Mocskos kis levelek: Egy tucat új káromkodást tanultunk ebből az átkozottul jó angol vígjátékból

Vágólapra másolva!
Olivia Colman és Jeesie Buckley legalább egy tucat új káromkodást tanít nekünk a MAX-on. A Mocskos kis levelek igazi keserédes vígjáték, angol módra.
Vágólapra másolva!

Igazi feel-good movie került fel a MAX kínálatába a múlt héten. A Mocskos kis levelek (eredeti címe: Wicked Little Letters) már év elején meghódította az USA-t és Angliát, ám valamiért a magyar mozikba nem jutott el ez a keserédes, valós történet alapján készült angol vígjáték. Az Oscar-díjas Olivia Colman és az Oscar-jelölt Jessie Buckley maximális fordulatszámon pörög ebben a 20. század elejei pletykavígjátékban, ahol a könnyek mellett az igazi "girlpower" is fontos szerepet kap, legyen szó fiatal csendőrnőről vagy a helyi 90 éves mocskos szájú özvegyről. 

Mocskos kis levelek
Olivia Colman zseniális a Mocskos kis levelekben (Fotó: YouTube)

Mocskos kis levelek: Mocskosul szórakoztató 100 perc 

Meglepő módon tényleg igaz történet alapján készült az 1920-1921 között játszódó fekete komédia, ami a "pletykák szerint a valóságon alapszik", ahogy már a film elején ígérik az alkotók. Valahol Angliában, egy Littlehampton nevű helyen egy ismertlen, gúnyos, trágár levelekkel zaklat egy tisztes, katolikus vénlányt, Edithet aki apjával és anyjával él együtt, mivel náluk az a szokás, hogy a testvérek közül egy lánynak muszáj a szüleivel maradnia. Edith és családja világa akkor fordul 180 fokot, amikor beköltözik a szomszédba a szabadszájú, ateista, ír özvegy Rose, lányával és az élettársával. A bigott közösség azonnal kínézi Rose-t, aki sört iszik és szerdánként káromkodik, nem beszélve arról, hogy lánya keddenként olykor még gitározik is. Mindenfajta bizonyíték nélkül mindenki arra gyanakszik, hogy Rose küldi a mocskos leveleket, dacára annak, hogy trágárabb, mint egy komplett matrózbrigád együttvéve, vagyis minek írná le, ha ki is mondhatja?

Mocskos kis levelek
A helyi erők mindent kinyomoznak (Fotó: YouTube)

Igen, ez a Mocskos kis levelek legfontosabb kérdése, hogy bár Rose stílusa mai szemmel is igen alpári lenne, de miért írná le, ha szimplán a világba kiáltja bárkiről, hogy egy "dagadt tehén, akinek egy kiadós...." szóval arra lenne szüksége. A levelek azonban szaporodnak, és már nem csak Edith, hanem a kis falu többszáz lakója kapja ezeket az üzeneteket. Innentől egy filmen belül két, a maguk módján izgalmas történetet láthatunk: a helyi csendőrnő szeretne segíteni Rose-nak, aki szerinte ártatlan, de mivel nő, ezért a kollégái meg se hallják, amit mond. A tét nem kicsi, ha elítélik Rose-t, elveszítheti a gyermekét. A másik oldalról a bigott katolikus Edith-et és annak, elnyomó apját és beteges édesanyját ismerhetjük meg, ami egyszerre okoz torokszorítóan vicces és drámai perceket is. Edith maga a teljes ellentmondás: látszólag élvezi az életét, kifelé vetít, de belül fortyog mint egy vulkán és lelke mélyén szeretne egy picit Rose lenni. Itt fontos kiemelni, hogy ez a film nem működne, ha Edith-et nem egy Olivia Colman szintű színésznő játszaná. Az 50 éves sztár ugyanis képes arra a bravúrra, hogy a "hirtelen celebritássá váló" konzervatív nőből egyszerre hozza ki a gonosz dögöt, az ártatlan kislányt és a szerelemre és barátságra ácsingózó fruskát. Ebben méltó partnere Jessie Buckley, akitől nyerítve tanuljuk 100 percen keresztül a új szitokszavakat és az anyai intelmeket. Érdekes, hogy a két színésznő az Elveszett lány című Oscar-jelölt Netflix filmben ugyanazt a karaktert alakította más-más életszakaszban, de itt látszólag ég és föld a két nő, látszólag!

Mocskos kis levelek
Vajon tényleg Rose írta a trágár leveleket? (Fotó: YouTube)

Girlpower 1920

Persze mit sem érne ez a film a színes és szerethető mellékszereplők nélkül, közülük is kiemelkedik Timothy Spell, Edith erőszakos és zsarnok apja szerepében, valamint a helyi keménymag, azaz a nőegyesület tagjai, akiket a csendőrnőt alakító Anjana Vasan mellett, többek között Joanna Scanlan és a 90 éves Dáma Eileen Atkins alakítanak zseniálisan. Ők a helyi "bioriasztók", akik kotnyelesek, mindent tudnak, vagy tudni vélnek, és pont ettől zseniálisak. Fontos elhelyezni korban a filmet, hiszen a I. világháború után, a Szüfrazsett mozgalmak idején, amikor az angol nők a szavazati jogukért küzdöttek, akkor bizony egy Rose-féle kívülálló nagyon szúrta a férfiak szemét, míg a tisztaság és állhatatosság mintaképének számító Edith a követendő példa a konzervatív férfiak számára, hiszen nincs is annál jobb, mikor a helyi kártyakör "vénlány" vezetője osztja az észt a többi asszonynak. 

Mocskos kis levelek
Ezek a zsarul nincsenek a helyzet magaslatán, még a tyúkoknak is több esze van (Fotó: YouTube)

Érdemes megnézni a Mocskos kis leveleket?

Feltétlenül, ugyanis a 2024-es év nagy meglepetése ez az angol feketekomédia, ahol egy ponton túl már nem az lesz az érdekes, ki is írja a leveleket, hanem sokkal inkább az, miért teszi és hogyan jut el oda. Persze kell a szórakozás és néhány ostoba pasi, amíg megkapjuk a tanulságát ennek a valós mesének, de addig pokolian jól szórakozunk ezen a mocskosúl vicces filmen. 

10/9

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!