Az utolsó küldetés a Mirhez - startolt a teherűrhajó<br/>

Vágólapra másolva!
Bajkonurból - kétszeri halasztás után - szerdán hajnalban startolt a Progressz M1-5 jelzésű teherűrhajó, a Mir űrállomás "sírásója".
Vágólapra másolva!

A Progressz rakománya csaknem kizárólag üzemanyag, amelynek segítségével március elején a Csendes-óceánba "löki" a kiszolgált Mir orosz űrállomást. A teherűrhajó a tervek szerint szombaton dokkol az űrbázison, s ha bármi gond lesz a manőverrel, vagy a Mir berendezései makrancoskodnak ismét, akkor "mentőexpedíció" indul az űrállomásra.



Ha minden rendben megy szombaton, akkor az itt látható indítás űrtörténelmi jelentőségű, s az utolsó Mir-küldetés első pillanataiként kerül be az archívumokba (Fotó: Enyergija)

A Miren az utóbbi napokban gondok voltak a pörgettyűs stabilizátorokkal, s a bázist ezért hajtóműveivel "fordítják" a Nap felé, a földi irányítóközpontból adott parancsokkal. A problémák már december végén jelentkeztek, de a múlt hét végén 12 pörgettyűs stabilizátor közül hatot beindítottak. Sajnos azonban azok "megbízhatatlanul" működtek, s ezért üzemen kívül helyezték e berendezéseket, amelyek a Nap felé tájolják az űrbázist. A szakemberek egyelőre nem tudják meghatározni a problémák eredetét, vizsgálják a kialakult helyzetet, de elképzelhetőnek tartják, hogy az elmaradt karbantartás - amelyet az űrbázis személyzete végzett rendszeresen - lehet a gondok oka. A szakértők szerint a Progressz biztonságos kikötése azonban lehetséges a stabilizátorok működtetése nélkül is.

A kiszolgált orosz űrbázis "sírásójának" tekinthető Progressz teherűrhajó segítségével tervezik módosítani az orosz űrbázis röppályáját, egyre lejjebb eresztve az űrállomást: a csaknem 130 tonnás Mir a Föld légkörébe lépve nagyrészt megsemmisül, egyes darabjai a tervek szerint a Csendes-óceánba csapódnak. A Progressz késése ellenére az eredeti ütemterv szerint, március 5-7-e között sor kerülhet a Mir megsemmisítésére.

A Progressz fellövését múlt héten kétszer is elhalasztották. A teherűrhajót eredetileg csütörtökön lőtték volna fel Bajkonurból,
de aznap vasárnapra, pénteken viszont már szerdára halasztották a felbocsátást. Csütörtök hajnalban derült ki ugyanis, hogy a Mir áramellátásában feszültségesés következett be, s a fedélzeti számítógép ezért parancsot adott több rendszer leállítására.

Az elavult, s egyre több meghibásodással küszködő orosz űrbázis megsemmisítési ütemtervét december végén hagyta jóvá az orosz kormány.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

2001. január 16. Az Orosz Űrügynökség március 6-ra tűzte ki a Mir űrállomás megsemmisítését. Az oroszok húsz év alatt ötször hajtottak végre távirányítású űrállomás-fékező műveleteket, tehát gyakorlott szakemberekkel rendelkeznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!