TikTok-szekta, éveken át menekülő sorozatgyilkos, és egy kitalált betörő

Vágólapra másolva!
Régóta létezik az úgynevezett „true crime” műfaj, mely megtörtént eseteket dolgoz fel. Ezekkel nem lehet nagyon melléfogni, ugyanis nagyon népszerűek a valódi bűnügyek a nézők körében, legyen szó drámasorozatkénti feldolgozásról, akár dokumentum formátumról. Most a legsikeresebb dokumentumsorozatokat mutatjuk be, melyek az elmúlt időben még nagyobb népszerűségnek örvendenek, a népszerű streamingszolgáltatók pedig egyre többet gyártanak belőlük, hiszen ezek garantáltan jó nézettséget hoznak számukra.
Vágólapra másolva!

A népszerű streaming szolgáltatók sorozatszámra gyártják a „true crime” sztorikat az előfizetőknek, ezek mindig szépen teljesítenek a nézettségi adatokat elnézve. Van, amikor népszerű színészekkel, valódi drámát forgatnak, így mesélnek el hátborzongató és bizarr történeteket, melyek valós eseményeken alapszanak. Azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a dokumentumsorozatok is, melyekben általában olyan civileket szólaltatnak meg, akik valamilyen módon érintettek voltak a valódi bűnügyek tekintetében, legyen szó a gyilkossági ügyekben nyomozó rendőrtisztekről, családtagokról, akár szomszédokról. Úgy tűnik, egyelőre a Netflix az úttörő a műfajban, de egyre többen próbálkoznak hasonló sikereket elérni, mint a Hulu vagy a Max szolgáltatók.

Mindhunter, valódi bűnügyek
Jelenet az egyik legsikeresebb "true crime" , azaz valódi bűnügyeket feldolgozó drámából, a Mindhunterből
Fotó: Netflix

A „true crime” sztorik általában valamilyen gyilkossági ügyet, vagy megoldatlan eltűnési rejtélyeket dolgoznak fel. Minden idők egyik legnagyobb rejtélye volt a kis Madeleine McCann eltűnésének ügye, akit a mai napig keres a rendőrség, és mi is írtunk róla bővebben. A megoldatlan rejtélyekről egy külön dokumentumsorozat is készült Unsolved Mysteries, azaz Megoldatlan rejtélyek címmel, melynek segítségével egy rég eltűnt kislány elrablásának ügyét sikerült megoldani, ugyanis az egyik néző felismerte az elkövetőt, aki a kis Kayla Unbehaun édesanyja volt, és jogtalanul vitte magával a gyereket, az édesapja tudta nélkül, évekig bujkáltak a hatóságok és az ismerősök elől. Így még az sem kizárt, hogy némelyik szórakoztató alkotás végül segítséget nyújthat egy-egy ügy felderítésében.

Madeleine McCann, gyilkosság, gyerekrablás, nemi erőszak
A kislányt egy erőszaktevő, a 47 éves Christian Brueckner rabolhatta el
Fotó: X


A jelenlegi kínálatból az alábbi valódi bűnügyeket feldolgozó dokumentumfilmek a legnézettebbek, vannak köztük olyanok is, melyek már évek óta fenntartják a nézők érdeklődését.

 

Valódi bűnügyek: A Tinder-csaló (The Tinder Swindler)

A 2022-es dokumentumfilm hatalmas sikert aratott, mely kategóriájában addig egyedülálló volt. Titka abban rejlik, mint az összes többi „true crime” sztorinak, hogy sokszor az ember legvadabb fantáziáját is felülmúlja, valamint azt az érzést kelti, hogy bármikor bárkivel megtörténhet, hiszen valós eseményeket mutat be. A Tinder az egyik legnépszerűbb társkereső applikáció a mai napig, a film pedig elvette a felhasználók biztonságérzetét, hiszen ki akarna szerelembe esni egy hazug bűnözővel, aki csak átveri? A Tinder-csaló története Simon Levievet mutatja be (valódi nevén: Shimon Hayut), aki valódi luxuséletet élt, dárga dizájner ruhákat viselt és magánrepülőgépekkel repült. Néhány nő számára abszolút jó fogásnak ígérkezett a gazdag férfi, azonban nem tudták, hogy Leviev pazar életmódját a nők Tinderen keresztül történő becsapásából finanszírozta.

Simon Leviev A Tinder-csaló
Simon Leviev, a Tinder-csaló
Fotó: ShimonHayut_TinderSwindler_AGCStudios


Éjszakai vadász: Hajsza egy sorozatgyilkos után (Night Stalker) 

A 2021-es nagyikserű dokumentumsorozat a ’80-as évek egyik legrejtélyesebb sorozatgyilkosa utáni hajtóvadászatot mutatja be, viszont az elkövető, Richard Ramirez személye háttérbe szorul a túlélők és az őt üldöző nyomozók karaktereihez képest. Ramirez Los Angelesben vadászott, kínozta és gyilkolta áldozatait, és egy hosszú éven át menekült az elfogás elől. Legalább 14 embert gyilkolt meg kegyetlen módon ezidő alatt, majd 1985-ben elfogták. 

Végül a fent említett 14 gyilkosságért és még 5 ember ellen elkövettet gyilkossági kísérletért elítélték. 

Ramireznél gyerekkorában epilepsziát diagnosztizáltak, ezt követően drogfüggő lett, és erős érdeklődést mutatott a sátánizmus iránt is, ezt a bűntettei helyszínén található nyomok is megerősítették. A férfi legalább 30 erőszakos bűncselekményt követett el, amit rá lehetett bizonyítani, amelyek gyakran nemi erőszakot és kínzást jelentettek, főként 1985 tavaszán és nyarán követte el ezeket, a letartóztatásának évében. 1989-es tárgyalása végén halálra ítélték, majd hátralévő napjait a kaliforniai San Quentin börtönben töltötte, mielőtt 2013 júniusában, 53 éves korában rákban meghalt.

Richard Ramirez
Richard Ramirez kegyetlen sorozatgyilkos volt, akit a sátánizmus vezérlet, életfogytilgant kapott
Fotó: Murderpedia
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!