Beverly Hills-i zsaru: harminc év után itt a folytatás

Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley
Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley
Fotó: Netflix
Vágólapra másolva!
Már a premier hetében több mint 40 millióan látták a Netflixen Eddie Murphy új filmjét, amelynek eredetije pont 40 éve jelent meg. Természetesen a Beverly Hills-i zsaru negyedik részéről van szó, amelyben a címbeli nyomozó, Axel Foley már pocakosan, némileg megöregedve járja Los Angeles utcáit, hogy újabb bűnügyet göngyölítsen fel.
Vágólapra másolva!

Negyven évvel az első rész, harminc évvel a legutóbbi folytatás után jött ki a Netflixen a Beverly Hills-i zsaru 4., magyar címén a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley, amelyben Eddie Murphy 63 évesen is megismétli egykori szerepét.

Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley
Beverly Hills-i zsaru 4.: Eddie Murphy a plakáton
Fotó: Netflix / Netflix

Folytatódik a 80-as évek kultikus akcióvígjátéka, a Beverly Hills-i zsaru

A legújabb filmben a nagydumás detroiti zsaru eredetileg azért érkezik Beverly Hillsbe, hogy megtalálja eltűnt barátját, a nézők által szintén jól ismert Billy Rosewoodot (Judge Reinhold) – miközben Los Angelesben élő lányával (Taylour Paige) is megpróbálja rendezni a kapcsolatát. 

A helyzetet bonyolítja, hogy a lány már annyira elhidegült az apjától, hogy Jane Foley-ról Jane Saundersre változtatta a nevét, ráadásul védőügyvédként dolgozik – vagyis általában pont azokat védi, akikre az apja vadászik.

Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley
Axel Foley és a lánya (Eddie Murphy és Taylour Paige)
Fotó: Netflix / Netflix

Ennek ellenére együtt – sőt a lány exével, Bobby Abbott nyomozóval (Joseph Gordon-Levitt) kiegészülve – próbálják megtalálni Rosewoodot, aki valószínűleg Jane egyik ügyében is perdöntő bizonyítékra bukkant.

Axel Foley újra tör és zúz: megjelent a Beverly Hills-i zsaru 4.

A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley hamar az élre került a Netflix toplistáján, a vegyes kritikák ellenére már a megjelenés hetében több mint 40 millióan voltak kíváncsiak rá, összesen több mint 80 millió órát áldoztak rá a nézők – amivel az akcióvígjáték magabiztosan előzte meg Nicole Kidman és Zac Efron romantikus komédiáját, a Családi affért is.

Az akciókban, lövöldözésekben és autós üldözésekben persze most sincs hiány, a produkció azonban valószínűleg inkább a nosztalgiafaktornak köszönheti a sikerét. Axel Foley-val egy ismerős figurát kapnak a nézők, aki ugyanabban az amerikaifocis kabátban, ugyanazzal a széles mosollyal robban be Beverly Hills utcáira, miközben szól a jól ismert zene – amelyet Eddie Murphy jó eséllyel már a temetésén sem fog megúszni, ha ugyan lesz neki.

Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley
Taggart (John Ashton), Foley (Eddie Murphy) és Rosewood (Judge Reinhold): újra együtt a csapat
Fotó: Netflix / Netflix

Igaz, Axel Foley már eresztett egy kis pocakot, és jellegzetes nevetését sem hallhatjuk újra, Eddie Murphy arcra közben alig öregedett – ellentétben Judge Reinholddal vagy a másik régi ismerőssel, a Taggartot játszó John Ashtonnal. Akárhogy is, a Beverly Hills-i zsaru még mindig működik, a producer, Jerry Bruckheimer közlése szerint már az ötödik részen is dolgoznak Eddie Murphyvel.

Kultikus akcióvígjáték kapott folytatást

Az eredeti Beverly Hills-i zsarut 1984-ben mutatták be, a 48 óra és a Szerepcsere után Eddie Murphy ezzel a filmmel betonozta be magát a hollywoodi sztárvilágba. Az akciódús krimihez 1987-ben és 1994-ben is készült egy folytatás, 2013-ban pedig tévésorozat formájában akarták feltámasztani – abból azonban nem lett semmi, a pilotnál tovább nem jutottak az alkotók.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!