a nyeremény, illetve a nyereség is elvárás. A streamingkorszakban a siker a megfelelő promóción, az előfizetői hűségen és a kritikusok általi elismerésen múlik – ezek a tényezők alapozzák meg a filmsorozat kulturális hatását és biztosítják az örökségét. Innen pedig megtudhatja, mennyibe került egy epizód A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűiből.

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi
Fotó: Amazon 

Szép, de nem szerethető?

„Amire nem tudok visszaemlékezni, azok a karakterek, akiket különösebben szerettem volna, vagy azok az érzelmek, amelyeket Középföldén járva éreztem. Ez a jellemző erre az Amazon drámai sorozatra, a több mint egymilliárd dolláros, sokat emlegetett Gyűrűk Ura előzményére” – írta a Variety kritikusa.

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi
Fotó: Amazon 

„Két évvel ezelőtt az első évadot kezdetben udvarias dicsérettel fogadták a kritikusok, akik joggal dicsérték a sorozat vizuális világépítését, miközben megjegyezték, hogy a tényleges történet minősége még nem érte el a kívánt szintet” – jegyezte meg. A Hollywood Reporter szerint a nyolc epizódból álló sorozatot elkezdő amerikai nézőknek mindössze 37 százaléka nézte végig. Ez egyáltalán nem ideális egy átlagos sorozatnál, de a streamingszolgáltatás történetének legdrágább produkciójánál egyenesen szomorú. Ennek ellenére még bármi lehet a folytatásban - de a start közel sem volt olyan, mint amit vártak.

A cikk folytatódik, lapozzon!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!